Τα πολλά ευχαριστώ προς τον Ρόμπερτ Μενέντεζ από την Ελλάδα και την Κύπρο: Ο απόλυτος φιλέλληνας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. ΓΤΠ, ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Κύριο άρθρο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι πολύ γνωστός σε Ελλάδα και Κύπρο για τις δράσεις του, τις πρωτοβουλίες του. Έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως υποστηρικτής των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Για την ακρίβεια ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι άνθρωπος, του οποίου οι πολιτικές εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Μέλος του Κογκρέσου, εκφράζει και προωθεί, ασφαλώς, τα αμερικανικά συμφέροντα, αυτή είναι άλλωστε η αποστολή του.

  • Είναι όμως σαφές, πως μέσα από αυτό τον στόχο έχει διαχρονικά στηρίξει τα δίκαια του Ελληνισμού. Και τα στήριξε καθώς συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Ο Ελληνισμός δεν έχει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος γειτονικών κρατών, όπως η κατοχική Τουρκία. Δεν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των λαών, όπως το καθεστώς της Άγκυρας.

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, μεταξύ πολλών δράσεων, ο κ. Μενέντεζ πρωτοστάτησε το 2019 μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο στην πρωτοβουλία για τον East Med Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του αμερικανικού κράτους. Αναφέρθηκε και ορθώς ότι η πρωτοβουλία αυτή εμβάθυνε τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, Κύπρος και το Ισραήλ. Χωρίς να αποκλείονται κι άλλες χώρες.

Μιλώντας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα, σε εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ, λέγοντας πως τα τρία αυτά κράτη είναι κεντρικά στοιχεία για την δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ.

Η συνεργασία 3+1 δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ έχει ωριμάσει τόνισε ο κ. Μενέντεζ και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία περάν του ενεργειακού όπως το εμπόριο και η ασφάλεια.

«Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη, αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές. Οπότε θα συνεχίσω να λειτουργώ ως υπέρμαχος της συνεργασίας 3+1 στην Ουάσινγκτον», ανέφερε.

Όπως είναι γνωστό, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει πρωτοστατήσει στην υπόθεση για τους S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Στη βάση του γεγονότος ότι μια τέτοια αγορά αντιστρατεύεται εν πολλοίς την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, κατέβαλε προσπάθειες για ενεργοποίηση κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, στη βάση του νόμου CAATSA.

Περαιτέρω ήταν πάντα πρωταγωνιστής στις συζητήσεις για την παραβατικότητα της κατοχικής δύναμης ενώ εκ της θέσεως του πιέζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ορθολογιστικές πολιτικές έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.

ΑΥΤΕΣ τις ημέρες βρέθηκε, λοιπόν, στην Ελλάδα, τώρα είναι και στην Κύπρο. Είχε την ευκαιρία για συναντήσεις και επαφές ενώ απευθύνθηκε προς τους πολίτες αναδεικνύοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, για τη συνεισφορά του στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Πρόκειται για την κορυφαία τιμή που προσφέρει η χώρα μας. Πρόκειται για μια τιμή που αξίζει και με το παραπάνω ο κ. Μενέντεζ.

Στο πρόσωπό του βλέπουμε εδώ και δεκαετίες έναν φίλο της Ελλάδος και της Κύπρου. Ένα στήριγμα, το οποίο στις δύσκολες στιγμές πάντα είναι δίπλα μας. Και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Η “ζαριά” του Ερντογάν με τη δεύτερη συστοιχία των ρωσικών S-400: Τι σημαίνει για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: