Ο Ερντογάν μας θύμισε ότι το “ήσυχο καλοκαίρι” πέρασε: Μετά το Αιγαίο και στην ΑΟΖ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. EPA, TIMOTHY A. CLARY, POOL




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη για την Άγκυρα. Άρα ήταν fake news, ήταν ψεύτικος ο ισχυρισμός του ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελικά τον μόνο που συνάντησε, εννοώ που έχει ελληνικό ενδιαφέρον, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Αλλά με τη συνάντηση αυτή και με τον κατοχικό ηγέτη Τατάρ, ο Ερντογάν κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και να διχάσει την Ομογένεια, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο. ΕΔΩ και ΕΔΩ

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Ο Ερντογάν, λοιπόν, μας θύμισε ότι το καλοκαίρι πέρασε. Που σημαίνει, όπως είχαμε προβλέψει, ότι θα ξεκινούσε τις προκλήσεις και θα εστίαζε στο Αιγαίο.

Με την κυπριακή ΑΟΖ πιστεύω θα ασχοληθεί σύντομα, μόλις διευκρινιστούν τα σχέδια των Αμερικανών και της ExxonMobil. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού. Τα στελέχη της έρχονται από το Τέξας να τον συναντήσουν στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή.

Όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Κρήτης δεν είναι τυχαία. Είναι στη βάση σχεδίου. Τον ακούσαμε όλοι τι είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ζητά διάλογο για τα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως είπε, προβλήματα όμως που δημιουργεί ο ίδιος.

Και οι διαφορές, όπως χαρακτηρίζει τις παράνομες απαιτήσεις του, που αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, εύχεται να επιλυθούν -όπως τον ακούσαμε να λέει- σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως το ένα αναιρεί το άλλο. Όταν μιλά για σχέσεις καλής γειτονίας, εννοεί ότι θα είναι καλές αν η Ελλάδα, ας πούμε του δώσει τα μισά νησιά.

Αυτό που προκαλεί λύπη, πάντως, είναι ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν τον έχει επαναφέρει στην τάξη για όλα τα ζητήματα. Και για το Αιγαίο, και για την ΑΟΖ και για τα Βαρώσια. Και είναι ανησυχητικός ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στην παραβατική Τουρκία.

Ο Λευκός Οίκος δεν του έδωσε μεν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και είδαμε ένα θέαμα που τρίβαμε τα μάτια μας. Ανταγωνίστηκαν ποιος θα έλεγε τα καλύτερα λόγια για τον άλλο. Και υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν νέες κυρώσεις.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και οπωσδήποτε ο κ. Μπλίνκεν στέλνει λάθος μηνύματα στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Συνέβη και κάτι άλλο: Είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η τριμερής συνάντηση συν ένας. Να εξηγήσουμε ότι πρόκειται για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Αμερικανό ομόλογό τους.

Η αμερικανική πλευρά υποβάθμισε την τριμερή +1, προτείνοντας να γίνει με την κ. Βικτώρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωστή μας από τα παλιά. Τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα, διότι ο «θεσμός» των τριών συν ένα, είναι στρατηγικός και αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, διεξάγονται οι τελευταίες συνεννοήσεις για να πραγματοποιηθεί η τετραμερής Ελλάδας, Ισραήλ, και Κύπρου με τη Γαλλία, και μάλιστα στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. Θα είναι μία εξαιρετική εξέλιξη αν πραγματοποιηθεί…

  • Ο κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ομιλεί μετά τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα περί δημιουργικού κλίματος, καταλαβαίνουν και τα νήπια.

Ο καθένας προφανώς είπε τα δικά του.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε αυτό που είχε πει δημόσια. Παρουσίασε τις θέσεις του και κατέθεσε ιδέες για να ξεκινήσει ο διάλογος με τους Τούρκους, χωρίς προαπαιτούμενα.

Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στο γεύμα με τον κ. Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, τον ηγέτη του ψευδοκράτους.

Κατά τα άλλα, ευχήθηκε να πάνε όλα καλά!!!

Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες δεν είπε πολλά. Συζήτησαν είπε θέματα που αφορούν τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τη Δευτέρα τα σπουδαία όπου θα διεξαχθεί ο διάλογος κωφών…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Μετά τα εγκαίνια, με τη βοήθεια του Ελπιδοφόρου, ο Ερντογάν εισέπραξε “όχι” από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά επιμένει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: