Οι παγκόσμιοι ηγέτες “αγνοούν” τις ΗΠΑ: Θα παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνησή του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. EPA, EVAN SCHNEIDER / UN PHOTO HANDOUT




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αν και οι αμερικανικές Αρχές απηύθυναν έκκληση προς όλες τις χώρες να αποφευχθούν επισκέψεις ηγετών στη Νέα Υόρκη για την 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν αυτοπροσώπως.

«Είστε ευπρόσδεκτοι, αλλά μην έρθετε» ήταν το έμμεσο μήνυμα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αμερικανικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι υγείας επικρίνουν την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή «δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση» ως χώρα υποδοχής και δεν ζήτησε όλες οι ομιλίες και κατά τη φετινή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης να είναι βιντεοσκοπημένες, λόγω της νέας κατάστασης που δημιούργησε η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει την Τρίτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για πρώτη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ και θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, προβάλλοντας τη θέση του ότι «Η Αμερική επέστρεψε» στην παγκόσμια σκηνή.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να παρουσιάσει προτάσεις για τη βελτίωση του διεθνούς συντονισμού όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, ειδικά για τον εμβολιασμό και την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, προτείνοντας την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου κορυφής σε διαδικτυακή μορφή.

Επειδή η φήμη του φαίνεται ότι έχει πληγεί, εντός και εκτός των ΗΠΑ, μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, θα επιδιώξει την ενίσχυση των συμμαχιών ειδικά απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Πεκίνου, ζητώντας πλήρη διαφάνεια ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού.

Ο Αμερικανός ηγέτης δεν θα ακολουθήσει το συνηθισμένο ετήσιο πρόγραμμα συναντήσεων και δεξιώσεων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα έχει κοινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας ως μια προσπάθεια αντιστάθμισης της αυξανόμενης οικονομικής και στρατιωτικής εμβέλειας της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, σε όλους τους χώρους του διεθνούς Οργανισμού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η πρόσβαση στο κτήριο θα είναι πολύ περιορισμένη, με ολιγομελείς αντιπροσωπείες από την κάθε χώρα. Όσοι ηγέτες δεν ταξιδέψουν για τις ΗΠΑ, οι ομιλίες τους θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένες και θα συμμετάσχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις, ενώ και όσοι θα βρίσκονται στην αμερικανική μεγαλούπολη θα έχουν τις περισσότερες συναντήσεις τους σε ξενοδοχεία.

Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΗΕ και των υγειονομικών αρχών της Νέας Υόρκης, ο ΟΗΕ καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τα μέλη του προσωπικού του, αλλά όχι για τους ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι όμως «θα πρέπει να αποκαλύψουν εθελοντικά» την κατάσταση εμβολιασμού τους. Βέβαια, για τη χρήση όλων των εσωτερικών χώρων εστίασης στη Νέα Υόρκη (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ) θα πρέπει να επιδειχθεί βεβαίωση εμβολιασμού. Αρκετοί ηγέτες μεγάλων δυνάμεων δεν θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, όπως οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας.

  • Τον περασμένο Ιούνιο, με βάση την καθιερωμένη περιφερειακή εναλλαγή, πρόεδρος της 76ης συνόδου εκλέχθηκε (της Ομάδας των Κρατών Ασίας-Ειρηνικού) ο υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, Αμπντουλά Σαχίντ.

Εκτός από τη γενική συζήτηση (21 έως 27 Σεπτεμβρίου), με τις ομιλίες των ηγετών ή των υπουργών Εξωτερικών (αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά), θα διεξαχθούν συναντήσεις υψηλού επιπέδου για τον εορτασμό της 20ής επετείου από την έγκριση του προγράμματος δράσης του Ντέρμπαν που αφορά το κλίμα, για την προώθηση της Διεθνούς Ημέρας Ολικής Εξάλειψης των Πυρηνικών Όπλων, για το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης σε σχέση με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για άλλα θέματα.

Με την ευκαιρία έναρξης των εργασιών της 76ης συνόδου, σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (UNGA) είναι το κύριο όργανο χάραξης πολιτικής του Οργανισμού. Συμμετέχουν και τα 193 κράτη μέλη και η ΓΣ λαμβάνει βασικές αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και την αποστολή του ΟΗΕ, όπως: την εκλογή του Γενικού Γραμματέα (μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας), την εκλογή των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έγκριση του προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Από τον Μάρτιο του 2020, τόσο οι εργασίες της ΓΣ όσο και άλλων οργάνων του Οργανισμού διεξάγονται σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακά. Εκτός από την πανδημία, κατά τη φετινή σύνοδο της ΓΣ αναμένεται να γίνουν αναφορές και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική απειλή, τη φτώχεια, την πείνα, την υγεία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, τον ρατσισμό, την τρομοκρατία και την αειφόρο ανάπτυξη.

  • Ομιλίες Αναστασιάδη, Μητσοτάκη, Ερντογάν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευση την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί (τοπική ώρα). Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, θα μιλήσει το απόγευμα της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου, δηλαδή μεθαύριο Τρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που δήλωσε ότι θα παραστεί αυτοπροσώπως στη Γενική Συνέλευση επειδή είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο κτήριο των τουρκικών υπηρεσιών (μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, Γενικό Προξενείο, οργανισμός τουρισμού κλπ) που βρίσκεται απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τα άλλα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Αμερικανοί τοπικοί αξιωματούχοι και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα παρακαθίσουν σε δείπνο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στο Κουίνς της Νέας Υόρκης .

Θα τιμηθεί ο διακεκριμένος ομογενής επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη (με καταγωγή από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία), δρ Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας Biogen, της οποίας το φάρμακο aducanumab εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία μίας υποκείμενης αιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Προδιαγράφονται επικίνδυνες εξελίξεις: Το ψευδοκράτος, η κατοχή και ο τουρκικός επεκτατισμός θεωρούνται πλέον …«ανύπαρκτα ζητήματα»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: