Η Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας σημαντικό βήμα για Ευρωπαϊκή ασφάλεια, δηλώνει ο ευρωβουλευτής Μαυρίδης

File Photo: Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στο Στρασβούργο. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με κοινή άμυνα και ασφάλεια μετά και τις αμερικάνικες αποφάσεις σε Αφγανιστάν και Ειρηνικό, τόνισε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε την πρόσφατη Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, ως σημαντικό βήμα για επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια στον συνάδελφο μου Tonino Picula για την έκθεση του για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα.

Σημαντικό επειδή η στενή συνεργασία ανάμεσα ΗΠΑ και Ευρώπης από το εμπόριο μέχρι την ασφάλεια, βασίστηκαν στις κοινές αξίες, κοινές προτεραιότητες και κοινά συμφέροντα. Κι έτσι πρέπει να συνεχίσει και να διευρυνθεί σε θέματα που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση, όπως την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψηφιακή μετάβαση, την τρομοκρατία κ.ά.

Όμως, όπως οι ΗΠΑ προσαρμόζονται στις δικές τους προτεραιότητες, η δική μας (Ευρωπαϊκή) προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των απειλών, οι οποίες είναι υπαρκτές, από τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Στρατηγική Αυτονομία και Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, για τα οποία ορισμένοι μιλούσαν προνοητικά εδώ και καιρό, είναι πλέον αναγκαιότητα, επειδή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και στον Ειρηνικό, μας έχουν ξεπεράσει».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέδειξε την πρόσφατη Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Πριν μερικές μέρες είχαμε την Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, η οποία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε αυτή τη μεγάλη πορεία για μια Ευρώπη με κοινή άμυνα και ασφάλεια και ουσιαστικό γεωπολιτικό ρόλο στον κόσμο».

Ενιαία εξωτερική πολιτική και ανάπτυξη άμυνας η συνταγή για την Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ επισημαίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: