Ανάδειξη της πανευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς: Άρχισε το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Λεμεσό

Στιγμιότυπο από το 14ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Λεμεσό. ΚΥΠΕ, Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ




Την έναρξη του 14ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών κήρυξε, το βράδυ της Τρίτης, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης.

Ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε πως η πόλη γιορτάζει την παράδοση και τον πολιτισμό με χορούς και μουσικές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Αίγυπτο.

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αποβάθρα του Παραθαλάσσιου Πολυλειτουργικού Πάρκου, στην παρουσία του Αιγύπτιου Πρέσβη και άλλων εκπροσώπων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ, το οποίο πέρσι διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Στο χαιρετισμό του, ο κ.Νικολαϊδης ανέφερε πως το φεστιβάλ, που έχει πλέον καταστεί ετήσιος θεσμός, στοχεύει στην ανάδειξη μιας πανευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που συγκροτείται από πολλές ξεχωριστές χώρες και από πολλές διαφορετικές κουλτούρες, με κοινή συνισταμένη, τους παραδοσιακούς χορούς και την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για τον πολιτισμό της κάθε χώρας.

Ο δήμαρχος Λεμεσού σημείωσε ότι, πέρα από την ευκαιρία που το φεστιβάλ δίνει στους πολίτες για να απολαύσουν τα χορευτικά συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες, «είναι μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε τον ξεχωριστό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης μας και να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση μας στη δημιουργική συμβίωση και συνεργασία με όλους τους ανθρώπους, από όπου και αν προέρχονται, χωρίς διακρίσεις και ξενοφοβικά σύνδρομα».

Ανέφερε δε ότι η μεγάλη αυτή γιορτή θα λήξει το ερχόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της Γιορτής του Κρασιού, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας».

«Με αυτό τον τρόπο, φέτος, δυο κορυφαίες γιορτές του δήμου, η Γιορτή του Κρασιού και το Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ, ανταμώνουν, ενώνουν δυνάμεις , σε μια εντυπωσιακή μεγάλη γιορτή της παράδοσης και του πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Το φεστιβάλ θα ταξιδέψει επίσης στις συνοικίες της Λεμεσού και συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη, στην πλατεία «Αναγέννηση», παρά τον κυκλικό κόμβο της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου και την Πέμπτη στον περίβολο της εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας Ζακακίου.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:00 και είναι δωρεάν, εκτός της τελετής λήξης, στο Δημοτικό Κηποθέατρο, όπου θα υπάρχει είσοδος 5 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λεμεσός, Κύπρος

Μετά covid πρεμιέρα σήμερα στο Carnegie Hall: Perspective Artist της χρονιάς ο Λεωνίδας Καβάκος [παρακολουθείστε live]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: