Που στοχεύει η Ελλάδα για τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή; Ο στρατηγός αλ Σίσι αναλαμβάνει το ρόλο του “μεσολαβητή”

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι (Δ) με τον Προέδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Κεντρικό ρόλο στην άρση των εμποδίων που έχουν προκύψει στη διαδικασία δρομολόγησης των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, επιχειρεί να αναλάβει η Αίγυπτος, καθώς ένα νέο αδιέξοδο θα οδηγήσει τη Λιβύη και πάλι στο χάος και θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Ο πρόεδρος Αλ Σίσι επιχειρεί με ανοικτή διπλωματία τόσο προς τη Λιβύη όσο και προς το Ισραήλ να εξασφαλίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα βοηθήσει την αποκατάστασή των σχέσεων με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Συγχρόνως όμως το Κάιρο επιδιώκει να έχει άτυπο μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Γάζας ώστε και οι πηγές έντασης να περιορισθούν αλλά και να απενοχοποιηθούν οι σχέσεις των αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

Η Αθήνα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην παρακολούθηση και εμπλοκή στις διεργασίες αυτές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, καθώς θέλει να κρατήσει ζωντανές τις σχέσεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, όσο και με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, σε μια περίοδο που οι χώρες αυτές δέχονται «επίθεση φιλίας» από την Άγκυρα.

  • Το μήνυμα Αλ Σίσι

Σε ότι αφορά στη Λιβύη, η Αίγυπτος έχει ζωτικά συμφέροντα και δείχνει έτοιμη να συνομιλήσει με όλες τις πλευρές προκειμένου να υπάρξει Συμφωνία για την δρομολόγηση των εκλογών.

Την Τρίτη στο Κάιρο βρέθηκαν για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλ Σισι οι εκπρόσωποι της Ανατολικής Λιβύης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ και ο αρχηγός του LNA στρατηγός Χ. Χαφτάρ, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊντά.

Ο Αλ Σίσι θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει τους μέχρι τώρα συμμάχους του στην Λιβύη (Σάλεχ και Χαφτάρ), αλλα ούτε είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την φιλοτουρκική πολιτική του μεταβατικού πρωθυπουργού Ντμπεϊντά.

Η Αίγυπτος έχει υποστηρίξει την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και βεβαίως η άρνηση της Τουρκίας με την κάλυψη του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης να αποσύρει τις δυνάμεις της, αποτελεί σημείο κλειδί για τα επόμενα βήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπήρξε εμπλοκή στο ψήφισμα για την ανανέωση της δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβύη καθώς η Μόσχα έβαλε βέτο στις διατυπώσεις που είχαν προωθήσει οι Βρετανοί. Κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και της Λιβύης, οι δυο χώρες υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει αποχώρηση των ξένων δυνάμεων σταδιακή και με ταυτόχρονες κινήσεις από τις δυο πλευρές.

Οι επιφυλάξεις των μη φιλοτουρκικών δυνάμεων εστιάζονται στην προσπάθεια να υπάρξει μονομερής αποχώρηση των δυνάμεων που στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ και να διατηρηθούν οι τουρκικές δυνάμεις, που έτσι θα επηρεάσουν άμεσα τις εξελίξεις και θα χειραγωγήσουν τις επικείμενες εκλογές.

Ο Αλ Σίσι θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει τους μέχρι τώρα συμμάχους του στη Λιβύη (Σάλεχ και Χαφτάρ), αλλά ούτε είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την φιλοτουρκικη πολιτική του μεταβατικού πρωθυπουργού Ντμπεϊντά.

Την Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, ισραηλινός πρωθυπουργός βρέθηκε στο Κάιρο και οι συνομιλίες Ν. Μπένετ – Αλ Σίσι στο Σινά, καθώς οι δύο χώρες σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον θέλουν να κάνουν βήματα που θα εγγυηθούν την σταθερότητα στην περιοχή, την αποκατάσταση της ηρεμίας και την βιωσιμότητα των συμφωνιών του Ισραήλ με τους Άραβες.

Στον επίκεντρο των επαφών αυτών του Καΐρου είναι φυσικά και να κλείσει ο δρόμος για την επέκταση και εμπέδωση της τουρκικής επιρροής σε περιοχές που αποτελούν ζωτικό χώρο και για την Αίγυπτο και για το Ισραήλ.

  • Η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις με τις αραβικές χώρες και στη διεύρυνση και των Τριμερών Συνεργασιών.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας που μεταβαίνει την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα έχει μια σειρά επαφών με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι, και τον υπουργό Βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προγραμματίζεται μια ακόμη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ έχει υπάρξει προετοιμασία για την σύγκληση της πρώτης Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Μπαχρέιν που πιθανότατα θα γίνει εφόσον επιτρέψει το πρόγραμμα των τριών υπουργών στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας θα έχει σειρά επαφών και με ομολόγους του από Αφρικανικές χώρες με τους οποίους οι επαφές είναι αρκετά δύσκολες και με υπουργούς εξωτερικών από χώρες που είτε είναι μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ είτε άλλων σημαντικών διεθνών οργανισμών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι συστάσεις της Λευκωσίας στο Λονδίνο και η γνωστή συνέχεια με το βρετανικό αφήγημα: Ταγμένοι με την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: