Χώρα χωρίς πατρίδα, βάρκα χωρίς πυξίδα: Στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα άκρα πιέζουν τη Δημοκρατία θανάσιμα!

FILE PHOTO: Εκδήλωση του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στην Δερύνεια για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ, ΕΛΑΜ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ – Νέα Υόρκη

Το άκρο του εθνομηδενισμού: Όχι στη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Όχι στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ. Ναι σε όσα κάνει η Τουρκία στην Κύπρο (και την Ελλάδα). Εμείς φταίμε που δεν σκύψαμε περισσότερο στο Κραν Μοντανά.

Και άλλα…

Το άκρο του εθνικισμού:

Καμιά ανοχή στους ξένους. Καταβροχθίστε ότι είναι κόκκινο (εν έτη 2021) και κάντε το παν (το παν) για να παραμείνει το μπλε μονάχα! (Εν έτη 2021!). Ελλάς και μόνο Ελλάς.

Και άλλα…

  • Κι άντε τώρα να βγάλεις άκρη. Άντε τώρα οι δυο δεξιές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο να ισορροπήσουν τα πιο πάνω. Με την μεν Ελλάδα να μετρά πληγές της γης της, της Τουρκικής απειλής, της φτώχειας, της μιζέριας και της «ληστείας» της εθνικής της αξιοπρέπειας (μέσα από τα χρόνια).

Και την δε Κύπρο, να διασύ(φθεί)ρεται ανά το παγκόσμιο, την ώρα που η Τουρκία χορεύει στην “νέα” Αμμόχωστο που “οικοδομεί”, και την ώρα που τα ΗΕ σφυρίζουν μεροληπτικά (όχι απλά αδιάφορα).

Και όλα αυτά, την ώρα που η πανδημία κατακρεούργησε τα νοικοκυριά, με τις αυξήσεις στα είδη βασικής ανάγκης να γονατούν τον μεροκαματιάρη, που δεν θα μπορέσει απλά να πάρει ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο στο παιδί του αλλά ίσως ούτε και αρκετό φαγητό δεν θα έχει για να του προσφέρει στις 25 Δεκεμβρίου.

Και τα βασανιστικά ερωτήματα των άκρων παραμένουν:

Να αφήσουμε τα σύνορα μας ελεύθερα και να πάψουμε να αμυνόμαστε στον «όποιο» μας απειλεί; Δηλαδή αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε είναι εθνικισμός; Παράληλα, να πάψουμε να νοιαζόμαστε για τον όποιο άνθρωπο δεν είναι μπλε;

Κρίμα που υπάρχουν ακόμη τέτοια ερωτήματα στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Κρίμα που πρέπει να εξηγήσουμε στη νέα γενιά, το πιο απλό, τη διαφορά πατριωτισμού, εθνικισμού και εθνομηδενισμού. Σχετικό άρθρο, από αυτή εδώ την στήλη (2018) ΕΔΩ.

Λαμβάνοντας υπόψιν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε Ελλάδα και Κύπρο, επιχείρησα να αναγνώσω τη (γενική) συμπεριφορά των κυβερνώντων κομμάτων και των μεγάλων αντιπολιτευτικών κομμάτων. Κάτι τέτοιο φυσικά χρειάζεται αμέτρητες ώρες έρευνας και ανάλυσης. Όμως, τα πιο κάτω μπορούν να θεωρηθούν ως ενδεικτικά για το πώς κινούνται. Το πιο κάτω μέρος θεωρείται ως ένα τεράστιο κεφάλαιο του Πολιτικού Μάρκετινγκ, ένα κεφάλαιο, το οποίο διδάσκεται από την αρχή στους φοιτητές. Με μια λέξη: Προσανατολισμός (πυξίδα)!

  • (1)    Κόμματα που «προσανατολίζονται» από την ιδεολογία τους (POP)

Εδώ μιλάμε για ένα παραδοσιακό κόμμα, το οποίο υποστηρίζει αυτό που πιστεύει χωρίς να σκέφτεται τι θέλουν οι πολίτες/ψηφοφόροι ή πώς μπορούν να αντιδράσουν στο «προϊόν» (ιδέες) του. Υποστηρίζει αυτό που αντιπροσωπεύει, πιστεύοντας ότι το προϊόν του έχει τέτοια αξία που οι άνθρωποι θα το υποστηρίξουν επειδή είναι εγγενώς καλύτερο ή σωστό (Βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΕΛ, πρώην Χρυσή Αυγή, ΕΛΑΜ).

Μικρότερα κόμματα ή κινήματα μπορούν να υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση εάν ο στόχος τους είναι να εκπροσωπήσουν ένα συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας ή να θέσουν θέματα στην ημερήσια διάταξη, σε αντίθεση με την κατάκτηση της εξουσίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ ότι άλλο από μικρά κόμματα θεωρούνται αλλά η όλη συμπεριφορά τους δείχνει ότι κινούνται στη βάση ενός μικρού κόμματος (όπως πιο πάνω).

  • (2)    Κόμματα που επικεντρώνονται στην «πώληση» (SOP)

Αυτά τα κόμματα προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν αυτό που προσφέρουν. Χρησιμοποιώντας ένα είδος έρευνας αγοράς (market intelligence) για να κατανοήσουν την απάντηση των πολιτών στη συμπεριφορά τους, αυτά τα κόμματα χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνικές διαφήμισης και επικοινωνίας για να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν δίκιο. Μια φιλοσοφία, η οποία φαίνεται ότι είναι κοντά στα δυο κυβερνώντα κόμματα σε Ελλάδα και Κύπρο (ΝΔ και ΔΗΣΥ).

  • (3)    Κόμματα που «προσανατολίζονται» από την αγορά (Market) (MOP)

Σε αυτή την περίπτωση, η έννοια “προσανατολισμός με βάση τις ανάγκες της αγοράς” έχει πέντε στάδια:

Στάδιο 1: Προσδιορισμός του προβλήματος.

Στάδιο 2: Δημιουργία πολιτικής ατζέντας.

Στάδιο 3: Έρευνα των επιλογών πολιτικής και επιλογή.

Στάδιο 4: Εφαρμογή της πολιτικής.

Στάδιο 5: Αξιολόγηση της πολιτικής.

Κάτι τέτοιο, το είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την αναρρίχηση του στην εξουσία.

Όμως, στη διαδρομή, και μετά την ανάδειξη της εξουσίας, οι «επιλογές» του (Στάδιο 3), η (μη) «εφαρμογή πολιτικής» (Στάδιο 4), και η (μη ορθή) αξιολόγηση του τι πήγε λάθος, το σπρώχνουν ολοένα και πιο πίσω, στο να ξαναγίνει αργά και σταθερά, ένα  παραδοσιακό κόμμα (POP), το οποίο υποστηρίζει αυτό που πιστεύει χωρίς να σκέφτεται τι θέλουν οι ψηφοφόροι ή πώς μπορούν να αντιδράσουν στο «προϊόν» του.

Καταλήγοντας, παρ’ όλο που η νέα εποχή είναι η εποχή «προσανατολισμού της αγοράς» (βλέπε Obama/ΗΠΑ και Trudeau/Καναδά), στοιχεία που συνταυτίζονται με την όλη φολοσοφία του Πολιτικού Μάρκετινγκ (το οποίο ερευνά και πασχίζει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού), όπως γίνεται αντιληπτό, εναπόκειται στο κάθε κόμμα για το ποια πυξίδα επιθυμεί να ακολουθήσει.

Εκείνο όμως που χρήζει σοβαρής προσοχής, τόσο από τα κόμματα που κρατούν τις τύχες του λαού στα χέρια τους, όσο και από τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου, είναι ο «προσανατολισμός» που επιθυμούν να έχει η χώρα τους (μας).

  • Αν συμφωνούν με την (θανάσιμη) πίεση των άκρων προς τη Δημοκρατία, τότε η επιλογή τους είναι ένα εκ των άκρων! Όποια κι αν είναι η απάντηση του καθενός, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, πρέπει να σημειωθεί με έμφαση:

Χώρα χωρίς πατρίδα μοιάζει με βάρκα χωρίς πυξίδα!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο ασφυκτικός κλοιός του Ερντογάν περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους: Στη μαύρη λίστα όσοι τον αμφισβητούν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: