weather symbol
9
ΚΥΡ 22 24 | 08:21

Ντοκουμέντο – Η ελεγεία του Μάνου για τον Μίκη: Λεβεντιά Κρήτης, χάρη νησιών, αναστεναγμοί του Βορρά [video]

Το απόσπασμα είναι από τις θρυλικές εκπομπές του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, το 1978.
Ο λαμπρός Μάνος, η άλλη μεγάλη κολώνα του μουσικού μας πολιτισμού, επιθυμεί, όπως λέει, να μάς γνωρίσει τον «άγνωστο» φίλο του, Μίκη Θεοδωράκη.

Και με τη μοναδική του φωνή και το σπάνιο αισθητήριό του αναφέρει: «Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τη μουσική του σημασία μέσα στο χώρο. Ο Θεοδωράκης δεν έγραψε μόνο τον «Ζορμπά» και το «Πέντε – Πέντε Δέκα» με το οποίο πολλοί νομίζουν ότι εκεί τελειώνει η προσφορά του. Ο Θεοδωράκης είναι βαθιά και πλατιά μουσικός και λειτουργεί παράλληλα σε άλλες λιγότερες στιγμές με ακρίβεια και συνείδηση των πηγών και των στόχων του. Και αυτές οι στιγμές που τον τοποθετούν στο μέλλον. Σίγουρα και παντοτινά».

Όμως συγκλονιστική είναι η αναφορά του Μάνου για το τι συγκροτεί τη μουσική του Μίκη. Λέει:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας ποταμός σπανίων μελωδιών που έχει βαθιές τις ρίζες του στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο στην Κρήτη. Από την Κρήτη πήρε την επική μεγαλοστομία και λεβεντιά που σφραγίζει τους ρυθμούς του. Από τα νησιά του Αιγαίου τη χάρη τους και τη λεπτεπίλεπτη δεξιοτεχνία του. Και από τη Βόρεια Ελλάδα τους βαθείς αναστεναγμούς της μουσικής του. Οσοι θέλησαν να τον μιμηθούν το μόνο που κατάφεραν είναι να φτιάξουν μια μονότονη μπροσούρα που προκαλούσε αθεράπευτη πλήξη και ανία στον θεατή. Γιατί η επανάσταση χωρίς ταλέντο είναι για να κοιμάσαι και όχι για να λιθοβολείς».

Σημείωση: Η τελευταία φορά που Μάνος Χατζιδάκης και Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκαν μαζί ήταν το 1989. Βρισκόμαστε στην ταραγμένη εποχή του «’89» και της κάθαρσης και η Νέα Δημοκρατία έχει οργανώσει μία προεκλογική, ουσιαστικά, συναυλία, από όπου και τα πλάνα που σε κάθε περίπτωση διατηρούν τη ιστορικότητά τους. Ο Μάνος στο πιάνο, ο Μίκης τραγουδά. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

Γ.Δ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ο πολιτικός Μίκης: Οι αγώνες για την Αριστερά, η εξορία, τα χρόνια της δικτατορίας και η δράση στη μεταπολίτευση

ΔιαβάστεΕπίσης