Η Αμερική δημιουργεί νέες στρατηγικές συμμαχίες: Η σημασία των τριμερών συναντήσεων είναι τεράστια: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στον 7ο όροφο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Freddie Everett




Οι τριμερείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν με μεγάλη επιτυχία η Ελλάδα και η Κύπρος, θυμώνουν μεν την Άγκυρα, η οποία δικαιολογημένα τις φοβάται, αλλά σε άλλες πρωτεύουσες δίνεται μεγάλη σημασία.

Μέσω αυτών των συμμαχιών εξυπηρετούνται τα δυτικά στρατηγικά συμφέροντα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Αντίθετα, ως γνωστό, η Τουρκία πολεμά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπολοίπων δυτικών χωρών.

Και αυτό εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα, που απασχολεί πρωτίστως τον Λευκό Οίκο, διότι οι γραφειοκράτες αγρόν ηγόρασαν. Είναι πολύ λίγοι, ενώπιον μίας μεγάλης στρατηγικής κατάστασης.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου

Σημείωσε σχετικά:

  • Με την προσθήκη και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία ανέπτυξαν στενές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι συμμαχίες αυτές της Αθήνας και της Λευκωσίας γίνονται πιο ισχυρές. Οι αντιπρόσωποι των Εμιράτων πιέζουν για να αναπτυχθεί η στρατηγική συνεργασία και σε στρατιωτική, και όσα ακούγονται δεν είναι πλέον φήμες. ΟΧΙ…

Αν αναλύσει κανείς τις σχέσεις των χωρών αυτών, εννοώ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Εμιράτων, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχηματίστηκε ένα αντι-τουρκικό μέτωπο, χωρίς αναγκαστικά να χαρακτηρίζεται έτσι, αλλά όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν προβλήματα με την Τουρκία, τα οποία η ίδια προκαλεί. Οι υπόλοιπες χώρες την ειρήνη επιδιώκουν. Με πράξεις.

Τι απάντησε ο στρατηγός αλ Σίσι στους Τούρκους όταν ζήτησαν βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο; Απλά πράγματα. Σταματείστε να ενοχλείτε την Ελλάδα και την Κύπρο. Η φράση βρίσκεται στον κατάλογο των όρων του Καϊρου.

Η Τουρκία, η οποία υποτίθεται είναι μέλος της Δυτικής Συμμαχίας, δεν συμμετέχει σε τέτοια σχήματα, διότι δεν μπορεί. Δεν τον θέλει κανένας. Μάλλον, του λένε να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκτυο της Θάλασσας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συχνές επαφές με τον κατ’ εξοχήν εχθρό του ΝΑΤΟ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ συμμετείχε στην τριμερή με τη Ρωσία και το Ιράν. Ο λόγος που σταμάτησε αυτή η τριμερής είναι άγνωστος, και θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν «πούλησε» την Τεχεράνη όταν ξεκίνησε την αποτυχημένη προσπάθεια του να τα βρει με το Ισραήλ. Ήταν ακόμα μία φούσκα από τις πολλές του Ερντογάν.

Οι συναντήσεις αυτές, που όπως αναφέραμε παραπάνω είναι στρατηγικές, υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον συμμετέχει στην τριμερή του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, τη γνωστή ως τρεις συν ένας (3+1).

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην οργάνωση της νέας συνάντησης με τη συμμετοχή της Αμερικής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα γνωρίζουμε την ημερομηνία πραγματοποίησης αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης.

Επίσης εκκρεμεί η νέα τετραμερής με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας.

  • Τη Δευτέρα, μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε μία πολύ σημαντική τετραμερής συνάντηση, η οποία έγινε γνωστή με μία λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τους ομολόγους του των Εμιράτων, του Ισραήλ και της Ινδίας. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εξέλιξη, και αναφέρομαι ειδικά στη συμμετοχή του Ινδού υπουργού Εξωτερικών.

Οπωσδήποτε οι Αμερικανοί στοχεύουν στην Κίνα, αλλά έχει σημασία ότι ξεκίνησαν να επιλέγουν τους νέους συμμάχους τους για τις κρίσιμες περιοχές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η τετραμερής έχει μεγάλη σημασία. Και θα δούμε σύντομα ότι θα συμπεριλάβει και άλλες χώρες.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η πρώτη σκέψη όλων είναι αυτή: Η Αμερική του Μπάιντεν δεν μπορεί να δώσει σ’ αυτόν τον Ερντογάν τα “θανατηφόρα” F-16: Η ανάλυση του Μαχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: