Ερχεται πολύ κρύος χειμώνας εκτιμούν τα διεθνή προγνωστικά μοντέλα : Πλέον ευάλωτες Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, ζώνες της Ασίας

Photo by Simon Robben from Pexels




Αν υπάρχει μία χρονιά που οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των μετεωρολόγων για την χειμερινή εξέλιξη του καιρού έχουν αυξημένη σημασία, τότε αυτή είναι η φετινή, με δεδομένες τις εξελίξεις στην παγκόσμια  αγορά ενέρεγειας.

Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο –που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλο ενεργειακό κόστος– ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς θέρμανσης.

Κάθε μακροπρόθεσμη μετεωρολογική πρόβλεψη είναι βεβαίως …ενοχλητικά διαφορετική από την άλλη, όλες τους όμως μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

Ετσι, η εμφάνιση του φαινομένου La Nina θα μπορούσε να παγώσει τις βόρειες ΗΠΑ και να φέρει πιο ήπια κλίματα στον Νότο, ενώ άλλα μέρη του κόσμου θα παρουσιάσουν ξηρασία.

Ταυτόχρονα, η πολική δίνη που φέρει παγωμένο αέρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο εμφανίζεται ασθενέστερη από ό,τι πέρυσι. Επομένως συνεπώς, καταγράφεται μεγαλύτερη πιθανότητα ο ψυχρός αέρας να διαφύγει περιστασιακά από την Αρκτική στις εύκρατες ζώνες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, φέρνοντας κύματα ψύχους σε όλη τη σεζόν.

Το «ζεστό σάντουιτς»

«Αναμένουμε ένα “ζεστό σάντουιτς” αυτή την περίοδο υπερθέρμανσης της Αρκτικής με έναν πιθανόν πολύ κρύο καιρό», δηλώνει στο Bloomberg ο διευθυντής μετεωρολογίας του Atmospheric G2, Τοντ Κρόφορντ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα ασυνήθιστα ζεστό ξεκίνημα της σεζόν, στη συνέχεια μια κρύα περίοδο τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από ένα ήπιο τέλος του χειμώνα και μια πρώιμη άνοιξη.

Αυτές οι προβλέψεις είναι πρώιμες και τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς υπάρχει πληθώρα αλληλένδετων καιρικών μοτίβων και παραγόντων που καθορίζουν την τύχη του φετινού χειμώνα. Το φαινόμενο La Nina απειλεί να εμφανιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οταν σχηματίζεται συνήθως φέρνει πιο δροσερό καιρό στον βορειοδυτικό Ειρηνικό των ΗΠΑ, ενώ ξηραίνει και θερμαίνει το νότιο τμήμα της χώρας.

Πίνακας από το Bloomberg

Το La Nina επηρεάζει και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, όντας δυνατό να παγώσει Ιαπωνία και Κορέα, αλλά επιφέροντας ξηρασία στη Βραζιλία και στην Αργεντινή και ξηραίνοντας τμήματα της Κίνας. Παράλληλα, μια ζώνη ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, περιστρέφεται στον Βόρειο Πόλο, κλειδώνοντας μέσα της τον κρύο αέρα. Εάν αυτή ξεφύγει από τα όρια της Αρκτικής, τμήματα της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα βιώσουν πολλαπλά ξεσπάσματα κακοκαιρίας.

Θα ανοίξει η «πόρτα του ψυγείου»;

Εάν ο κρύος αέρας όντως μετακινηθεί, το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα πάει. Ενας βασικός παράγοντας που καθορίζει την κίνηση είναι η ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού ένα μεταβαλλόμενο μοτίβο υψηλής και χαμηλής πίεσης πάνω από τη Γροιλανδία και τον ωκεανό. Το φαινόμενο μπορεί επίσης να μετατοπίσει την καταιγίδα πάνω από την Ευρώπη στον Νότο, αφήνοντας τη βορειοδυτική Ευρώπη αρκετά ψυχρή, λέει ο μετεωρολόγος της AccuWeather, Τάιλερ Ρόις. «Ορισμένα μοντέλα δείχνουν μια εξασθενημένη πολική δίνη, η οποία συχνά ανοίγει την “πόρτα του ψυγείου” και επιτρέπει στον κρύο αέρα να χυθεί νότια στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία», προσθέτει από την πλευρά της η Τζένιφερ Φράνσις, διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Ερευνας «Woodwell».

Με πληροφορίες από Bloomberg   Energy Traders Watch the Polar Vortex and La Nina as Winter Nears

Ερευνα – ανατροπή: Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έχουν περίπου το ίδιο ιικό φορτίο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: