Συναγερμός για σχολεία και νοσοκομεία λόγω αρνητών: Εκτάκτως ο Πλεύρης στη Θεσσαλονίκη

FILE ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως, αύριο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν σύσκεψη με δημάρχους και υγειονομικούς φορείς της πόλης, στις 11 το πρωί, προκειμένου να συζητηθεί η επιδημιολογική πορεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στο υπουργείο Υγείας είναι η κατάσταση στη δυτική Μακεδονία.

«Όσοι τους κλείνουν το μάτι αναλαμβάνουν το ρίσκο της διασωλήνωσης», τονίζει ο υπουργός Υγείας – «9 στους 10 άνω των 60 ετών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»
Σφοδρή επίθεση στα πολιτικά κόμματα που επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά και εκλογικά οφέλη από το κίνημα των αντιεμβολιαστών εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην Βουλή υπογραμμίζοντας πως αναλαμβάνουν το ρίσκο της αύξησης των διασωληνωμένων.

 Ανεμβολίαστοι οι διασωληνωμένοι

Ο κ. Πλεύρης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής  εξήγησε πως «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Το 91% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Οι 9 στους 10 ανω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να δείξουν ορισμένοι εδώ μέσα περισσότερη σοβαρότητα» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Κάποιοι που εδώ κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους να πάνε έξω από τις ΜΕΘ. Είναι υπεύθυνοι όσοι αφήνουν υπόνοιες ότι κάτι άλλο συμβαίνει και πως ο εμβολιασμός δεν αποτελεί λύση. Αν όλοι ήταν εμβολιασμένοι θα μιλούσαμε για διαχειρίσιμη κατάσταση, ούτε καν πανδημία. Οσοι έρχονται εδώ και μας μιλούν για δικαιώματα να αποδέχονται και το ρίσκο να έχουμε ποσοστά 90% ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ».

«Επιδημία» από περιστατικά αρνητών

Την ώρα που οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, ένα ακόμα περιστατικό με αρνητή γονέα σημειώθηκε σε σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο καθώς και από τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αρνητής πατέρας προκάλεσε ένταση στο σχολείο του γιου του.

Αφού αρνήθηκε να προσκομίσει την σχολική κάρτα για τον μαθητή, εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς το αποτέλεσμα του self-test του γιου του. Φέρεται να απείλησε εκπαιδευτικούς, έσπρωξε τη διευθύντρια και αρνούνταν για ώρα να αποχωρήσει από το σχολείο.

Ο 37χρονος πατέρας φέρεται να εμπόδισε τους υπόλοιπους μαθητές να μπουν στο σχολείο, με συνέπεια να κληθεί στο σημείο η αστυνομία και να οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Θέρμης. Όπως έγινε γνωστό, η διευθύντρια του σχολείου υπέβαλε μήνυση εναντίον του 37χρονου και ακολούθησε η σύλληψή του με την αυτόφωρη διαδικασία.

Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Καμπανάκι για Θεσσαλονίκη

Κι ενώ τα περιστατικά με γονείς-αρνητές τείνουν να λάβουν χαρακτήρα επιδημίας, στην Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκρουσε -χθες Δευτέρα- τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες στην πόλη.

Τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες». Υπογράμμισε δε ότι «με δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, και ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Δευτέρα (20/9), από τα 2.126 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη.

Τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της περιοχής εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες. Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Β. Ελλάδα: Ο αρνητικός συνδυασμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα ένας αρνητικός συνδυασμός: αύξηση των κρουσμάτων και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι. Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους», συμπληρώνοντας ότι «έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας».

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές, είπε ότι «υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού. (…) Στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. (…) Από την άλλη υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησιάς που στηρίζει τους εμβολιασμούς».

Εμβολιαστική κάλυψη

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα εντοπίζονται τα εξής ποσοστά:

  • 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
  • 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
  • 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη:

  • 55,52% με μία δόση και 51,24 με δύο δόσεις.

Ένταση σε σχολεία και στην Ηλεία

Αναστάτωση επικράτησε τη Δευτέρα σε δύο σχολεία της Ηλείας: ένα νηπιαγωγείο στον Πύργο και ένα δημοτικό. Αφορμή γονείς μαθητών που επέμειναν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα για τον κορωνοϊό.

Οι διευθυντές των σχολείων, εφαρμόζοντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν επέτρεψαν την είσοδο των μαθητών στις αίθουσες. Στην περίπτωση του μαθητή του νηπιαγωγείου, ο γονέας κατέθεσε μήνυση κατά του εκπαιδευτικού, επενέβη η αστυνομία και η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, thestival.gr

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμούς: Μάλλον η τρίτη δόση θα είναι και η τελευταία για τη θωράκισή μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: