Ο νέος ψυχρός πόλεμος είναι εδώ: Τριπλή συμμαχία κατά Κίνας με 8 πυρηνικά υποβρύχια στην Αυστραλία

File Photo: Πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο.ΕPA/YONHAP SOUTH




ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία προχώρησαν σε μία σημαντική συμφωνία διαμοιρασμού

προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών με σκοπό να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Μέσω της συμφωνίας, η Αυστραλία θα μπορέσει να αναπτύξει πυρηνοκίνητα υποβρύχια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η συμφωνία, γνωστή ως AUKUS, (Australia, UK, USA) θα καλύπτει επίσης πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντοτεχνολογία και η κυβερνο – επιστήμη, καθώς οι τρεις χώρες ανησυχούν για την αυξανόμενη κινεζική απειλή στον Ινδικό – Ειρηνικό Ωκεανό.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η Αυστραλία ακυρώνει τη συμφωνία της -υπογραφείσα το 2016 και ύψους 31 δισ. ευρώ– με το Παρίσι για την ανάπτυξη γαλλικών υποβρυχίων.

Το πρόγραμμα είχε ήδη πληγεί από μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως λόγω των απαιτήσεων της Καμπέρα να κατασκευάζονται εγχωρίως πολλά από τα τμήματα των υποβρυχίων, σημειώνει το BBC.

«Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του AUKUS θα είναι να παραδοθεί ένας στόλος υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην Αυστραλία», δήλωσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο, όπως και ο βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση μετά το Brexit.

Το προηγούμενο του 1958

«Στη βάση της κοινής ιστορίας μας των ναυτικών δημοκρατιών, δεσμευόμαστε σε μια κοινή φιλοδοξία να στηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση», ανέφεραν οι τρεις εταίροι με κοινή ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως πρόκειται για τον μηχανισμό κίνησης και όχι για τον εξοπλισμό.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές».

Η Κίνα δεν αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού». Όμως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ’ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπ και χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση.

Χθες, Τετάρτη, είπε πως θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή ισχύος μας, στις συμμαχίες μας» και θέλει «να τις επικαιροποιήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των σημερινών και των αυριανών απειλών».

Tορπίλη στη συμφωνία του αιώνα με το Παρίσι

Μετά τη δημοσιoποίηση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που συνήψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Kαι λίγο αργότερα, η Αυστραλία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων.

Ο Μόρισον απηύθυνε πάντως «ανοικτή πρόσκληση» για διάλογο προς τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η αντίδραση της Γαλλίας

Η χθεσινή ανακοίνωση, και παρότι ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, απειλεί έτσι να ψυχράνει μια άλλη συμμαχία, αυτή με τη Γαλλία, αφού τορπίλισε αυτό που μερικές φορές χαρακτηριζόταν «συμβόλαιο του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Η γαλλική Naval Group είχε επιλεγεί το 2016 από την Καμπέρα για την προμήθεια 12 υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης. Ύψους 50 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (31 δισεκ. ευρώ) όταν υπογράφηκε, η αξία αυτού του συμβολαίου υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 90 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας εξαιτίας υπέρβασης του κόστους και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Παρίσι.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν είναι επίσης σίγουρο αν το Παρίσι θα παρηγορηθεί με τις συμφιλιωτικές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ΗΠΑ θέλουν «να εργαστούν στενά με τη Γαλλία» σ’ αυτή τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας ζώνη.

Πεκίνο: Ψυχροπολεμική νοοτροπία

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι συνήψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Ερωτηθείς να σχολιάσει σχετικά, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.

Δεν θα τα επιτρέψουμε στα χωρικά μας ύδατα λέει η Ν. Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στόχος η Κίνα της νέας στρατηγικής συμμαχίας των ΗΠΑ με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο: Παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: