Μεγάλες εκπλήξεις από τις διαθήκες του Μίκη: Κρατικό μουσείο το σπίτι του – Έμμεση αναγνώριση του Νίκου Κουρή

FILE PHOTO: Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει, υπό το βλέμμα του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (Κ) και του τότε πρόεδρου της Βουλής Νίκο Βούτση (Α) στην συναυλία που διοργανώθηκε προς τιμήν του Μίκη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Δημοσιεύθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο ειδικό βιβλίο του Ειρηνοδικείου οι διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη, η κύρια και οι τέσσερις συμπληρωματικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η πρώτη διαθήκη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συντάχθηκε το 2011, ενώ η τελευταία τον Απρίλιο του 2021 και η μία συμπληρώνει την άλλη.

Επίσης, ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει αναφορά και στον Νίκο Κουρή, τον «αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Τον ευχαριστεί που διαδίδει το έργο του και προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να μην του το απαγορεύσουν.

Οπως σημειώνεται στο MEGA, «δεν λέει ότι είναι γιος του, ότι είναι παιδί του, λέει ότι αυτοαποκαλείται Θεοδωράκης».

Παράλληλα, ζητεί από τους οικείους του να κάνουν μουσείο το σπίτι που διέμενε απέναντι από την Ακρόπολη, ενώ το ΙΧ αυτοκίνητό του το αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες στην εκπομπή «T-Live» του Alpha για τις 5 διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη, τις είχε συντάξει καθώς μετά το 2015 είχαν συμβεί γεγονότα που τον έκαναν να αλλάξει την τελευταία του βούληση.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το άνοιγμα της διαθήκης έρχεται στη σκιά των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατά του Νίκου Κουρή, του άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι γιος του Μίκη.

Μάλιστα, το Πρωτοδικείο με προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε στις 30/9/21, απαγορεύει στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, έως ότου εκδικαστεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:

Εκτενή αναφορά στον Νίκο Κουρή, τον οποίο αποκαλεί χαρακτηριστικά Νίκο Κουρή (Θεοδωράκη), κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης σε μία από τις πέντε συνολικά διαθήκες που άφησε και η οποία συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, o κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, μπορεί να μην τον χαρακτηρίζει ως γιο του, τηρεί ωστόσο την ίδια στάση που είχε και εν ζωή, αποδίδοντάς του το επώνυμο Θεοδωράκης, – «όπως υπογράφει και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει- αναφέρεται στη σχέση τους και καλεί τους εκτελεστές της διαθήκης του και τα άτομα του περιβάλλοντός του να τον βοηθήσουν έτσι ώστε να συνεχίσει, απρόσκοπτα και χωρίς κανένα εμπόδιο, τη σημαντική εργασία που κάνει τα τελευταία χρόνια για την διάδοση του πλούσιου μουσικού έργου του μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio.

Ο εκλιπών αναφέρεται στην συστηματική συνεργασία που είχε την τελευταία πενταετία με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, εξάρει την ποιότητα της δουλειάς του, για την οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «καταβάλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών».

Επιπλέον, ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει, κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να ισχύει όσο ζούσε.

Με δύο λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης ικανοποιεί μέσα από την διαθήκη του τη βασική επιθυμία του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, εξασφαλίζοντας την συνέχιση της λειτουργίας του διαδικτυακού ραδιοφώνου που έχει στήσει και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο του.

Εκφράζει, δε, την πεποίθηση πως ο Νίκος «δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι αντίθετο με τις απόψεις και τις αρχές του τις οποίες γνωρίζει».

Στην ίδια συμπληρωματική διαθήκη ο συνθέτης αναφέρεται και σε άλλες πλατφόρμες που ασχολούνται με το μουσικό του έργο αλλά και στην βαθιά επιθυμία του το έργο του να είναι ελεύθερο και να παίζεται από όποιον το επιθυμεί χωρίς κανένα εμπόδιο, αρκεί να μην αλλάζει τις νότες και τη μελωδία του, πρακτική η οποία θα δημιουργούσε επί της ουσίας ένα άλλο έργο.

  • Η επιθυμία του για το σπίτι του στην Ακρόπολη

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει την επιθυμία το σπίτι όπου ζούσε στην περιοχή της Ακρόπολης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να μετατραπεί σε μουσείο υπό την διαχείρηση του κράτους και όχι των μελών της οικογένειάς του:

«Ορίζω τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1 να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «εάν αυτό δεν συμβεί να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη όπου έχει δωρίσει και το προσωπικό του αρχείο».

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.

Αδιανόητο: Οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ κυκλοφορούν «σκονάκι» – σαμποτάζ στην αξιολόγηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: