Δένδιας και Τρας υπέγραψαν τη διμερή συμφωνία για τις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας μετά το Brexit [έγγραφα]

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών, Elizabeth Truss όπου υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης Περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ Ελλάδας και ΗΒ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/STR




Μνημόνιο κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Ελίζαμπεθ Τρας (Elizabeth Truss).

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά το Brexit και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και ευρύ φάσμα άλλων τομέων» τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Στη συνάντησή τους, Νίκος Δένδιας και Ελίζαμπεθ Τρας είχαν εγκάρδια και παραγωγική συζήτηση με έμφαση στην ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας στην ασφάλεια και στο εμπόριο, αναφέρεται σε προηγούμενη ανάρτηση. Εξετάστηκαν επίσης, όπως επισημαίνεται, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε και τη Βρετανίδα υπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον (Wendy Morton). Συζήτησαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνεται σε ανάρτηση στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών.

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε Έλληνεςδημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με την Βρετανή ομόλογό του, Elizabeth Truss στο Λονδίνο και το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου την κυρία Truss. Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα, γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων. Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοεμβρίου. Θα ήθελα να πω ότι οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια ελληνο-βρετανική Συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.

Και αυτό το οποίο θα  ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια ιδιαίτερη δήλωση για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Τη Φώφη Γεννηματά την γνώριζα καλά, υπήρξε Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας όταν υπηρετούσα σε αυτό το Υπουργείο ως Υπουργός. Με συνέδεαν μαζί τις δεσμοί φιλίας και εκτίμησης. Λυπάμαι ειλικρινά και βαθύτατα για τον θάνατό της. Θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της και να δηλώσω ότι η σεμνή και σοβαρή παρουσία της κοσμούσε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/Δημήτρης Μάνωλης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: