Επίδειξη δύναμης της Κίνας στην Ταϊβάν: 38 κινεζικά μαχητικά εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου

Άνδρας με μάσκα στο πρόσωπο κράτα στους ώμους του ένα παιδί με κιάλια στο Jingshan Park, την ημέρα της επετείου της ίδρυσης της κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, 1 Οκτωβρίου 2021. EPA, ROMAN PILIPEY




Αριθμός-ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών – 38 συνολικά – μπήκε στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, την ημέρα της επετείου της ίδρυσης της κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η Ταϊπέι.

Η επίδειξη δύναμης αυτή καταγράφηκε μερικές ημέρες αφού το Πεκίνο κατηγόρησε τη Βρετανία πως έστειλε πολεμικό πλοίο στο στενό της Ταϊβάν με «κακόβουλους σκοπούς».

Οι παραβιάσεις της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμό της στα αγγλικά, air defense identification zone) από 22 καταδιωκτικά, δύο βομβαρδιστικά κι ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας εξώθησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν να απογειώσουν εσπευσμένα δικά τους μαχητικά για να τα αναγκάσουν να αποχωρήσουν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο δεύτερη ομάδα 13 στρατιωτικών αεροσκαφών της Κίνας εισήλθε στην ADIZ της Ταϊβάν, αυξάνοντας τον αριθμό τους στα 38, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας είναι το τμήμα του εναέριου χώρου όπου το κάθε κράτος θέλει να ταυτοποιούνται και να εντοπίζονται τα αεροσκάφη για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν από στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας είναι συχνές, καθώς το Πεκίνο επιδίδεται σε επιδείξεις δύναμης με αυτόν τον τρόπο. Έχουν ανακοινωθεί ήδη πάνω από 500 φέτος, έναντι 380 την περασμένη χρονιά — αριθμός που ήδη αποτελεί ρεκόρ.

Το προηγούμενο ρεκόρ σε μια μέρα ανάγεται στην 15η Ιουνίου, όταν μπήκαν στην ADIZ της Ταϊβάν 28 κινεζικά αεροσκάφη.

Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικό καθεστώς, αποσκιρτήσασα επαρχία της Κίνας, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειάζεται.

Η Κίνα δεν έχει σταματήσει να κλιμακώνει την πίεση στην Ταϊβάν από την εκλογή το 2016 στην προεδρία της Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία απορρίπτει το όραμα του Πεκίνου, κατά το οποίο η νήσος αποτελεί μέρος της «ενιαίας Κίνας».

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο έστειλε 24 μαχητικά στη ζώνη αυτή, αφού η Ταϊβάν ζήτησε να ενταχθεί σε εμπορική συμφωνία στην οποία συμμετέχουν κράτη που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν αφού το Λονδίνο έστειλε την 27η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2008, πολεμικό να διαπλεύσει το στενό της Ταϊβάν. Η διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας καταδίκασε την ενέργεια αυτή, κατηγορώντας τη Βρετανία πως τροφοδοτεί «κακόβουλες προθέσεις» με σκοπό να «σαμποτάρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ταϊπέι, Ταϊβάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: