Με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα: Στα σενάρια του διακλαδικού Παρμενίωνα η Ελληνοτουρκική κρίση σε Έβρο και Αν. Αιγαίο

Τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του 2020 καθώς είχαν απλώσει την ισχύ τους τόσο στον Έβρο, που πρώτοι έφτασαν να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις, όσο και στα νησιά και νησίδες του Αν. Αιγαίου. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ 




 

Την ώρα που η γείτονα ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στο Αρχιπέλαγος με την παρουσία της Τουρκικής φρεγάτας σε κοντινή απόσταση από το ερευνητικό Nautical Geo, στο Επιτελείο παρατηρείται έντονη κινητικότητα η οποία από την μια πλευρά έχει να κάνει με τον προγραμματισμό των ασκήσεων, όπως ο διακλαδικός «Παρμενίωνας» κι από την άλλη με την έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αμέσως μετά την ετήσια συντήρηση αλεξιπτωτιστού και υποβρύχιου καταστροφέα μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου στόλου κι ενημερώθηκε τόσο για τις τρέχουσες δραστηριότητες του στόλου όσο και για την τακτική εικόνα της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά την ενημέρωση ο Αρχηγός ζήτησε να μάθει επίσης την εξέλιξη της τουρκικής Άσκησης «KARARLILIK 2021» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και παρακολουθείται από Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ και είναι σημαντικό, λόγω του ότι σε λιγότερο από ένα 48ωρο ξεκινά η ετήσια διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 21», ανάμεσα στα σενάρια αντιμετώπισης απειλών που πρόκειται να κληθούν να φέρουν εις πέρας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συμπεριληφθεί «συμπεράσματα» από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021.

Και μάλιστα δεν ήταν λίγα εκείνα στα οποία πρωταγωνιστές ήταν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων.

  • Από την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο που ο Στρατός Ξηράς ήταν το καταλυτικό support της Ελληνικής Αστυνομίας, το πλωτό τείχος στη συνέχεια που στήθηκε για την αντιμετώπιση του ερευνητικού Oruc Reis, αλλά και την μεγάλη αποτρεπτική επάνδρωση σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκείνο που διατήρησε μακρόχρονη επιφυλακή, φτάνοντας την εν πλω υπηρεσία περί τους πέντε μήνες.

Αλλά και η Πολεμική Αεροπορία η δουλειά που έκανε και οι πληροφορίες που μετέφεραν τα μαχητικά που πετούσαν στο Αν. Αιγαίο ήταν πολύτιμες για την ανασύνταξη και αναπροσαρμογή των δυνάμεων στον Έβρο και τα νησιά. Παράλληλα η πλειονότητα των αεροσκαφών από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα να λάβουν οι αεροπόροι τους πολυποίκιλες αποστολές.

Στην άσκηση «Παρμενίων» θα εξελιχθούν επιπλέον διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων,  αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Εξωστρέφεια των ΕΔ μέσα από τις πολυεθνικές ασκήσεις

Αλλά το πρόγραμμα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματά μετά το πέρας της μεγάλης ετήσιας διακλαδικής άσκησης. Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία αλλά και ο Στρατός Ξηράς έχουν ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων, γεγονός που αναδεικνύει την εξωστρέφεια που έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία.

  • Την ώρα που οι «θεριστές του κάμπου» της 337 Μοίρας «Φάντασμα» ξεχώρισαν στην Αιγυπτιακή πολυεθνική άσκηση «BRIGHT STAR 21», τώρα ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Αμερικανικά F-15 από την Μ. Βρετανία για έναν ολόκληρο μήνα.

Παράλληλα η 336 Μοίρα «Όλυμπος» από τον Άραξο ανοίγει τα φτερά της για να συνεχίσει την Ελληνική παράδοση με την συμμετοχή της στην σημαντική άσκηση του Ισραήλ «Blue Flag».

Για την Πολεμική Αεροπορία τρέχουν ήδη από τώρα οι δυο πιο σημαντικές στιγμές της για το 2022, ο «Ηνίοχος» αλλά και η συνάντηση των απανταχού τίγρεων με το «Tiger Meet» που γίνεται φέτος στην αεροπορική βάση του Αράξου και την 335 Μοίρα «Τίγρης» να είναι ο οικοδεσπότης.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει την μόνιμη αποστολή επιτήρησης και διαφύλαξης των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στην θάλασσα, ωστόσο η παρουσία του στην Αν. Μεσόγειο και πέρα από αυτήν είναι κάτι που τα πληρώματα των κύριων μονάδων του στόλου έχουν βιώσει και ήδη έχουν στο πρόγραμμά τους για το επόμενο διάστημα.

Σ΄ ότι αφορά τον Στρατό Ξηράς η εστίαση είναι στις Ειδικές Επιχειρήσεις με πολυεθνικές συνεκπαιδεύσεις τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων καθώς οι Έλληνες SOF έχουν αναγνωριστεί πλέον από την αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων των πιο ισχυρών στρατών ανά τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Από το θρανίο…στον αέρα: Με δύο Rafale F3R απογειώνεται και η δεύτερη σειρά χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: