Ο Ερντογάν “φτιάχνει” κλίμα στοχεύοντας την ΑΟΖ, το Αιγαίο και την Αμμόχωστο: Με φόντο νέα τετελεσμένα στην Κύπρο

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




-Φουλ για ένταση η Άγκυρα. Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας «βλέπει» ότι τον ευνοεί η συγκυρία λόγω του αφγανικού

Φθινόπωρο με εντάσεις επιδιώκει η κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του συναδέλφου Κώστα Βενιζέλου στον Φιλελεύθερο, ο Ερντογάν στήνει ένα «θερμό» σκηνικό εκτιμώντας πως οι εξελίξεις στο αφγανικό τον εξυπηρετούν και τον διευκολύνουν στους επεκτατικούς του σχεδιασμούς.

Βλέποντας τους διεθνείς παίκτες να στρέφονται προς τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί πως οι όποιες κινήσεις κάνει σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου δεν θα έχουν κόστος και οι αντιδράσεις θα είναι χλιαρές.

Με την «αύρα» αυτή θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, έχοντας τον ρόλο του στο αφγανικό ως «διαβατήριο» τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ε.Ε. οι απαιτήσεις του είναι συγκεκριμένες (αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης, ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους κ.ά), ενώ δεν συζητά εκπλήρωση υποχρεώσεων.

Σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, οι πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να σχεδιάζει τα εξής:

  • Θα «απαντήσει» στην επανέναρξη του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με δικές της έρευνες. Δεν θα παρενοχλήσει τις γεωτρήσεις της αμερικανικής EXXON MOBIL (Νοέμβριο- Δεκέμβριο στο θαλασσοτεμάχιο 10), αλλά θα προχωρήσει σε δικές της.
  • Έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει εργασίες στην περιοχή εντός της περίκλειστης, στην οποία την 21η Ιουλίου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ως εγκάθετος της Άγκυρας είχε καλέσει τότε τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών. Στο τμήμα αυτό της περίκλειστης, που καλύπτει το 3% της, έχουν αρχίσει να καθαρίζουν τους δρόμους και στο επόμενο στάδιο θα ασχοληθούν με τα κτήρια.
  • Έχει αρχίσει κινήσεις «προετοιμασίας» στην ελλαδική θαλάσσια περιοχή (Navtex σε Αιγαίο και ανατολικά της Κρήτης) ενώ στρέφει την προσοχή της και στη Θράκη.

Η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί να πιέσει την Αθήνα τόσο στη θάλασσα όσο και με το μεταναστευτικό και να αποσπάσει οφέλη.

Είναι προφανές πως όλες οι κινήσεις στοχεύουν στην υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών ενώ σε σχέση συγκεκριμένα με τον Κυπριακό, θεωρεί πως έτσι θα επιβληθεί το σενάριο των δύο κρατών. Κάτω, δηλαδή, από την πίεση των δεδομένων και την ένταση, που θα προκαλέσει και θα συντηρεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μόνιμοι παθητικοί θεατές της απραξίας: Η ελλαδική ελίτ και τα δόγματα που την κυνηγούν διαχρονικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: