«Φωτιά» η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι: Δούρου, Ψινάκης, Κολοκούρης (νυν αρχηγός ΠΥ) και άλλοι 24 σε δίκη

File Photo: Κουφάρι καμένου σπιτιού, από την φονική πυρκαγιά, στο Μάτι, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Καταπέλτης για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των αυτοδιοικητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι η εισαγγελική πρόταση.

Παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο Νέας Μάκρης Ηλία Ψινάκη, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, συνολικά 14 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρέπει να δικαστούν για τα δύο πλημμελήματα που έχουν αποδοθεί για την υπόθεση.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και βέβαια ο 70 χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Ο εισαγγελέας Γεώργιος Πολυκράτης, που ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου της ογκωδέστατης δικογραφίας, στην 680 σελίδων πρότασή του, τα λέει όλα. Ποιοι πρέπει να δικαστούν για τους 102 θανάτους και τους τουλάχιστον 32 τραυματίες, για ποια αδικήματα και κυρίως γιατί επήλθε αυτή η πρωτοφανή καταστροφή.

Η εισαγγελική πρόταση, αποτελεί επιτομή κυβερνητικής ανικανότητας και κρατικής ανοργανωσιάς, καθώς ο εισαγγελέας περιγράφει τα εγληματικά λάθη, τις πλημμέλειες, την ανικανότητα, την ασυννενοησία και τις αμέλειες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους σε τραγικό θάνατο και δεκάδες σε καταστροφή της περιουσίας τους και των κόπων μιας ζωής.

Η πρόταση του εισαγγελέα αφορά επίσης 4 κατηγορούμενους από την ΕΛ.ΑΣ , μεταξύ των οποίων ο τότε γενικός αστυνομικός διευθυντής της ΓΑΔΑ. Αφορά επίσης τον τότε γ.γ. Πολτικής Προστασίας, ενώ ο εισαγγελέας αναφέρεται επίσης στη νεοσύστατη υπηρεσία των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), τονίζοντας η πως “έμεινε επιχειρησιακά ανεκμετάλλευτη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να παράσχει στο Ε.Σ.Κ.Ε. απευθείας εικόνες από τον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς και σημαντικές πληροφορίες (σε πραγματικό χρόνο) για την συμπεριφορά της πυρκαγιάς, τον τρόπο εξάπλωσής της και άλλα δεδομένα, που θα συνέβαλαν στην λήψη ορθών επιχειρησιακά αποφάσεων”.

Για τα εναέρια μέσα, ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει πως το πρώτο κρίσιμο 20λεπτο της φωτιάς επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου Ericson, ενώ αναφέρεται και στην διαχείριση που έγινε με αφορμή φωτιά που είχε εκδηλωθεί στα διυλιστήρια Κορίνθου μετά την φωτιά στην Κινέττα: “Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έσπευσαν 10 πυροσβεστικά οχήματα και έγινε εκτροπή ελικοπτέρου που κατευθύνονταν προς την Πεντέλη, γεγονός που χαρακτηρίζεται ακόμη και από τον κατηγορούμενο σήμερα Β.Μ. (στελέχους της ΠΥ) “ολέθριο λάθος του αρχηγού”. Το στέλεχος, που επικαλείται ο εισαγγελικός λειτουργός, είχε αναφέρει πως “αυτή η εντολή για εκτροπή αποτελεί εγκληματικό επιχειρησιακό σφάλμα”.

Κατά τον εισαγγελέα και ο χειρισμός των κλήσεων πολιτών που ζητούσαν βοήθεια δεν υπήρξε καλός. Όπως σημειώνει, υπήρχε έλλειψη χειριστών τηλεφωνητών, έλλειψη συνεννόησης αξιωματικών και έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κέντρων ενώ δεν υπήρχε ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο. Αντίθετα, κατά τον εισαγγελέα, οι τηλεφωνητές του 199 “αντί να προωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις διευθύνεις κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωσή τους, διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά”.

Στην εισαγγελική πρόταση επίσης γίνεται ειδική αναφορά τόσο στην χαοτική διαχείριση της κυκλοφορίας που έγινε στη Λεωφόρο Μαραθώνα, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις την κυκλοφοριακή διαχείριση έκαναν και ιδιώτες, με αποτέλεσμα να εισέρχονται επιπλέον οχήματα μέσα στο Μάτι και ενώ η φωτιά πλέον είχε πλησιάσει τον οικισμό “να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά να εγκλωβιστούν τα οχήματα και οι επιβαίνοντες σε αυτά”. Σε αυτό το κεφάλαιο της πρότασης του , ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται και στο Λιμεναρχείο Ραφήνας που δεν έλαβε μέτρα ώστε να μην συμφορηθεί επιπλέον η Λεωφόρος Μαραθώνα από οχήματα που έβγαιναν από τα καράβια τις επίμαχες ώρες.

 

 

Οι αιτίες της τραγωδίες σύμφωνα με το πόρισμα 

  1. Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
  2. Ανεπαρκής η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς.
  3. Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
  4. Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
  5. Άστοχη η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
  6. Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
  7. Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
  8. Ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
  9. Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
  10. Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης καταγράφεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Οι 27 παραπέμπονται να δικαστούν για

  • Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.
  • Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.

Ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και να προκαλέσει τον όλεθρο στο πέρασμά της, διώκεται για εμπρησμό. Μόνον ένας απαλλάσσεται και συγκεκριμένα, ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας έκανε πολύ προσεγμένη και ολοκληρωμένη δουλειά, και μάλιστα παρέδωσε την πρόταση του σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Η πρόταση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αν συμφωνήσει -δύσκολα θα συμβεί το αντίθετο, λόγω του ότι νομικά και σε πραγματικά περιστατικά η εισαγγελική πρόταση είναι θεμελιωμένη- θα ανοίξει ο δρόμος για τη δίκη μετά από τρία και πλέον χρόνια που πέρασαν από την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου του 2018.

Με πληροφορίες από Kathimerini.gr / Ιωάννα Μάνδρου  και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Ζημιές σε κτήρια κατέρρευσε εκκλησία – 4,5 βαθμοί στην Κάρπαθο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: