200 χρόνια Ελλάδα: Οι 1.200 φιλέλληνες Γερμανοί που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν τους Τούρκους [video]

File photo Γερμανοί φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821. Screenshot via glomex ΕΡΤ3




Στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη φιλελληνικού κινήματος στη Γερμανία αναφορικά με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων από τους Τούρκους, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που διοργανώθηκε στη Στουτγκάρδη.

Μέσα από τη μελέτη των κρατικών γερμανικών αρχείων αναδεικνύεται ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, και ειδικότερα ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ3.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι 1.200 φιλέλληνες Γερμανοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη το 1821, για να στηρίξουν τον αγώνα για ελευθερία.

Η ιστορία του στρατηγού Νόρμαν

Αρχηγός των φιλελλήνων ήταν ο στρατηγός Νόρμαν, ο οποίος με δικά του έξοδα και 50 άτομα ξεκίνησε να πολεμήσει στην Ελλάδα. Πριν το ταξίδι η αστυνομία τον ανέκρινε.

Στα αρχεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης φυλάσσεται ένα πολυσέλιδο πρωτόκολλο, όπου αναφέρεται ότι ο Νόρμαν με δική του θέληση πήγε στην Ελλάδα για να συνδράμει τον αγώνα ενάντια στους Τούρκους, μαζί με τη γνήσια υπογραφή του.

Ο Νόρμαν πολέμησε στη μάχη του Πέτα, επέζησε, αλλά καθώς ήταν βαριά τραυματισμένος, κατέληξε στο Μεσολόγγι λίγο αργότερα.

Το 1823 Γερμανοί φιλέλληνες περιέθαλψαν και ενίσχυσαν οικονομικά εκδιωγμένους Έλληνες από την Οδησσό, που πέρασαν μέσω Πολωνίας και Γερμανίας για να επαναπατριστούν και να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία.

«Ερχόμενοι στη Στουτγκάρδη οι Έλληνες ήταν σε αθλία κατάσταση και οι Γερμανοί τους φέρθηκαν σαν δικούς τους ανθρώπους. Τους φρόντισαν και τους βοήθησαν να συνεχίσουν το μακρύ και επίπονο ταξίδι τους. Τους φίλευαν και τους άνοιγαν τα σπίτια τους» επισημαίνει ο καθηγητής Ιστορίας-Φιλοσοφίας Wilfried Setzler.

Η εικόνα του Αλέξανδρου Υψηλάντη

«Δεν υπήρχε δυνατότητα φωτογραφίας τότε. Οι απεικονίσεις των προσφύγων του 1823 είναι από καλλιτέχνες που τους συνάντησαν διά ζώσης», λέει η ιστορικός Τέχνης και υπεύθυνη των Αρχείων, Bettina Kunz.

Η κ. Kunz δείχνει στην κάμερα γκραβούρες που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με την πρώτη να απεικονίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, φιλοτεχνημένο από καλλιτέχνη της Στουτγκάρδης και τυπωμένη το 1821.

Την ίδια περίοδο ιδρύεται στη γερμανική πόλη του πρώτο φιλελληνικό σωματείο, το οποίο ονομάζεται «Σύλλογος Βοήθειας για την Ελλάδα».

Πληροφορίες από ΕΡΤ3

200 χρόνια Ελλάδα: Χίλιοι Κύπριοι αγωνιστές συμμετείχαν στο 1821, τεράστια η συνδρομή τους στην Επανάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: