Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ καλύπτει τις ανησυχίες της Ελλάδας… Η σφήνα Ισραήλ και Εμιράτων: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Μεξικό. EPA, JOSE MENDEZ




Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να αναδείξει την ισχυρή στρατηγική σχέση με την Ελλάδα και αυτό προσπάθησε να πράξει με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αυτή καθ’ αυτή, αλλά και την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν προς την Αθήνα, η οποία θα την συνοδεύει.

Οι Αμερικανοί στοχεύουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, και γενικά της συνεργασίας και με το Ισραήλ και με την Κύπρο, στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και στη συνέχεια και σε άλλα ζητήματα.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Η Ουάσιγκτον ικανοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό τα ελληνικά αιτήματα και γενικά μιλώντας, λόγω και της κάποιας ενόχλησης για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, η Αθήνα δεν απαίτησε περισσότερα απ’ όσα πήρε. Έτσι έμεινε εκτός το θέμα της Σκύρου.

Η αναφορά σε προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνεται μέσα στη συμφωνία, καταγράφεται και στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν και καλύπτει την Αθήνα.

Όπως και η αναφορά που επίσης ικανοποιεί απόλυτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και αυτή που υπογραμμίζει το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Μία σημείωση, που υπάρχει στη συμφωνία, για τα νησιά χαρακτηρίζεται έμμεση και είναι. Θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η συμφωνία θα είναι πενταετής και οι δύο χώρες συμφώνησαν επ’ αυτού. Η πενταετής συμφωνία, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές, αλλά πιστεύεται θα συμβεί και μία άλλη εξέλιξη: Πιο εύκολα πλέον το Κογκρέσο θα εκταμιεύσει κονδύλια, είτε για να βελτιώσει υπάρχουσες εγκαταστάσεις, είτε για να οικοδομήσει νέες.

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εστίασε τα τελευταία χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, διότι θεωρεί την περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής συμμαχίας για την υποστήριξη των συμφερόντων της Αμερικής και της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, επενδύει και στη Σούδα η οποία θεωρείται μία εκ των καλύτερων στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο. Το ίδιο επιδιώκει το Πεντάγωνο και για την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, με την αμυντική συμφωνία και συμμαχία εξυπηρετούνται οι κοινοί στόχοι της Αθήνας και της Ουάσιγκτον στην περιοχή του Έβρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το πρόβλημα «Τουρκία» όχι μόνο με τον κ. Μπλίνκεν με τον οποίο αναμένεται να έχει μία κουβέντα που θα αφορά ειδικά μία μεγάλη περιοχή, από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Ο Έλληνας υπουργός θα ζητήσει πραγματική παρέμβαση, διότι η Τουρκία, τούτη τη φορά, δείχνει έτοιμη να προχωρήσει και σε πολεμικό επεισόδιο.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί χωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον όπου θα έχουν την Τετάρτη κοινή υψηλού επιπέδου συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό τους.

Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε τους δύο υπουργούς στην Ουάσιγκτον καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του Εβραϊκού Κράτους με τα αραβικά κράτη και άλλες χώρες.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά -και ο κ. Δένδιας το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα: Μία τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με το Ισραήλ και τα Εμιράτα θα αποτελούσε ισχυρή στρατηγική κίνηση, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση για τα μάτια του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ σε νέο υψηλό επίπεδο, ενώ ο Ερντογάν εξυπηρετεί τον Πούτιν και στη Μεσόγειο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: