Η εγκαταλελειμμένη μυστική αμερικανική βάση στον Ασπρόπυργο: Ενισχυμένο μπετό, παράθυρα triplex και πόρτες του ενός τόνου [video]

File Photo Εικόνα από καμουφλαρισμένη εκγατάσταση της βάσης Screenshot via YouTube video Up Stories




Για την ιστορία της παλιάς στρατιωτικής βάσης λίγα είναι γνωστά.

Χτίστηκε μετεμφυλιακά από τους Αμερικανούς, όπως οι περισσότερες ξένες βάσεις επί ελληνικού εδάφους.

Έπαυσε τη λειτουργία της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Παρά την κοντινή της απόσταση από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, δεν εκτελούσε χρέη φύλαξης και ελέγχου του αεροδιαδρόμου.

Σήμερα κατεδαφίζεται προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι φυλακές Κορυδαλλού.

Η βάση του Ασπροπύργου λειτουργούσε ως κέντρο επικοινωνιών. Αυτό φαίνεται και από την κατασκευή των κτιρίων. Ήταν αυτόνομη με γεννήτριες, σκοπιές και περίπολα.

Σχολαστικά οχυρωμένη, με τοίχους από ενισχυμένο μπετόν, παράθυρα triplex και θωρακισμένες πόρτες με βάρος που άγγιζαν τον έναν τόνο. Μικρά “αυλάκια” διαπερνούν όλο το μήκος του συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν την καλωδίωση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού.

Τέλος, τα τολλ λειτουργούσαν πιθανότατα ως αποθήκες υλικών. Με την μεταφορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, η βάση του Ασπροπύργου, όπως και άλλες στην Ν. Μάκρη και το Ελληνικό, εγκαταλείφθηκαν. Ρακοσυλλέκτες, με τα χρόνια, “έγδυσαν” τα κτίρια από κάθε ίχνος καλωδίωσης ή μετάλλου, ενώ σήμερα, μέχρι και τα φρεάτια έχουν ξηλωθεί.

Μέλλουσα φυλακή

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η γενική γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανατιναχθούν τα κτίρια της πρώην ΝΑΤΟϊκής βάσης και στη θέση τους θα ανεγερθεί ένας “ανανεωμένος” Κορυδαλλός.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέες φυλακές θα διαθέτουν 12 πτέρυγες, επτά δικαστικές αίθουσες, κλινικές, σχολικά συγκροτήματα, πτέρυγα “ευάλωτων ομάδων”, αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή προαυλίων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, μέχρι και ναοί. Σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι εγκαταστάσεις στα περίχωρα του Ασπροπύργου πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σωφρονιστικού ιδρύματος στα πρότυπα των ξένων.

Την βάση πρότεινε σε έκθεσή της η ειδική επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων ως το πλέον ενδεδειγμένο σημείο για την ανέγερση των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Στο βίντεο καταγράφουμε τις εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας». Η έκταση της βάσης είναι 93 στρέμματα, μέσα στα οποία θα χτιστούν δύο κτίρια, όπου θα κρατούνται κυρίως υπόδικοι, οι οποίοι θα εναλλάσσονται.

Οι  εγκαταστάσεις πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει βάλει η κυβέρνηση, αφού βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και στα δικαστήρια και κυρίως δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα που είναι η Αττική Οδός, κάτι που διευκολύνει τη μεταγωγή κρατουμένων, αλλά και τη μετακίνηση υπαλλήλων και συγγενών κρατουμένων.

Επίσης, έχει κοντά το Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν έτοιμα κτίρια με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει προταθεί για τις νέες φυλακές, αυτές θα είναι υπερσύγχρονες, στα πρότυπα ξένων φυλακών, που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας διαβίωση στους κρατουμένους, αλλά και ασφάλεια, με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr, Up Stories

Σώστε τους Καλάς από τους Ταλιμπάν: Θρύλοι και πραγματικότητα για τους «Έλληνες» των Ιμαλαϊων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: