Ένας Τούρκος ομολογεί: “30 χρόνια στο δρόμο της ειρήνης και του διαλόγου” ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνστανιτνουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία Ecumenical Patriarchate




H τουρκική εφημερίδα Posta δημοσιεύει άρθρο γνώμης (του Hakan Çelik) με τίτλο «30 χρόνια στο δρόμο της ειρήνης και του διαλόγου». Και αναφέρεται φυσικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Όπως αναφέρεται:

“Οι Ρωμιοί ορθόδοξοι που ζουν στη χώρα μας έχουν συμβάλλει σημαντικά στον πολιτισμό, στην οικονομία, την τέχνη και την κουλτούρα των εδαφών αυτών σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, σε κάθε γωνιά της Ανατολίας.

Στη σύγχρονη εποχή, παρά το γεγονός ότι βιώνουμε ενίοτε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι μουσουλμάνοι Τούρκοι και οι ορθόδοξοι Ρωμιοί αποτελούν δύο αρχαίους λαούς που μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν σε μια μακρά περίοδο της ιστορίας.

Η σχέση αυτή είναι στην πραγματικότητα τόσο ισχυρή και βαθιά ριζωμένη που θα ήταν ιδιαίτερα άδικο να την περιορίσουμε στο κομμάτι των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας.

Παρότι ο αριθμός των Ρωμιών στη χώρα μας έχει τα τελευταία χρόνια μειωθεί εξαιτίας της μετανάστευσης(!) και για δημογραφικούς λόγους, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξακολουθεί και αποτελεί το πνευματικό κέντρο των ορθοδόξων παγκοσμίως σε θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας προβάλλει ισχυρισμούς ηγεσίας εξαιτίας της οικονομικής ισχύος και του μεγάλου αριθμού των πιστών που εκπροσωπεί, όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου αποδέχονται το Πατριαρχείο και την εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως ως «Primus inter Pares» (Πρώτος μεταξύ Ίσων).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρει τον τίτλο «Οικουμενικός».

Αύριο (χθες) είναι η 30η επέτειος της εκλογής Βαρθολομαίου ως Ρωμιού Πατριάρχη Φαναρίου, στο σημαντικό αυτό καθήκον.

Ο Βαρθολομαίος με την ιδιότητα του αυτή περνά στην ιστορία ως αυτός που υπηρέτησε το Πατριαρχείο στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εγκαθίδρυση της Ρωμαίικης εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Προτού ακόμη έρθουν στην παγκόσμια επικαιρότητα τα ζητήματα της φύσης και του περιβάλλοντος, προτού ακόμη γίνουν γνωστές οι συζητήσεις για το περιβάλλον ονομάτων όπως ο Al Gore και η Greta Thunberg, ο Πατριάρχης επέστησε την προσοχή σε παγκόσμια ζητήματα.

Την εποχή εκείνη υπεγράφησαν τα Πρωτόκολλα Kyoto και Παρισίων τα οποία κάλεσαν τις χώρες να συμμορφωθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Ο Βαρθολομαίος με την ιδιότητα του «Πράσινου Πατριάρχη» ταξίδεψε από τον Βόρειο Πόλο στην Ανταρκτική, από τα δάση του Αμαζονίου στους ωκεανούς, σε μια ευρεία γεωγραφική έκταση, προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή στα προβλήματα.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλά ιστορικά ταξίδια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επισκέψεις του στην Κούβα το 2005 και στην Ουκρανία το 2008.

Ο Βαρθολομαίος είναι Τούρκος υπήκοος, κληρικός γεννημένος στην Ίμβρο, υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στο διάλογο μεταξύ θρησκειών και δογμάτων με την προσωπικότητα του, την πνευματική του συμβολή και τις ηγετικές του ιδιότητες.

Διαδραμάτισε πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και Δύσης γενικότερα.

Ο Πατριάρχης μεταβαίνει στις ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε Ουάσιγκτον, Σικάγο, Πίτσμπουργκ και Νέα Υόρκη. Θα συναντηθεί στις 26.10 στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Joe Biden.

O Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Murat Mercan, θα υποδεχθεί τον Πατριάρχη και την αντιπροσωπεία του σε πρόγευμα στην Πρεσβεία.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα συναντήσει ο Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Uğur Şahin, ο οποίος και εξέλιξε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού”.

ΠΗΓΗ: τουρκική εφημερίδα Posta

“Ημείς δεν επιτρέπομεν εις εαυτόν ούτε κρίσιν ούτε εγκαύχησιν!” είπε ο Βαρθολομαίος στον εορτασμό των 30 ετών από την εκλογή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: