Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η δέσμευση για τα νοσοκομεία και οι αυξήσεις τιμών στα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό για την κατάσταση στα νοσοκομεία, δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάφο, οι έρευνες του FBI στο ύποπτο αεροσκάφος που είναι καθηλωμένο από το 2019 στο αεροδρόμιο Πάφου, καταγγελίες για μη χρήση ταχογράφων σε φορτηγά και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Ξεκαθάρισε η εικόνα για τα νοσοκομεία μας» και γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε ναυαρχίδα του ΓεΣΥ ενώ η σκέψη μόνο να ιδιωτικοποιηθούν είναι έγκλημα.

Αλλού αναφέρει ότι διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάφο για την κλιματική αλλαγή θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. Γράφει αλλού ότι ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της αύξησης των τιμών όχι μόνο σε βασικά καταναλωτικά είδη αλλά σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Απογειώθηκαν οι μισθοί των εισαγγελέων στη Νομική Υπηρεσία» γράφει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το μισθολόγιο της Νομικής Υπηρεσίας αυξήθηκε κατά 4,6 εκατ. ευρώ και θα φθάσει τα 9,9 εκατ. το 2022. Γράφει επίσης ότι στο μικροσκόπιο πρακτόρων του FBI βρίσκεται από χθες το ύποπτο αεροσκάφος που είναι καθηλωμένο από το 2019 στο αεροδρόμιο Πάφου.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Θα μας μείνει η αύξηση τιμών» και γράφει ότι το κύμα αυξήσεων στην αγορά θα κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες ενώ όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι οι ανατιμήσεις θα διατηρηθούν και δεν θα υποχωρήσουν. Αλλού αναφέρει ότι στα χέρια των δικηγόρων ανατίθεται η διαδικασία για τις μετοχές της Ομόνοιας.

Γράφει επίσης ότι οι καταγγελίες οδηγών φορτηγών και λεωφορείων για παρανομίες στους δρόμους αυξάνονται. Μέσα σε 12 ώρες ελέγχων έγιναν 348 καταγγελίες με το ένα τρίτο να αφορά τη μη χρήση ταχογράφων.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Να επαναλειτουργήσουν τα σιλό για να ανακοπεί η ακρίβεια των τιμών»,  αναφέρει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ασήκωτες, σε βαθμό ανικανότητας. Οι αυξήσεις των τιμών σιτηρών μετακυλίονται σε ψωμί, κρέας και γαλακτοκομικά. Αλλού αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα και οριστικά το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων. Σε άλλη στήλη, μιλά για ανέξοδες ΄δεσμεύσεις΄ του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα νοσοκομεία.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Αποφασισμένος να επιλύσει τα προβλήματα» αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είπε ότι είναι αποφασισμένος να επιλύσει όλα τα θέματα που απασχολούν τη διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αλλού προβάλλει τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου ο οποίος πήρε μέρος σε εκδήλωση για τα εγκαίνια γηπέδου μπάσκετ σε δημοτικό στο Καϊμακλί. Αναφέρει αλλού ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ζήτησε από την κυβέρνηση να ετοιμάσει νομοσχέδιο για την τηλεργασία.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Με ταβάνι στις δαπάνες ο προϋπολογισμός» αναφέρει ότι μικρή μείωση των δαπανών συγκριτικά με πέρυσι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022. Αλλού αναφέρει ότι πιο ακριβό κατά 20% είναι το κόστος κατασκευής μιας οικοδομής.

Γράφει επίσης ότι τεχνικά κυρίως επαγγέλματα με ζήτηση στην αγορά εργασίας, μισθούς υψηλότερους από τον μέσο μισθό και με προσόντα που δεν αποκτώνται σε ΑΕΙ αλλά σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, καταγράφει μελέτη του ΣΕΒ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κατ’ εξαίρεση και με έγκριση Υπ. Υγείας οι παρελάσεις 28ης Οκτωβρίου στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: