Η “ανάσταση” του στόλου των C-130 θα έρθει από Πορτογαλία και Ισραήλ: Δύσκολο εγχείρημα με πολλές παραμέτρους…

Το αεροπορικό Επιτελείο ευελπιστεί μέσα στην επόμενη 2ετία να έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό μεταγωγικών αεροσκαφών στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγή : Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το Colpo Grosso για την «ανάσταση» του μεταγωγικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητά το αεροπορικό Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α’ ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έχουν δείξει ως δίδυμο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μετατρέπουν μέρα με τη μέρα την Πολεμική Αεροπορία σε δύναμη αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα σπριντ υπό-προγραμμάτων για τα νέα όπλα για όλο τον στόλο των F-16, με τα νέα αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale F3R αλλά και με μια πλειάδα εκπαιδευτικών δράσεων τόσο Εθνικών, όσο και διασυμμαχικών. Η προσπάθεια «ανάστασης» που γίνεται για τα C-130 δεν ξεκίνησε τώρα από το Επιτελείο, όμως τώρα φτάνει, όπως όλα δείχνουν, η σταδιακή απεμπλοκή από τα προβλήματα, όμως θ’ απαιτηθεί επιπλέον υπομονή!

  • Το «αγκάθι» της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει και είναι στον στόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών. Στην περίοδο της Ειρήνης, οι Μοίρες των μεταγωγικών αεροσκαφών ζουν τον δικό τους καθημερινό πόλεμο στον οποίο πολλές φορές αεροπόροι, μηχανικοί αλλά και η ηγεσία πρέπει να διαχειριστούν ακόμη μεταφορές που θα μπορούσαν να γίνουν με πολιτικές πτήσεις.

Τέτοιες περιπτώσεις στα ημερολόγια των Μοιρών έχουν πολλές μέσα στις δεκαετίες που υπηρετούν τα C-130 Hercules στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στον καθημερινό πόλεμο των μεταγωγικών Μοιρών, πέραν της απαραίτητης επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το «αίμα του Ηρακλή» ρούφηξαν οι αεροδιακομιδές από τα νησιά ή τον Ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας προς την Αθήνα. Πτήσεις VIP, μεταφορές υλικών, ανταλλακτικών και προσωπικού σε κάθε σημείο της Ελλάδας που υπάρχουν αεροδρόμια, οι ανθρωπιστικές αποστολές, η έρευνα και διάσωση, κ.α. Οι ώρες πτήσεων κάλπαζαν αλλά οι εργοστασιακές συντηρήσεις καθυστερούσαν…

Τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, αυτά της απαξίωσης των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη και προ της δημοσιονομικής κρίσης και παρά το γεγονός πως τα C-130 προσέφεραν τα μέγιστα στην πολιτική υπέρ του κοινωνικού συνόλου, ένας – ένας ο «Ηρακλής» αποχωρούσε από την πίστα της 356 Μοίρας για να σταθμεύσει όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΑΒ.

Και εκεί ξεκίνησε το μαρτύριο της σταγόνας, με τα C-130 να παραμένουν χωρίς να επιστρέφουν στην βάση τους.

Από την ΕΑΒ εσπευσμένα στο εξωτερικό

Κατά συνέπεια ο βραχνάς κάθε Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει και τώρα με τη διαφορά πως εδώ και καιρό επιχειρείται να σπάσει το μονοπώλιο ώστε τα φτερά του Ηρακλή να «ραφτούν» και πάλι.

Αυτό εξήγησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, η οποία αφορούσε τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών C-130.

  • Μέσα από την απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου γίνεται γνωστό πως εκτός από την τιτάνια προσπάθεια που έκανε το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών στην 112 Πτέρυγα Μάχης και απέδωσε σαν καινούριο το πρώτο C-130 που είχε αναλάβει, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση δυο προγραμμάτων εργοστασιακής συντήρησης για πέντε μεταγωγικά αεροσκάφη. Τα C-130 θα πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό, αλλά όπως σημείωσε ο υπουργός αυτά θα επιστρέψουν μέσα σε δυο χρόνια.

Το ένα πρόγραμμα αφορά δυο C-130 που «θ’ αναστηθούν», σύμφωνα με πληροφορίες στην Πορτογαλία κι αυτό θα γίνει μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency), δηλαδή της Νατοϊκής υπηρεσίας που εγκρίνει εργοστασιακούς φορείς εξειδικευμένους στην αεροναυπηγική και τους τύπους των αεροσκαφών.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει να κάνει με την αποστολή τριών C-130 στο Ισραήλ, ένα εγχείρημα με πολλές δυσκολίες που έχει το δικό του επισκευαστικό ρίσκο όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Παράλληλα τρέχει η συμφωνία μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη των Ελληνικών C-130. Στον αγώνα για την αναβίωση του στόλου των C-130 έχει μπει και η Lockheed Martin η οποία έχει κληθεί να παρέχει εκτός από υλικά και πολύτιμες υπηρεσίες για το επίπεδο της εργοστασιακής συντήρησης.

Πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο σημειώνουν με νόημα πως και στην ΕΑΒ έχουν δεσμευτεί ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα καταφέρει η εταιρεία ν’ αποδώσει πίσω στην 356 Μοίρα δυο C-130.

Παρατίθεται η απάντηση που έδωσε ο υπουργός πριν από περίπου έναν μήνα στο κοινοβούλιο για την διαθεσιμότητα των C-130 
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 9191/21-09-2021 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ.

Κυριάκος Βελόπουλος και Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Καθηλωμένο σχεδόν το σύνολο των μεταγωγικών αεροσκαφών μας», σας γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εθνικής

Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε συνεργασία με το Γ.Ε.Α και με σκοπό την αύξηση της διαθεσιμότητας των Α/Φ C-130, έχουν εκδηλωθεί οι ακόλουθες σημαντικές πρωτοβουλίες:

Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά στην άμβλυνση των προβλημάτων συσσώρευσης απαιτήσεων Εργοστασιακής Συντήρησης (ΕΣ) των αεροσκαφών (Α/Φ) C-130, στην εταιρεία ΕΑΒ ΑΕ, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης δύο (2) Προγραμμάτων, που αφορούν στην ανάθεση φόρτου εκτέλεσης δετούς Εργοστασιακής Συντήρησης συνολικά σε πέντε (5) Α/Φ σε εργοστασιακούς φορείς του εξωτερικού.

Σχεδιάζεται να εκτελεστεί η ΕΣ δύο (2) Α/Φ μέσω της ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (ΝSΡΑ) και η ΕΣ τριών (3) Α/Φ μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της εν συνεχεία υποστήριξης των Α/Φ C-130, βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) υπηρεσιών και υλικών.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης το Πρόγραμμα Νο9 της Συμφωνίας 531/2019 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της εταιρείας Lockheed – Martin, που αφορά στην παροχή στην ΠΑ υλικών και υπηρεσιών για την πραγματοποίηση ΕΣ καθώς και υπηρεσιών επισκευών εκτός ενεργείας υλικών των Α/Φ C- 130. Μέσω αυτού, προγραμματίζεται η επισκευή ικανού αριθμού μειζόνων εξαρτημάτων Α/Φ C-130, συμπεριλαμβανομένων των αεροκινητήρων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με μπαράζ ασκήσεων και καταιγισμό πυρών το ΠΝ θέτει τα όρια στο Αιγαίο: Kαθημερινές μάχες σε ένα ακήρυκτο πόλεμο (video- photos)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: