Εκλογές στην Τσεχία: Φαβορί ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής Αντρέι Μπάμπις παρά τα Pandora Papers

Ο Τσέχος πρωθυπουργός και αρχηγός του κινήματος ANO, Aντρέι Μπάμπις σε ένα από τα ντιμπέιτ για τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία. EPA, MARTIN DIVISEK




Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, που βρέθηκε να φιγουράρει στην έρευνα Pandora Papers, παραμένει το φαβορί στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο.

Ο Αντρέι Μπάμπις θα αποπειραθεί να καταγάγει δεύτερη συναπτή νίκη με το κίνημά του ANO, μολονότι ο τρόπος που χειρίστηκε την πανδημία βάλλεται με σφοδρότητα και παρά τις δικαστικές του περιπέτειες.

Ο μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ, ηλικίας 67 ετών, κατηγορείται για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επικρίνεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που του προσάπτει σύγκρουση συμφέροντος.

Εξάλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο η έρευνα Pandora Papers αποκάλυψε ότι είχε αξιοποιήσει πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη νότια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης.

Ο κ. Μπάμπις βλέπει στις κατηγορίες αυτές εκστρατεία δυσφήμισής του και οι δημοσκοπήσεις θέλουν πάντα τον μεγιστάνα, πάλαι ποτέ μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, να είναι το φαβορί της αναμέτρησης, με το ποσοστό των προθέσεων ψήφου να φθάνει ακόμα και το 30%.

«Το ερώτημα κλειδί είναι εάν η λαϊκιστική πολιτική θα επικρατήσει έναντι των πιο παραδοσιακών και υπεύθυνων πολιτικών», εκτίμησε ο Τομάς Λεμπέντα, πανεπιστημιακός και αναλυτής.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα· 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα λειτουργούν ως τις 20:00 (21:00). Θα ανοίξουν αύριο Σάββατο από τις 06:00 ως τις 12:00 (07:00-13:00) και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο βράδυ.

Ο Αντρέι Μπάμπις, ο άνθρωπος με την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία στην Τσεχία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες, που υποστηρίζεται άτυπα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που κυβερνούσε την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία από το 1949 ως το 1989.

Οι δύο αντίπαλοι

Αντίπαλοι του κ. Μπάμπις είναι δύο παρατάξεις η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί αισθητά από την αρχή της χρονιάς, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωναϊού, όταν η χώρα βρέθηκε στην κορυφή των μακάβριων παγκόσμιων στατιστικών των θανάτων και των μολύνσεων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.

Η συμμαχία του Κόμματος των Πειρατών, που δηλώνει αντισυστημικό, με το κεντρώο κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων, κι από την άλλη η συμμαχία «Μαζί», που αποτελούν το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (δεξιά), το TOP 09 (κεντροδεξιά) και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (κέντρο), είχαν για ένα διάστημα ξεπεράσει προσωρινά το ANO στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Αλλά ο λαϊκιστής πρωθυπουργός πέρασε πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση, επισείοντας την απειλή του αβέβαιου μέλλοντος για τη χώρα σε περίπτωση επικράτησης των αντιπάλων του. Κατάφερε να ανατρέψει υπέρ του τις τάσεις.

«Το ANO συνεχίζει το είδος του λαϊκισμού που γνωρίζουμε από τα σχολικά εγχειρίδια — ο ισχυρός ηγέτης επιδιώκει να διχάσει την κοινωνία και να δημιουργήσει φυλετική ταυτότητα», κρίνει ο κ. Λεμπέντα.

Η οικονομία της Τσεχίας, χώρας-μέλους της ΕΕ με 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Όμως οι πρόσφατες αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς στον δημόσιο τομέα γιγάντωσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, το ANO έριξε το βάρος στην καταγγελία της παράνομης μετανάστευσης, ενώ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και το παραδοσιακό τσεχικό ενεργειακό μίγμα, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

Μεταξύ των άλλων κομμάτων ξεχωρίζει το ακροδεξιό, αντιμουσουλμανικό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία, του οποίου ηγείται ο επιχειρηματίας Τόμιο Οκάμουρα, γεννημένος στο Τόκιο.

Οι σοσιαλδημοκράτες και οι κομμουνιστές κινδυνεύουν, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, να μην περάσουν το όριο του 5% για την ανάδειξη βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Επαφίεται στον φιλορώσο πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν να ονομάσει τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο κ. Μπάμπις μπορεί να λογαριάζει στον παλιό του σύμμαχο.

Σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μλέινεκ, αναλυτή του πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, ο αρχηγός του κράτους «θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το ANO στην εξουσία».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πράγα, Τσεχία

Πολιτική κρίση στην Αυστρία πυροδοτεί η έρευνα για διαφθορά εις βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: