Ο Τραμπ είχε αφηνιάσει μετά την εκλογική ήττα: Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων φοβόταν μήπως ρίξει πυρηνικά…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλει. EPA, Ron Sachs / POOL




Δύο ημέρες μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ , ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,  αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων,  στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ , ανέλαβε μόνος του μυστική δράση για να αποτρέψει τον Τραμπ από το ενδεχόμενο να διατάξει επικίνδυνο στρατιωτικό χτύπημα ή να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το “Peril”, ένα νέο βιβλίο του θρυλικού δημοσιογράφου Μπομπ Γουντγουορντ και  του βετεράνου δημοσιογράφου της Washington Post, Ρόμπερτ Κόστα.

Οι Γούντγουορντ και Κόστα γράφουν ότι ο Μίλεϊ, βαθύτατα συγκλονισμένος από την επίθεση, «ήταν βέβαιος ότι ο Τραμπ είχε υποστεί σοβαρό ψυχικό κλονισμό μετά τις εκλογές, με τον Τραμπ πλέον να έχει γίνει μανιακός, να ουρλιάζει στους αξιωματούχους και να κατασκευάζει τη δική του εναλλακτική πραγματικότητα με ατέλειωτες εκλογικές συνωμοσίες ».

Ο Μίλεϊ ανησυχούσε  ότι ο Τραμπ μπορούσε να «», γράφουν οι συγγραφείς.

«Ποτέ δεν ξέρεις το σημείο απασφάλισης ενός προέδρου», είπε ο Μίλεϊ στο ανώτερο επιτελείο του, σύμφωνα με το βιβλίο, και ανέλαβε άμεση και επείγουσα δράση συγκαλώντας μια μυστική συνάντηση στο γραφείο του στο Πεντάγωνο στις 8 Ιανουαρίου για να επανεξετάσει τα πρωτόκολλα ανάληψης  στρατιωτική δράσης, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για το Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Διοίκησης, την πολεμική αίθουσα του Πενταγώνου, ο Μίλεϊ τους έδωσε εντολή να μην λαμβάνουν εντολές από κανέναν αν δεν έχει εμπλακεί ο ίδιος.

“Ανεξάρτητα από το τι σας λένε, κάνετε τη διαδικασία. Κάνετε τη διαδικασία. Και είμαι μέρος αυτής της διαδικασίας”, είπε ο Μίλεϊ στους αξιωματικούς, σύμφωνα με το βιβλίο. Στη συνέχεια έκανε τον γύρο της αίθουσας, κοίταξε κάθε έναν τους στα μάτια και τους ζήτησε να επιβεβαιώσουν προφορικά ότι το κατάλαβαν.

“Το καταλάβατε” ρωτούσε ο Μίλεϊ σύμφωνα με το βιβλίο.
“Μάλιστα κύριε.”
«Ο Μίλεϊ το θεώρησε όρκο», γράφουν οι συγγραφείς.

Το “Peril”  βασίζεται σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με συμμετέχοντες και αυτόπτες μάρτυρες και δίνει μια ανατριχιαστική εικόνα για τις τελευταίες ημέρες στην εξουσία του Τραμπ .

Το βιβλίο, το τρίτο του Γούντγουορντ για την προεδρία Τραμπ, αφηγείται στιγμές από τα παρασκήνια με τον Τραμπ να ξεσπάσει φωνάζοντας στους συμβούλους και τους βοηθούς του καθώς προσπαθούσε απεγνωσμένα να παραμείνει στην εξουσία.

Περιλαμβάνει επίσης αποκλειστικά ρεπορτάζ για τα γεγονότα που οδήγησαν στην  6η Ιανουαρίου και την αντίδραση του Τραμπ στην εξέγερση, καθώς και λεπτομέρειες που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχετικά με την σύγκρουση του  Τραμπ στις 5 Ιανουαρίου στο Οβάλ Γραφείο με τον αντιπρόεδρο του, Μάικ Πενς.

«Ξέρεις ότι είναι τρελός»

Ο φόβος του Μίλεϊ βασίστηκε στις δικές του παρατηρήσεις για την ασταθή συμπεριφορά του Τραμπ. Η ανησυχία του αυξήθηκε από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και τον «εξαιρετικό κίνδυνο» που αντιπροσώπευε για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, γράφουν οι συγγραφείς.

Ο Μίλεϊ είχε επίσης δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ανώτατο στρατηγό της Κίνας, Λι Τσουοτσένγκ, ο οποίος ήταν σε υψηλή επιφυλακή λόγω του χάους στις ΗΠΑ.

«Στρατηγέ Λι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αμερικανικό κράτος είναι σταθερό και όλα θα πάνε καλά» του είπε, σύμφωνα με το . «Δεν θα σας επιτεθούμε, ούτε θα κάνουμε στρατιωτικές επιχείρησες εναντίον σας», τον διαβεβαίωσε.

Στη συνέχεια, ο Μίλεϊ έλαβε ένα αυστηρό τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι, σύμφωνα με το βιβλίο.

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα απέκτησαν πρόσβαση ένα αντίγραφο της κλήσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μίλεϊ προσπάθησε να καθησυχάσει τον Πέλοσι ότι τα πυρηνικά όπλα ήταν ασφαλή.

Η Πέλόζι επέμεινε:

“Αυτό που σας λέω είναι ότι αν δεν μπόρεσαν καν να τον σταματήσουν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να κάνει; Και υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στον Λευκό Οίκο που να κάνει κάτι για όλα αυτά, άλλο εκτός από το να φιλάει τον χοντρό του πισινό;

Ο Πελόζι συνέχισε: “Ξέρεις ότι είναι τρελός. Είναι τρελός εδώ ΄και πολύ καιρό”.

Σύμφωνα με τους Γούντγουορντ και Κόστα, , ο Μίλεϊ απάντησε: “Κυρία Πρόεδρε, συμφωνώ μαζί σας σε όλα”.

Μετά το τηλεφώνημα, ο Μίλεϊ αποφάσισε ότι έπρεπε να δράσει. Είπε στους επικεφαλής των υπηρεσιών του να παρακολουθούν τα πάντα “όλη την ώρα”. Πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Πολ Νακασόνε, και του είπε: «Κεραίες επάνω … συνέχισε να παρακολουθείς, σάρωση». Και είπε στη τότε διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, «Παρακολουθήστε επιθετικά τα πάντα, 360».

Ο ανεξέλεγκτος Τραμπ και το πραξικόπημα…

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα γράφουν ότι μετά τις 6 Ιανουαρίου, ο Μίλεϊ «δεν ένιωθε απόλυτη βεβαιότητα ότι ο στρατός θα μπορούσε να ελέγξει ή να εμπιστευτεί τον Τραμπ και πίστευε ότι ήταν δουλειά του ως ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός να σκεφτεί το αδιανόητο και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Το “Peril” είναι ένα από τα πολλά βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος και έχουν τεκμηριώσει τις πολυτάραχες τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Τραμπ.

Στο «I Alone Can Fix It», οι δημοσιογράφοι της Washington Post Phil Rucker και Carol Leonnig ανέφεραν πώς ο Μίλεϊ συζήτησε ένα σχέδιο με το Γενικό Επιτελείο για να αντισταθούν σε πιθανές παράνομες εντολές του Τραμπ εν μέσω φόβων ότι αυτός ή οι σύμμαχοί του ενδέχεται να επιχειρήσουν πραξικόπημα.

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: