“Οδεύει προς αναβολή” η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία via Facebook, Ecumenical Patriarchate




Η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου, στο Λευκό Οίκο, «οδεύει προς αναβολή», σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες διπλωματικές πηγές.

Ως επίσημη δικαιολογία διακινείται η πληροφορία ότι η αναβολή οφείλεται στην πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε άλλες χώρες, δεν είναι καλή. Πολλές πολιτείες στην Αμερική «σαρώνονται» από τον κορωναϊό.

Η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο είχε «κλείσει» μετά από προσπάθειες του ιερέα Αλέξανδρου Καρλούτσου και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Εκκρεμούσε από τις ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και δεν πραγματοποιήθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος έδειξε μία αρνητική συμπεριφορά λόγω της φιλίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τότε, έστειλε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος προτίμησε να μην την δεχθεί επειδή δεν προερχόταν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο κ. Πομπέο, για να ευχαριστήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη βοήθεια που πρόσφερε με την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, πήγε στην Τουρκία και επισκέφθηκε μόνο το Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, αρνούμενος να πάει στην Άγκυρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, για δικούς του προσωπικούς λόγους, επέμενε να μην αναβληθεί η επίσκεψη και ζητούσε δείπνο στην παρουσία 125 ατόμων, και ενώ ο Λευκός Οίκος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της πανδημίας.

Είναι ευχής έργο ο κ. Ελπιδοφόρος να αλλάξει στάση και να ακολουθήσει τις οδηγίες της αμερικανικής Προεδρίας, αναφορικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τα θυρανοίξια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε στην περιοχή των Διδύμων Πύργων, στη Νέα Υόρκη. Η τελετή είχε προγραμματιστεί για τις 2 Νοεμβρίου.

Ο ναός είχε καταστραφεί κατά τις επιθέσεις της 11ς Σεπτεμβρίου 2001.

Ο πατέρας Καρλούτσος δήλωσε ότι η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί ξανά στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου, το ερχόμενο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στην 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο ναός θα φωτιστεί, μαζί με άλλα κτίρια της περιοχής, με μπλε χρώμα προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον π. Καρλούτσο, σήμερα Παρασκευή θα τελεστεί ο Εσπερινός. «Αυτή είναι η συνεισφορά μας στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παραλίγο να πει τη λέξη Τουρκία ο Αμερικής Ελπιδοφόρος! Έκανε πάντως ένα “μεγάλο” και ταυτόχρονα μικρό βήμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: