Η Αθήνα μέσω της Ουάσιγκτον παίζει γεωπολιτικό παιγνίδι στην ευρύτερη “γειτονιά” της: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




Ήταν μέρα προετοιμασίας η σημερινή για τις συναντήσεις της Πέμπτης, που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά και μέρα επαφών με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πέραν της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας υπουργός θα λάβει μέρος και στον ελληνοαμερικανικό στρατηγικό διάλογο.

Αφορά μία σημαντική φάση της παραδοσιακής σχέσης της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία άντεξε τους όποιους τριγμούς προκάλεσε η δημιουργία της στρατηγικής συμμαχίας με τη Γαλλία.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Στην Ουάσιγκτον έφτασαν πολλοί συνεργάτες του κ. Δένδια, ήρθαν και από άλλα υπουργεία, και την Πέμπτη, όλη μέρα, θα συνεδριάζουν σε κτίριο απέναντι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο στρατηγικός διάλογος, αφορά τα πάντα. Και θέματα άμυνας, και ενέργειας και ασφάλειας.

Πιστεύεται ότι όλα όσα θα συμβούν αύριο θα σηματοδοτήσουν την ισχυροποίηση της ελληνικής θέσης απέναντι στην Τουρκία σε συνδυασμό και με τη αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αμερική έχασε το συμβόλαιο για τις φρεγάτες.

Ο κ. Δένδιας, που ενημέρωσε ήδη τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιαίρ Λαπίντ. Και αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων.

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας συναντήσεις, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι ο Ερντογάν προσφέρει γη και ύδωρ στο παρασκήνιο, στην Ιερουσαλήμ και στο Ντουμπάι για να απομακρύνει τις δύο χώρες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Έλληνας υπουργός στοχεύει σε αναβάθμιση της στρατηγικήες συνεργασίας με τις δύο χώρες με τη συμμετοχή και της Λευκωσίας. Στην ουσία, ότι και να κάνει ο Ερντογάν, η εμπιστοσύνη χάθηκε. Το Ισραήλ και τα Εμιράτα δεν θα έχουν ποτέ με την Τουρκία, τη σχέση που έχουν αναπτύξει με την Ελλάδας και την Κύπρο…

Στο μεταξύ, αναμένεται να ανακοινωθεί μία μαζική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας και της προσπάθειας της να αγοράσει νέα αμερικανικά μαχητικά F-16 και να ανανεώσει άλλα 80, τα οποία είχε προμηθευτεί από την Αμερική και βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Βεβαίως, θα συναντήσει κανείς αρκετούς γνώστες των πραγμάτων στην Ουάσιγκτον που θα υποστηρίξουν ότι πρόκειται για το νέο πυροτέχνημα της Τουρκίας, στο πλαίσιο των σπασμωδικών ενεργειών της να πείσει τους Αμερικανούς για τις δήθεν καλές προθέσεις της. Και αυτό διότι για να αγοράσει η Τουρκία τα F-16 και οποιονδήποτε άλλο οπλισμό, θα περάσει από διαδικασίες που απαγορεύουν ακριβώς αυτό: την αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι οι ακτιβιστές της Ομογένειας, που είχαν επιτύχει τη μεγάλη νίκη της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Είναι οι ίδιοι που πέτυχαν να εκδιωχθεί η Τουρκία και από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35.

Μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς ακτιβιστές συντάχθηκαν ξανά οι κουρδικές, οι αρμενικές, οι ινδικές αλλά και οι χριστιανικές οργανώσεις. Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντιτουρκικό μπλόκ, το οποίο έχει σημειώσει εντυπωσιακές νίκες εναντίον του τουρκικού λόμπι και των εταιρειών που πληρώνει με εκατομμύρια δολάρια.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ καλύπτει τις ανησυχίες της Ελλάδας… Η σφήνα Ισραήλ και Εμιράτων: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: