Θερμό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς Γερουσιαστές: Ο παππούς μου πολέμησε στη μάχη της Κρήτης, είπε ο Τζ. Όσοφ

Photo Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Μέρφι και Όσομ Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος




Συνάντηση με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ είχε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση το Αφγανιστάν.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. Πιστεύω πως αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή σε όλα τα μέτωπα: στην ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την οικονομία. Προσβλέπω στη συζήτησή μας για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας. Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ» είπε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τους Αμερικανούς γερουσιαστές Μέρφι και Όσομ Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη φιλοξενία, τόνισε ότι υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ με τον Γερουσιαστή Όσοφ, η οικογένεια του οποίου έχει ιστορικούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ήρθαμε στην Αθήνα από τον Κόλπο της Σούδας, όπου περάσαμε μέρος της χθεσινής ημέρας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτησή μας, ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας σχέση.

Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η ανάκαμψη (comeback) της χώρας σας υπό την ηγεσία σας. Γνωρίζουμε πως σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να διαμορφώσουν εταιρικές σχέσεις εδώ. Προσβλέπουμε λοιπόν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει».

Παρών στη συνάντηση και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Όσοφ: Ο παππούς μου πολέμησε στη μάχη της Κρήτης

Ο Τζον Όσοφ επεσήμανε από την πλευρά του τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει με τη χώρα μας.

«Ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να σημειώσω, κ. Πρωθυπουργέ, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα να βρίσκομαι εδώ. O παππούς μου πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης με το Εκστρατευτικό Σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), ήταν αιχμάλωτος πολέμου, στη συνέχεια πολέμησε με την ελληνική αντίσταση και αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα ως διπλωμάτης της Αυστραλίας. Η μητέρα μου λοιπόν πήγε στο γυμνάσιο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία για μένα αυτή η επίσκεψη» είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο γερουσιαστής Τζον Όσοφ Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

«Πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Χαίρομαι που είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το νησί από όπου κατάγομαι» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όπως πιθανόν σας είπε και ο Πρέσβης (Τζέφρι Πάιατ), το οικογενειακό μας σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Κόλπο της Σούδας. Μπορείς να δεις τις εγκαταστάσεις και κάθε φορά που έρχεται ένα μεγάλο πλοίο είναι ορατό από το σπίτι. Αλλά αυτή είναι μία μόνο παράμετρος της σχέσης μας, η οποία γίνεται πραγματικά όλο και πιο δυνατή μέρα με την ημέρα. Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους»

Κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Συζητήθηκαν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Νίκος Δένδιας με γερουσιαστές των ΗΠΑ: Στο επίκεντρο Αν. Μεσόγειος, Μ. Ανατολή και Δυτ. Βαλκάνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: