Ο Ακάρ έχει βγάλει και το σχοινί και το παλούκι: Απειλεί την Αθήνα, προχωρά σε παράνομη αναζήτηση ενέργειας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπό το …βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) επανέλαβε σήμερα Πέμπτη ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί ποτέ οποιαδήποτε ελληνική κίνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέλαγος, απορρίπτοντας κάθε πιθανή προσπάθεια της Αθήνας ως «κενά όνειρα», αναφέρει η εφημερίδα Washington Post μέσω του Associated Press.

Μιλώντας σε συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη για τους προβληματικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις προσπάθειες αναζήτησης ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές όπου πιστεύει ότι η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης ότι διατηρεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα σημερινά 6 σε 12 ναυτικά μίλια γύρω από τα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα θεωρούσε την κίνηση – η οποία θα εμπόδιζε τη δική της πρόσβαση στο Αιγαίο – ως αιτία πολέμου. Τον Ιανουάριο, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την επέκταση των χωρικών υδάτων κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής, στην άλλη πλευρά της χώρας, σε 12 μίλια.

Εν τω μεταξύ, σε μια προ-ηχογραφημένη τηλεοπτική ομιλία στο συμπόσιο, ο Πρόεδρος της χώρας Erdogan είπε ότι η χώρα του έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίζει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και κατηγόρησε τη γειτονική Ελλάδα ότι «χάνει μια ιστορική ευκαιρία» να συνεργαστεί με την Άγκυρα στο ζήτημα των προσφύγων.

«Δεν έχει γίνει κανένα βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους», είπε ο Erdogan. «Η Τουρκία έμεινε μόνη στον υπεράνθρωπο αγώνα της να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Washington Post, AP – Turkey slams Greek ‘dreams‘ to extend territorial waters

Γιορτή μίσους στη Σμύρνη για τα 99 χρόνια «απελευθέρωσης από τον εχθρό»: Με σημαίες στα χνάρια του στρατού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: