Τα κάτω ήρθαν πάνω στη Γερμανία: Ακάθεκτοι για να αναλάβουν το τιμόνι της χώρας ο Ολαφ Σολτς και οι φίλοι του

FILE PHOTO: Η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ με τον διάδοχό της, Olaf Scholz (A), μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Βερολίνο. EPA, OMER MESSINGER, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Λίγους μήνες πριν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονταν πολιτικά «νεκροί», με τα ποσοστά τους να μην ξεπερνούν το 13%. Σήμερα όμως, τρεις εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιός τους για την καγκελαρία , Ολαφ Σολτς, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ.

Ερευνα του ινστιτούτου Insa που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Bild», δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται πλέον με 25% στην πρόθεση ψήφου ,έναντι 20% για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), που έχουν υποχωρήσει στο 20%. Ένα ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της απερχόμενης καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. «Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να ανασταίνονται εκ νεκρών, καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές», γράφει το Der Spiegel.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα μέσα Ιουλίου, το SPD έχει αυξήσει στις δημοσκοπήσεις κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες τα ποσοστά του και η Ενωση CDU/CSU έχει υποχωρήσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

  • Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με το ποσοστό της υποψήφιας καγκελαρίου τους , Ανναλένα Μπέρμποκ να υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα ,στο 16%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) ,με αμετάβλητο το ποσοστό τους στο 13% , το AfD με 12% και η Αριστερά με 7%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ ήταν φαβορί, υπέστησαν μια θεαματική κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις, γράφει η Die Welt . Αιτία; ο υποψήφιος τους και αρχηγός του κόμματος, Αρμιν Λάσετ έκανε μια σειρά γκάφες και στρατηγικά λάθη στην προεκλογική εκστρατεία ,με αποτέλεσμα το CDU να φαίνεται ότι χάνει περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του.

Ο Χέρμαν Μίνκερτ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Insa δίνει τη δική του εξήγηση: «Επί 16 χρόνια στην καγκελαρία , η Μέρκελ κατάφερνε να κερδίζει τους ψηφοφόρους χωρίς κατ` ανάγκη να ασπάζονται πραγματικά την ιδεολογία του κόμματος. Αυτό το στοιχείο έχει εξαφανιστεί με αποτέλεσμα να μην αργήσει να προκληθεί αναστάτωση».

Υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ ο 63χρονος Ολαφ Σολτς, εξελίσσεται στη μεγάλη έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας. Εκεί που όλοι τον είχαν χαμένο, ο Σολτς ,περιέργως πώς, θεωρείται σχεδόν όλους τους αναλυτές ως ο επικρατέστερος διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία.

«Η μεγάλη άνοδος του Σολτς και του SPD θεωρείται περισσότερο αποτέλεσμα των λαθών των αντιπάλων τους ,παρά της δικής τους πολιτικής» , λέει η Ιζαμπέλ Μπορουσκί, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν.

«Επιλέγω τον Σολτς, γιατί απλά δεν αντέχω τους άλλους δύο υποψήφιους καγκελάριους για τέσσερα χρόνια», είναι -σύμφωνα με την Die Zeit το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των ψηφοφόρων.

  • Εγγύηση σταθερότητας

«Σε μια εποχή αναταραχής σε όλο τον κόσμο, το SPD, το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας, δείχνει να παρέχει ασφάλεια για τους ψηφοφόρους, που εμφανίζονται πολύ σκεπτικοί στο να παραδώσουν τα ηνία της χώρας στον άχρωμο Λάσετ ή στην άπειρη υποψήφια των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ», εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.

«Στον Όλαφ Σολτς, γράφει το Spiegel, το SPD βρήκε έναν υποψήφιο του οποίου το στυλ ηγεσίας θα μπορούσε να μοιάζει πολύ με αυτό της Άνγκελα Μέρκελ. Και παρόλο που προέρχονται από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος, είναι εύκολο για τον Σολτς να παρουσιάσει τον εαυτό του ως φυσικό διάδοχό της Μέρκελ, αφού η απερχόμενη καγκελάριος ουσιαστικά κυβερνούσε ως… Σοσιαλδημοκράτισσα.

Ο Μεγάλος Συνασπισμός, του οποίου ηγήθηκε η Μέρκελ, καθιέρωσε τον πρώτο κατώτατο μισθό στη Γερμανία – αυτόν που ο Σολτς θέλει τώρα να αυξήσει. Αυτό, λέει, θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα ανακοινώσει τις πρώτες 100 ημέρες, εάν εκλεγεί.

Δεν θέλει βιασύνες, βέβαια, θέλει να είναι πιο προσεκτικός, ακολουθώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση. Όπως και η Μέρκελ», τονίζει το Spiegel.

  • Με ποιους θα κυβερνήσει

Εκτός από μια άλλη, δραματική εξέλιξη, η Γερμανία φαίνεται να οδεύει προς έναν τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 . Πιθανότερη κυβερνητική συμμαχία είναι ο λεγόμενος «Φωτεινός σηματοδότης» (με βάση τα χρώματα των κομμάτων) που θα αποτελείται από το SPD, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η Handelsblatt αποκάλυψε μάλιστα απόρρητο έγγραφο που περιγράφει την πιθανή κατανομή των Υπουργείων σε μία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων υπό την ηγεσία του Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, με καγκελάριο τον Σολτς, το SPD θα ήταν διατεθειμένο να αφήσει το Υπουργείο Οικονομικών στο FDP και στον ηγέτη του Κρίστιαν Λίντνερ.

Η επικεφαλής των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ θα αναλάμβανε το υπουργείο Εξωτερικών .Σύμφωνα με την κατανομή των Υπουργείων που περιγράφεται στο έγγραφο, το SPD και οι Πράσινοι θα λάβουν το καθένα από πέντε υπουργεία. Το FDP θα λάβει τέσσερα Υπουργεία.

Ο Πράσινος, Ρόμπερτ Χάμπεκ θα γίνει Υπουργός Προστασίας του Κλίματος επικεφαλής ενός Υπουργείου που θα επεκταθεί για να περιλάβει και τους τομείς της Ενέργειας και της Προστασίας του Κλίματος. Οι προερχόμενοι από την αριστερή πτέρυγα του SPD Σάσκια Εσκεν και Ρολφ Μίτζενιχ θα αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας και Αναπτυξιακής Βοήθειας, αντίστοιχα.

Η ειδική σε θέματα Άμυνας του FDP Μαρί Ανιες Στρακ- Τσίμερμαν θα γίνει Υπουργός Άμυνας. Ο επικεφαλής του FDP στην Νοτιοδυτική Γερμανία Μίκαελ Θέουρερ προαλείφεται για Υπουργός Παιδείας και Έρευνας. Ο Ουμπέρτους Χέιλ από το SPD θα παραμείνει Υπουργός Εργασίας, η Ρενάτε Κίναστ των Πρασίνων Υπουργός Δικαιοσύνης και ο επίσης Πράσινος Αντον Χοφρέιτερ θα γίνει Υπουργός Μεταφορών.

Και τα τρία αυτά κόμματα ,που ενδεχομένως θα σχηματίσουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία δηλώνουν και είναι φιλοευρωπαϊκά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση ,ένας τριμερής συνασπισμός στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της ΕΕ ,θα αποτελούσε επίσης, παρθένο έδαφος για τις Βρυξέλλες και την ευρωπαϊκή πολιτική.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας και οι λομπίστες τους πολιορκούν την Ευρώπη: Τα πανάκριβα κοστούμια και τα ταγιέρ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: