100.000 νεκροί το χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, από τις πλαστικές συσκευασίες προϊόντων: Και δεν είναι μόνο οι θάνατοι

Photo by Anna Shvets from Pexels




Οι φθαλικές ενώσεις, συνθετική χημική ουσία που βρίσκεται σε εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα, όπως δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, σαμπουάν, μέικ απ, αρώματα και παιδικά παγνίδια, ίσως συμβάλλουν σε περίπου 91. 000 έως 107. 000 πρόωρους θανάτους ανθρώπων μεταξύ 55 και 64 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ιδίως από καρδιαγγειακή θνησιμότητα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Environmental Pollution.

«Η μελέτη συνιστά μία ακόμη προσθήκη στα αυξανόμενα δεδομένα για τον αντίκτυπο των πλαστικών στο ανθρώπινο σώμα και ενισχύει τα επιχειρήματα για μείωση ή εξάλειψη της χρήσης πλαστικών», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Λεονάρντο Τρσανάντε, καθηγητής παιδιατρικής, περιβαλλοντικής ιατρικής.

Οι φθαλικές ενώσεις παρεμβαίνουν στον μηχανισμό του σώματος που παράγει ορμόνες, γνωστό ως ενδοκρινικό σύστημα και «συνδέονται με αναπτυξιακά, αναπαραγωγικά, εγκεφαλικά, ανοσολογικά και άλλα προβλήματα», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας. (NIEHS)

Ακόμη και μικρές ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν «σημαντικές αναπτυξιακές και βιολογικές επιδράσεις», αναφέρει το NIEHS.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τους φθαλικούς εστέρες με προβλήματα αναπαραγωγής , όπως δυσπλασίες των γεννητικών οργάνων και κρυψορχία, χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και επίπεδα τεστοστερόνης σε ενήλικες άνδρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις φθαλικές ενώσεις με την παιδική παχυσαρκία , το άσθμα , τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τον καρκίνο.

Αντιδράσεις στην έρευνα

Το American Chemistry Council, το οποίο εκπροσωπεί τις αμερικανικές βιομηχανίες χημικών, πλαστικών και χλωρίου, τοποθετήθηκε μέσω CNN ως εξής:

«Μεγάλο μέρος του περιεχομένου της τελευταίας μελέτης της ομάδας Trasande είναι προφανώς ανακριβές», έγραψε η Eileen Conneely, ανώτερη διευθύντρια χημικών προϊόντων και τεχνολογίας της ACC.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη ένωσε όλους τους φθαλικούς εστέρες σε μία ομάδα και δεν ανέφερε ότι η βιομηχανία λέει ότι οι φθαλικές ενώσεις με υψηλό μοριακό βάρος όπως το DINP και το DIDP έχουν χαμηλότερη τοξικότητα από άλλες φθαλικές ενώσεις.

«Μελέτες σαν αυτή αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη όλες τις φθαλικές ενώσεις ξεχωριστά και συνεχώς αγνοούν ή υποβαθμίζουν την ύπαρξη επιστημονικών, έγκυρων συμπερασμάτων σχετικά με την ασφάλεια των φθαλικών ενώσεων υψηλού μοριακού βάρους», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

«Χημικά παντού»

Αποκαλούμενες συχνά ως τα «χημικά παντού» οι φθαλικές ενώσεις προστίθενται σε καταναλωτικά προϊόντα όπως πλαστικές σωληνώσεις, δάπεδα βινυλίου, προϊόντα στεγανοποίησης και αδιαφροχοποίησης, λάστιχα κήπου και μερικά παιδικά παιχνίδια για να κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο.

Φθαλικές ενώσεις περιέχονται επίσης σε συσκευασίες τροφίμων, απορρυπαντικά, ρούχα, έπιπλα και πλαστικά μέρη αυτοκινήτων. Οι φθαλικές ενώσεις προστίθενται επίσης σε είδη προσωπικής φροντίδας όπως σαμπουάν, σαπούνι, σπρέι μαλλιών και καλλυντικά για να κάνουν τα αρώματα να διαρκούν περισσότερο.

Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στις ενώσεις όταν αναπνέουν μολυσμένο αέρα ή τρώνε ή πίνουν τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με το πλαστικό, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (ECDC

«Τα παιδιά μπουσουλάνε και αγγίζουν πολλά πράγματα, στη συνέχεια βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους. Λόγω αυτής της μεταφοράς από τα χέρια στο στόμα, τα σωματίδια φθαλατών στη σκόνη μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά από ό, τι για τους ενήλικες», αναφέρει το CDC.

Η νέα μελέτη μέτρησε τη συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων στα ούρα σε περισσότερους από 5.000 ενήλικες μεταξύ 55 και 64 ετών και συνέκρινε αυτά τα επίπεδα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε βάθος κατά μέσο όρο 10 ετών, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές έλεγξαν για προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και άλλες καταστάσεις όπως κακές διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα και μάζα σώματος και επίπεδα άλλων γνωστών διαταραχών ορμονών όπως η δισφαινόλη Α ή η BPA , είπε.

“Ωστόσο, δεν πρόκειται ποτέ να σας πω ότι αυτή είναι μια οριστική μελέτη”, δήλωσε ο Trasande στο CNN. “Είναι ένα στιγμιότυπο στο χρόνο και μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση.”

Το χημικό BPA έχει επίσης συνδεθεί με ανωμαλίες στα αρσενικά αναπαραγωγικά συστήματα μωρών και αργότερα προβλήματα υπογονιμότητας σε ενήλικες άνδρες, καθώς και παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία .

Η συνθετική ένωση βρέθηκε στο παρελθόν στα περισσότερα βρεφικά μπουκάλια, στα ποτήρια και τα δοχεία βρεφικής φόρμουλας μέχρι που οι γονείς μποϊκοτάρισαν αυτά τα προϊόντα πριν από μια δεκαετία. Ο FDA απαγόρευσε τη χρήση της χημικής ουσίας σε μπουκάλια και φλιτζάνια γάλακτος το 2012.

Είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε φθαλικές ενώσεις και άλλους παράγοντες ενδοκρινικής διαταραχής, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στις επενδύσεις κονσερβοποιημένων προϊόντων και τις χάρτινες αποδείξεις, λέει ο Trasande.

“Πρώτον, αποφύγετε τα πλαστικά όσο μπορείτε. Ποτέ μην βάζετε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων, όπου η θερμότητα μπορεί να διασπάσει τ α προστατευτικά στρώματα και να κάνουν πιο εύκολη την απορρόφηση.

Το ρεπορτάζ του CNN δίνει μερικές ακόμη συμβουλές για μειβμένη έκθεση στις επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις:

  • Χρησιμοποιήστε λοσιόν χωρίς άρωμα και απορρυπαντικά ρούχων.
  • Χρησιμοποιήστε καθαριστικά χωρίς μυρωδιές.
  • Χρησιμοποιήστε γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικό ή ξύλο για να κρατάτε και να αποθηκεύετε τρόφιμα.
  • Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά αντί για κονσέρβες και επεξεργασμένες εκδόσεις.
  • Ενθαρρύνετε το συχνό πλύσιμο των χεριών για να αφαιρέσετε τις χημικές ουσίες από τα χέρια.
  • Αποφύγετε τα αρωματικά και όλα τα πλαστικά με την ένδειξη Νο. 3, Νο. 6 και Νο. 7

Με πληροφορίες από CNN

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η γρίπη είναι εδώ και απειλεί με ισχυρή επανάκαμψη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: