Kρίση στη Λιβύη: Η Βουλή ήρε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τρίπολης * Στην επιφάνεια η σύγκρουση με Χαφτάρ

File photo: Ο Αγκίλα Σάλεχ, Πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. Φωτογραφία via amna_news




Το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε σήμερα πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση από τον πρόεδρο της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

  • Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζει ότι ο εκλογικός νόμος προσπερνά την συμφωνημένη με τον ΟΗΕ διαδικασία μέχρι τις εκλογές και ευνοεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τις δυνάμεις του στα ανατολικά της Λιβύης.

Από την πλευρά του ο Σάλεχ ζητεί αναβολή των προγραμματισμένων για το Δεκέμβριο εκλογών, κατά ένα έτος λόγω των ενισχυόμενων εντάσεων μεταξύ της εδρεύουσας στην ανατολική Λιβύη Εθνικής Βουλής και της εδρεύουσας στην Τρίπολη κυβέρνησης που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ένα όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας ότι «απορρίπτει τη διαδικασία» και θεωρεί «άκυρη» την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως «παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία» του 2015.

Mε πληροφορίες από AFP/ΤRTWorld
Τρίπολη, Λιβύη

Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη συγκαλεί στις 12 Νοεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: