Το τέλος της Άνγκελα Μέρκελ: Θα είναι η Γαλλία η επόμενη υπερδύναμη της Ευρώπης;

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. EPA, GONZALO FUENTES




Με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, έπειτα από 16 χρόνια, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Εμανουέλ Μακρόν.

O οποίος σύμφωνα με πολλές αναλύσεις, θα ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να γίνει ο de facto ηγέτης της Ευρώπης και να αναδείξει τη Γαλλία σε υπερδύναμη της περιοχής.

«Ήδη βλέπουμε κάποιες πρώτες προσπάθειες από τον Μακρόν να αναλάβει την ηγεσία της Ευρώπης», είπε ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING, στο CNBC, επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις του Γάλλου προέδρου στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει τη χαλάρωση των κανόνων για τα ελλείμματα και τα χρέη των χωρών-μελών, ειδικά με φόντο την πανδημία, την ώρα που η Γερμανία παραδοσιακά διαφωνεί με κάτι τέτοιο.

«Η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι πολύ απασχολημένη με τον εαυτό της για να  ασχοληθεί, όμως μία ισχυρή γαλλική ηγεσία χωρίς ένα γερμανικό αντίβαρο ουδέποτε εκτιμήθηκε από το Βερολίνο», εξηγεί ο Brzeski.

Βέβαια, και ο Μακρόν έχει τις δικές του μάχες να δώσει, με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον επόμενο Απρίλιο. «Αυτό θα του αφήσει λιγότερο χρόνο για ισχυρές ηγετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και η Γαλλία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. την επόμενη χρονιά», σημειώνει ο αναλυτής της ING.

«Πιστεύω ότι η πραγματική δοκιμασία θα έρθει μετά τις γαλλικές εκλογές, στην περίπτωση που ο Μακρόν επανεκλεγεί. Τότε θα μπορούσαμε να δούμε μία πιο ισχυρή προσπάθεια να πάρει την ηγεσία της Ευρώπης. Αυτό δίνει στον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας περίπου έναν χρόνο για να νιώσει άνετα στα παπούτσια της Μέρκελ», εκτιμά ο Brzenski.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μακρόν θα προτιμούσε να δει στην καγκελαρία τον σημερινό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς, αν και δεν θα είχε πρόβλημα με μία ενδεχόμενη επικράτηση του Άρμιν Λάσετ.

Και ενώ ίσως να διαπιστώσει ότι είναι συμβατός με τον επόμενο Γερμανό καγκελάριο στην προσέγγισή τους στα ευρωπαϊκά θέματα, στο μέτωπο της οικονομίας η Γαλλία θα δυσκολευτεί περισσότερο να αποκτήσει την επιρροή της Γερμανίας.

Το 2019, πριν «χτυπήσει» ο κορωνοϊός, η Γερμανία παρήγαγε σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ε.Ε. και ακολουθούσε η Γαλλία με 17,4% και η Ιταλία με 12,8%.

«Η Γερμανία είναι η Γερμανία», λέει στο CNBC ο Naz Masraff, της Eurasia Group. «Έστω και εάν η Γαλλία το αντιμετωπίζει αυτό σαν μια ευκαιρία, δεν πιστεύω ότι θα δούμε τον ρόλο της Γερμανίας να μειώνεται».

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει ανταγωνιστική, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα βρίσκεται στην καγκελαρία.

«Η δύναμη και η επιρροή της Γερμανίας αντανακλά τη δύναμη της οικονομίας της, την ισχυρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της ως της οικονομικής ‘άγκυρας’ της Ευρωζώνης», τονίζει ο Holger Schmieding, της Berenberg Bank. «Τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά αυτό θα συνεχιστεί είτε υπό τον Λάσετ ή τον Σολτς».

«Υπό τον Μακρόν, η Γαλλία ακολουθεί ωραία. Αλλά απέχει πολύ από το να φτάσει στην οικονομική και χρηματοοικονομική δύναμη της Γερμανίας», τονίζει ο Schmieding.

Άλλωστε, ο Μακρόν πιθανότατα δεν θα μπορέσει να φτάσει τη δημοτικότητα της Μέρκελ, η οποία θεωρείται πάντα εκείνη που έφερε τη σταθερότητα στο γερμανικό και ευρωπαϊκό σκηνικό, παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών.

Όταν οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να απαντήσουν ποιον θα ψήφιζαν για μία υποθετική θέση προέδρου της Ε.Ε., το 41% επέλεξε τη Μέρκελ και μόνο το 14% τον Μακρόν (το υπόλοιπο 45% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να ψηφίσει).

Mε πληροφορίες από CNBC moneyreview.gr

Ρουάντα: Δικαστήριο έκρινε ένοχο για τρομοκρατία τον κινηματογραφικό ήρωα της ταινίας «Hotel Rwanda»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: