Τα μυστικά της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ: Για λύσεις win win και στο βάθος τα F-35, στο δρόμο που χάραξε ο Μενέντεζ

Αμερικανικά F-15 καθ’ όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου θα βρίσκονται στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας σειρά ασκήσεων τόσο αεροπορικές όσο και με το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και τον Στρατό Ξηράς. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Μπροστά σ’ έναν δαιδαλώδη αγώνα βρίσκεται η Ελληνική διπλωματία που ξεκινά τη Δευτέρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά θα συνεχιστεί και μέσα στον επόμενο μήνα καθώς η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σηματοδοτεί και νέες προοπτικές στον τομέα της διπλωματίας και της άμυνας.

Θεωρείται βέβαιο πως στις ΗΠΑ εκτός των σχεδίων και προτάσεων από τους Αμερικανούς για την ανάπτυξη των σχέσεων και την αμυντική συνεργασία σε σημεία της Ελλάδας όπου θα επενδύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν θέματα όπως η ενίσχυση του Ελληνικού στόλου με Αμερικανικά πλοία, όσο και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάρει την σειρά προτεραιότητας στο κατώφλι της 5ης γενιάς αεροσκαφών, εφόσον εκφράσει επισήμως κι όχι μόνο με λόγια αυτή την επιθυμία.

Η συζήτηση για τα F-35

Στο συγκεκριμένο κομμάτι των F-35 υπάρχει απ’ ότι φαίνεται μεγάλο παρασκήνιο καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φρέναραν αυτή την διαδικασία μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και παρά τα επίσημα έγγραφα που είχε στείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σ’ αυτό το ρεπορτάζ συγκεντρώνουμε ήδη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία καθώς η αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας και το νομοσχέδιο Ρούμπιο- Μενέντεζ έχουν βάλει την Ελλάδα στο κάδρο της 5ης γενιάς.

Πάντως το Ελληνικό Επιτελείο εκείνο που επιθυμεί είναι οι όποιες μελλοντικές διευκολύνσεις και παραχωρήσεις μέσων (μεταχειρισμένου υλικού) προς τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας κι όχι με τα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά που τρέχουν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύoς.

Κι εδώ στρατιωτικές πηγές έχουν επαναλάβει και πάλι ότι εκείνο που έχουν σκοπό είναι να λύσουν και να μην φορτώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με επιπλέον προβλήματα απ’ αυτά που ήδη υπάρχουν και αντιμετωπίζονται με τιτάνιες προσπάθειες από το προσωπικό.

Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι πάντοτε εύκολος έλεγαν οι ίδιες πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι ανάμεσα στα δεδομένα που αναλύθηκαν, η Αμερικανική πλευρά έχει δείξει την απαραίτητη κατανόηση.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού

Πάντως εκτός των εξοπλιστικών, των παραχωρήσεων, της τοπογραφίας που ενδιαφέρει στην Ελλάδα τις ΗΠΑ, στο κείμενο της αναθεώρησης προβλέπεται και η περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγραμματισμού.

Σε μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού τις ίδιες ημερομηνίες που θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα θα βρίσκονται ήδη Αμερικανικά μαχητικά για έναν διευρυμένο κύκλο εκπαίδευσης με τα «Μπλε φτερά».

Οι πληροφορίες που έχουμε για τη νέα έλευση των Αμερικανικών F-15 είναι ότι θα παραμείνουν εντός του FIR Αθηνών όλο τον Οκτώβριο γεγονός που δείχνει ένα μεγάλο αλλά βαρύ πρόγραμμα κοινών πτήσεων τόσο στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας όσο και στο νησιωτικό.

Αυτές οι εκπαιδεύσεις βοηθούν σημαντικά και μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε το στίγμα των προθέσεων που βασίζεται στον σχεδιασμό της Νέας Δομής Δυνάμεων, λέγοντας από την Κρήτη πως το επόμενο διάστημα η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί θα γίνει μεγαλύτερη.

Βεβαίως ο κύριος στόχος του Επιτελείου, όπως έχουμε ήδη γράψει αρκετές φορές είναι η μετατροπή του Ναυστάθμου Κρήτης στη νέα στρατηγική βάση του Πολεμικού Ναυτικού καθώς ο στόλος ολοένα και περισσότερο παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αποτροπή οποιασδήποτε επιβουλής στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Και αυτό φαίνεται και πάλι τα τελευταία 24ωρα μετά τις σοβαρότατες προκλήσεις της γείτονος κατά του ερευνητικού Nautical Geo που πραγματοποιεί έρευνες στ’ ανατολικά της Κρήτης.

Αλλά από την άλλη πλευρά η αεροπορική βάση στη Σούδα έχει εξέχουσα σημασία τόσο για τους συμμάχους όσο και για Εθνικούς σκοπούς κι αυτό έχει αποδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο τον περασμένο χρόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έκνομες οι ενέργειες της τουρκικής φρεγάτας στην Κρήτη: Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ, «Πόντιος Πιλάτος» το ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: