Φονικός μεσογειακός κυκλώνας στη Σικελία: Έκλεισαν σχολεία και επιχειρήσεις [video]

File Photo Εικόνες καταστροφής στους δρόμους σικελικών πόλενων Screenshot via YouTube video Angry Earth!!




Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται, τις τελευταίες ημέρες, η νότια Ιταλία. Συνέπεια των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι η απώλεια δύο ανθρώπων στην Κατάνη της ανατολικής Σικελίας, που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Ενα ακόμα άτομο αγνοείται, ενώ το οδικό δίκτυο ολόκληρου του νησιού έχει βυθιστεί κάτω από τα όμβρια ύδατα. Ο μεσογειακός κυκλώνας που πλήττει την περιοχή είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής θα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο.

Ο δήμαρχος της πόλης, Σάλβο Πολιέζε, τόνισε ότι ολόκληρη η ανατολική Σικελία βρίσκεται στο στόχαστρο καιρικών φαινομένων πρωτόγνωρων για την έντασή τους και διέταξε το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των σχολείων μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Ο όγκος του νερού που έπεσε εντός 48 ωρών στην Κατάνη είναι ίσος με τον μέσο όρο από τις βροχοπτώσεις ενός ολόκληρου έτους.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Νέλο Μουσουμέτσι, τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή, για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει ολέθρια αποτελέσματα, όπως είδαμε» και προσέθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις στη σύνοδο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη.

Εξήγησε, επίσης, ότι είχαν γίνει παρεμβάσεις για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων ήδη από το 2018, με κόστος 400 εκατ. ευρώ, και στόχο την αποκατάσταση της διάβρωσης των ακτών και τη μείωση του κινδύνου κατολισθήσεων λάσπης. «Τίποτα όμως από αυτά δεν αρκεί σε έναν τόπο που αποκτά όλο και περισσότερο τροπικό κλίμα», κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σικελική τραγωδία θα αφυπνίσει όσους μετέχουν στη σύνοδο για το κλίμα.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μάγχη: Η Γαλλία «συνέλαβε» βρετανικό αλιευτικό που ψάρευε ανοιχτά της Χάβρης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: