Η σορός του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη φτάνει στο παρεκκλήσι της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Μητρόπολης Αθηνών. Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών, εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα από την Δευτέρα 6 έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Λίγο μετά τις 20:00 της Τρίτης, αφού παρατάθηκε κατά μία ώρα, ολοκληρώθηκε για χθες το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, που συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, στο εκκλησάκι δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών.
Σε κλίμα βουβής συγκίνησης, άνθρωποι όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά να πουν το «τελευταίο αντίο» στον άνθρωπο που συγκλόνισε Ελλάδα και εξωτερικό με το αστείρευτο ταλέντο και το ακατάβλητο πάθος.
Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης και η ηθοποιός Άννα Φόνσου.
Το προσκύνημα έκλεισε με το τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» που τραγουδήθηκε από τον κόσμο, όταν λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου της δεύτερης ημέρας του προσκυνήματος πλημμύρισε την πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη και το εκκλησάκι των Αγίου Ελευθερίου/Παναγίας Γοργοεπήκοου.
Το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου (από τις 10 το πρωί έως τις 14:00), οπότε θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.
Σε κλίμα συγκίνησης συνεχίστηκε και χθες Τρίτη στο εκκλησάκι των Αγίου Ελευθερίου/Παναγίας Γοργοεπήκοου, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.
Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί από το πρωί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μητροπόλεως για το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και πολιτικό. Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.
Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.
Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.
Χανιά: Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη
Κορυφώνονται στα Χανιά οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη και για την ταφή του που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του στο χωριό Γαλατάς.
Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.
Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.
Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του παγκρητίου συλλόγου φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει όπως ο ίδιος είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη του 2020.
Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην δικαιοσύνη και, όπως είπε, «η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά την νομική και ηθική τάξη». Όπως ακόμα είπε, η ελληνική δικαιοσύνη τίμησε με την απόφαση της την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Κουτσούμπας για τον Μίκη: Το έργο του παντοτινός σύντροφος των αγώνων για να αλλάξει ο κόσμος
«Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι κατάφαση στη ζωή, είναι άρνηση της ηττοπάθειας, είναι πίστη στη δυνατότητα των λαϊκών ανθρώπων και του αγώνα τους να δημιουργήσουν μια άλλη ανώτερη μορφή κοινωνίας όπου θα μπορούν να ανθίσουν ολόπλευρα οι δημιουργικές ικανότητες όλων και του καθενός προσωπικά».
Τα παραπάνω, τονίζει σε άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο άρθρο του ο κ. Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης με το έργο του δεν μας δώρισε μόνο ανεπανάληπτες στιγμές ανάτασης σε πολιορκημένους καιρούς, αλλά πάνω απ’ όλα γέννησε την ανάγκη στοχασμού και κατέκτησε κάτι πολύ δύσκολο: Το έργο του να μας αφορά, όχι μόνο γιατί έχει ανεξάντλητο βάθος, ανεξερεύνητες πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί θα μας συνοδεύει εσαεί στους αγώνες μας για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο
«Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή-δημιουργό και πρωτεργάτη του πολιτισμού Μίκη Θεοδωράκη κρατώντας την παρακαταθήκη – πολιτική διαθήκη που μας άφησε σβήνοντας τις λεπτομέρειες και κρατώντας τα “Μεγάλα Μεγέθη”, τη σημαία του ΚΚΕ κάτω από την οποία πέρασε τα “πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια του”», καταλήγει ο κ. Κουτσούμπας.
Ο Βασίλης Βασιλικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μίκης ο μοναδικός
Η μεγαλειώδης δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη επεκτάθηκε και στον κινηματογράφο. Η μουσική του «έντυσε» πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες.
Το συρτάκι του Ζορμπά στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη (1964) μπορεί να μην του χάρισε Όσκαρ, αλλά ξεσήκωσε τα πλήθη απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη. Tο τραγούδι «Αν Θυμηθείς τ’ Ονειρό μου» στην ταινία «Honeymoon» (1959) που τραγουδήθηκε και από τους Μπητλς, η σύνθεση του για το Σέρπικο του Σίντνεϊ Λιούμετ (1973), το σάουντρακ για την «Κατάσταση πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά (1972), ήταν ταινίες που έδωσαν στον μεγάλο συνθέτη πολλές διεθνείς υποψηφιότητες στην κατηγορία μουσικής.
Το 1970, για τη μουσική του στο «Ζ», τού απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, με τον Μίκη εξόριστο τότε στη Ζάτουνα.
Η ταινία «Ζ» (Ζει) του Κώστα Γαβρά βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με θέμα την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός θα πει στο Αθηναϊκο – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον Μίκη Θεοδωράκη:
«Μίκης ο μοναδικός. Μουσικός, συνθέτης μουσικής, τραγουδοποιός, της έντεχνης μουσικής, αλλά και της Όπερας, πολυπρισματικός, Ρωμανός ο Μελωδός, τι άλλο μένει; Όλες οι γκάμες της μουσικής στη φαρέτρα του. Αυτός είναι ο Μίκης που τώρα μας συγκλόνισε με την εκδημία του. Αλλά δεν είναι θάνατος αυτός. Είναι η ζωή που συνεχίζει το ταξίδι της στο Υπερπέραν. Και μας αποχαιρετά με τη “Λήθη” του Λορέντζου Μαβίλη: “Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής…/ Κι αν πιουν θολό νερό ξαναθυμούνται,/ διαβαίνοντας λιβάνια από ασφοδίλι,/ πόνους παλιούς που μέσα τους κοιμούνται- / Α, δε μπορείς παρά να κλαις το δείλι, / τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν /θέλουν, μα δε βολεί να λησμονήσουν”».
Ήταν το 1963, αμέσως μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Νεολαίας Λαμπράκη και το 1964 ως βουλευτής της ΕΔΑ.
«Δεν μπορούσαμε να έχουμε άλλη μουσική απ΄αυτή του Μίκη Θεοδωράκη» αφηγείται ο Κώστας Γαβράς αυτοβιογραφούμενος. «Στη διάρκεια του μοντάζ είχα κάνει πολλές δοκιμές, κι αυτή ταίριαζε αρμονικά με τα πλάνα, προσδίδοντάς τους μια πνοή συγκίνησης. Αλλά ο Μίκης ήταν εξόριστος από τους συνταγματάρχες σ’ ένα χωριό της Πελοποννήσου,τη Ζάτουνα, κι εγώ είχα ανάγκη από τη συγκατάθεσή του [ ..] Ο δρόμος προς τη Ζάτουνα ήταν απαγορευμένος για τους ξένους. Αυτή τη φορά, δεύτερη προσπάθεια από τον Ζακ Περρέν. Πάντα χωρίς επιτυχία. Και μετά, λαμβάνουμε ένα πακέτο από τσιγάρα που πάνω του ο Μίκης έχει γράψει την άδεια να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική του».
Το σάουντρακ της ταινίας έχει αποσπάσματα διασκευών από το «Γελαστό παιδί », «Το παλληκάρι έχει καημό», «Σ’ αυτή τη γειτονιά» κι άλλα εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ο Κ. Γαβράς με έναν Γάλλο συνθέτη ηχογράφησαν τα επιλεγμένα κομμάτια και τα προσάρμοσαν στη χρονική διάρκεια των αντίστοιχων σκηνών.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE