Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο μη διορισμός ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Επίσης κυριαρχούν η υπόθεση όπου δέκα συνάνθρωποι μας υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη στο Απολλώνειο με αποτέλεσμα άλλοι να χάσουν το μάτι τους κι άλλοι μέρος της όρασης τους, η κατάσταση στο Κτηματολόγιο Κύπρου και ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού του 17,6% των Κυπρίων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πάρτε μέτρα, όχι μόνο λόγια» κατά της Τουρκίας αναφέρεται στις έκνομες ενέργειες της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, και κάνει λόγο για το αίτημα που θα υποβάλει η Κύπρος στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Αλλού αναφέρεται σε τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον μη διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ και την μη έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Μάριο Πελεκάνο να σημειώνει ότι ο Τατάρ με δηλώσεις του επιβεβαιώνει ότι ευθύνεται. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η Κύπρος θα γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο « ‘Καταρράκτης’ οι ευθύνες, ούτε σταγόνα δικαιοσύνης» γράφει ότι δέκα συνάνθρωποι μας υποβλήθηκαν στις 13 Οκτωβρίου 2020 σε επέμβαση καταρράκτη στο Απολλώνειο νοσοκομείο. Πέντε εξ αυτών έχασαν το μάτι τους και άλλοι τρεις το 80-90% της όρασης τους. Έναν χρόνο μετά και ενώ οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται, δύο εκ των ασθενών απεβίωσαν αναμένοντας τη δικαίωση τους.

Αλλού γράφει ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 περιλαμβάνονται κονδύλια ύψους 5,7 εκατ. για την κάλυψη αμοιβών ειδικών συμβούλων-συνεργατών που εργοδοτούνται σε Προεδρικό, Βουλή και υπουργικά γραφεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δύο περιπτώσεις αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση, νοσηλεύτηκαν αλλά τα δικαστήρια επέβαλαν ποινές φυλάκισης με αναστολή.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Γολγοθάς στο Κτηματολόγιο» γράφει ότι τραγική είναι η κατάσταση στο Κτηματολόγιο Κύπρου, με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται για χρόνια ολόκληρα για μία υπόθεση τους. Σημειώνει ότι το μαρτύριο των πολιτών αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία ενημερώνει την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για την κατάσταση.

Αλλού προβάλλεται η συνέντευξη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη στην εφημερίδα, ο οποίος αναφέρει ότι στόχος είναι η Κύπρος να καταστεί ένας σημαντικός και ισχυρός πρωταγωνιστής στην διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχεται η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση με την σταδιακή εισαγωγή του φόρου άνθρακα και επιβολή περιβαλλοντικού τέλους νερού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 17,6% των Κυπρίων» γράφει ότι το 2020 υπήρχαν 96,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ που κινδύνευαν από τη φτώχεια αντιπροσωπεύοντας το 21,9% του πληθυσμού. Σημειώνει ότι στην Κύπρο η κοινωνία δοκιμάζεται μπροστά στο κύμα ακρίβειας στις τιμές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Προσθέτει ότι το κράτος πρέπει να βρει τρόπους να επωμιστεί μέρος του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης δίνοντας προτεραιότητα στα νοικοκυριά.

Αλλού γράφει ότι είναι «απαράδεκτη και εγκληματική» η καθυστέρηση έναρξης των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης. Αλλού με φωτογραφία αναφέρεται στο χωριό Αγίου Σωζομένου, όπου παλιά Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι διαβιούσαν ειρηνικά και χωρίς προβλήματα, και τώρα είναι έρημο και εγκαταλελειμμένο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα αποκτούν από σήμερα στην Κύπρο το SafePass

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: