Ελάχιστη ωδή στις γυναίκες του ‘40: Με τις ηρωικές πράξεις τους έδιναν αγάπη, θαλπωρή, πείσμα και ελπίδα “στης Ελλάδος (τα) παιδιά”

FILE PHOTO: Μαθήτρια κρατώντας σημαία συμμετέχει στην παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Κόρινθο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βασίλης Ψωμάς




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ*

Στον πόλεμο οι νίκες κερδίζονται στο μέτωπο. Διασφαλίζονται όμως στα μετόπισθεν.

Όταν τα τρόφιμα τελειώνουν, όταν οι σφαίρες λείπουν, όταν γάζες δεν υπάρχουν, όταν χέρια και πόδια ξυλιάζουν και κορμιά τρέμουν από το κρύο, όταν τα πυροβόλα δεν φτάνουν εκεί που χρειάζονται, όταν ορμητικά ποτάμια δεν επιτρέπουν να σηκώνονται γέφυρες, όταν το ηθικό συχνά σπάει από τη στέρηση των απαραίτητων, τότε οι μάχες χάνονται.

Οι νίκες δεν έρχονται και προελάσεις δεν σαλπίζονται.

  • Το έπος του ’40 δεν θα υπήρχε, και πάντως δεν θα είχε τη λάμψη που κέρδισε, χωρίς το έπος των μετόπισθεν. Χωρίς τη γυναικεία επιμελητεία. Χωρίς τις γυναίκες της Πίνδου. Χωρίς τις Ηπειρώτισσες.

Αυτές οι πολλές, μικρές και ταπεινές μαυροφορεμένες γυναίκες προσφοράς, θυσίας και σθένους, αυτές οι μικρές «Παναγίες» του Νικηφόρου Βρεττάκου, μετέφεραν φαγητό, πολεμοφόδια κάποιες φορές και πυροβόλα ολόκληρα, γεφύρωσαν με χέρια και σώματα χειμάρρους και ποτάμια, έπλεξαν και μετέφεραν ρουχισμό την πρώτη γραμμή.

Οι γυναίκες της Πίνδου, ειδικά στην πρώτη φάση του ελληνοϊταλικού πολέμου, έφταναν εκεί που η επιμελητεία του στρατού δεν μπορούσε να φτάσει λόγω του δύσβατου εδάφους. Πριν και πάνω από όλα όμως, με τις ηρωικές πράξεις τους έδιναν αγάπη, θαλπωρή, πείσμα και ελπίδα στους μαχητές, στα μαχόμενα παιδιά, «της Ελλάδος παιδιά».

Οι γυναίκες της Ηπείρου τα έκαναν όλα αυτά αποφασιστικά και αγόγγυστα.

Κόρες, αδερφές, αγαπημένες, σύζυγοι και μητέρες, γιαγιάδες και εγγόνες. Όλες, πρόθυμα και αυθόρμητα, στρατευμένες στην υπόθεση του αμυντικού αγώνα κατά του εισβολέα. Οι ηρωικές αυτές γυναίκες ήταν ο κρυφός στρατός της Ελλάδος. Έκφραση ενός αγώνα που ήταν σύσσωμος, λαϊκός και εθνικός.

Για όλα αυτά οφείλουμε στις γυναίκες του ’40 διαρκή αναγνώριση και ανεξίτηλη τιμή.

Γιώργος Κουμουτσάκος
Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών
με τη Νέα Δημοκρατία

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το έπος του 40 και η Κύπρος: Πως έβλεπαν οι Έλληνες του νησιού τη συμμετοχή τους σε εκείνον τον υπέρ πάντων αγώνα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: