Στο φως ανέκδοτο τραγούδι του Λένον: Βρισκόταν 50 χρόνια σε μια ταλαιπωρημένη κασέτα που βγαίνει σήμερα στο σφυρί

Πηγή: Bruun Rasmussen Kunstauktioner




Mία σπάνια ηχογράφηση του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, διάρκειας 33 λεπτών βγαίνει σήμερα σε δημοπρασία στην Κοπεγχάγη, από τον οίκο Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Η κασέτα είναι το προϊόν μία συνέντευξης που είχαν δώσει ο Λένον και η Όνο σε τέσσερις Δανούς εφήβους, πριν από 50 χρόνια, μόλις λίγους μήνες προτού οι Beatles ανακοινώσουν τη διάλυσή τους.

Περιέχει μία συνέντευξη του ζευγαριού και ένα απόσπασμα που πιστεύεται ότι αποτελεί ένα τραγούδι του Λένον που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

«Ένα μάτσο χίπηδες»

Τη συνέντευξη είχε πάρει τον Ιανουάριο του 1970 μία ομάδα Δανών μαθητών που θέλησαν να συναντήσουν το διάσημο ζεύγος και να του πάρουν συνέντευξη για τη σχολική εφημερίδα τους.

Πηγή: Φωτογραφία που περιέχεται στα δημοπρατούμενα αντικείμενα. Bruun Rasmussen Kunstauktioner

«Ήμασταν ένα μάτσο 16χρονων χίπηδων» λέει ο Κάρστεν Χόγιεν που έκανε την ηχογράφηση, ομολογώντας ότι αυτό που τους ενδιέφερε περισσότερο ήταν οι δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει οι Λένον και Όνο στο κίνημα ειρήνης της εποχής.

Το ζεύγος είχε μεταβεί στη Δανία ώστε να περάσει λίγο χρόνο με την κόρη της Ονο, Κυόκο, που ζούσε στο Thy στα βόρεια της χώρας.

Όπως ήταν φυσικό Τζον και Γιόκο δεν άργησαν να γίνουν αντιληπτοί και έτσι αναγκάστηκαν να δώσουν μία συνέντευξη Τύπου.

Οι τέσσερις έφηβοι έπεισαν τους δασκάλους τους να τους αφήσουν να την παρακολουθήσουν, αλλά μια χιονοθύελλα τους εμπόδισε τελικά να μεταβούν.

Ωστόσο οι τέσσερις μαθητές και μερικοί ακόμη δημοσιογράφοι έγιναν αργότερα δεκτοί από τους Λένον και Ονο.

«Θυμάμαι τον Τζον να με ρωτάει. Είσαι από ραδιοφωνικό σταθμό; Όχι από ένα σχολικό περιοδικό», θυμάται ο Χόγιεν που περιγράφει ότι Τζον και Γιόκο κάθονταν σε έναν καναπέ με τα πόδια τους πάνω σε ένα τραπέζι.

Κάποια στιγμή, Λένον και Ονο χόρεψαν γύρω από το χριστουτγεννιάτικο δέντρο τηρώντας ένα δανέζικο έθιμο, ενώ αργότερα ο πρώην Beatle θα παίξει το Give Peace A Chance. 

Τελικά το ζεύγος τραγούδησε και έναν σύντομο σκοπό ονόματι «Radio Peace».

‘Ηταν ένα κομμάτι που γράφηκε για έναν ραδιοφωνικό σταθμό που όμως δεν λειτούργησε ποτέ και έτσι το τραγούδι έμεινε για πάντα ανέκδοτο.

«Από όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η κασέτα είναι το μόνο μέρος της γης όπου σώζεται αυτό το τραγούδι», δηλώνει σήμερα ο Χόγιεν.

Η κασέτα, μαζί με τη σχολική εφημερίδα και 23 φωτογραφίες, βγαίνει σήμερα σε δημοπρασία και εκτιμάται ότι μπορεί να πιάσει τιμή από 32.000 έως 50.000 δολάρια με πιθανότερο παραλήπτη κάποιο μουσείο ή έναν συλλέκτη, φανατικό οπαδό των Beatles και του Λένον.

Με πληροφορίες από BBC

Τζέιμς Μποντ 007: Ξεπέρασαν τις πωλήσεις του 2019 τα εισιτήρια για την νέα ταινία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: