Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά, πέραν των στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας εκπαιδεύονται διαρκώς commandos από όλες τις χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ
Την στιγμή που η Κρήτη έχει σχεδιαστεί από το Επιτελείο, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, να μετατραπεί σ’ έναν τόπο στρατηγικής και άμεσης ενεργοποίησης τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αποτροπή οποιασδήποτε επιβουλής, το ΝΑΤΟ δια του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, Ναυάρχου Rob Bauer, δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη μεγαλόνησο.
Η Κρήτη εδώ και δεκαετίες εξυπηρετεί τις ανάγκες που προκύπτουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συμμαχίας, όπως κι εκείνες του 6ου Αμερικανικού στόλου ο οποίος έχει ενισχύσει την παρουσία του στο νησί ακόμη και με μόνιμες σταθμεύσεις πλοίων όταν αυτά δεν βρίσκονται σε αποστολή.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα από την υπογραφή για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η Κρήτη και ιδιαίτερα η Σούδα βρίσκεται σε εξέχουσα θέση κάτι που υπογραμμίστηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ο οποίος σημείωσε ότι η διάρκεια της σύμβασης από ετήσια μετατρέπεται σε πενταετή.
Μέσα στις επόμενες ημέρες η καρδιά της Συμμαχίας χτυπά στην Αθήνα μέσω του συνεδρίου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα συνέδριο που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ωστόσο ο πρώτος σταθμός του Ναυάρχου της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας θα ναι η Κρήτη και εγκαταστάσεις από τις οποίες περνούν ολοένα και περισσότερα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Η Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια πέραν του αναβαθμισμένου ρόλου που έχει για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρει σημαντικό έργο σε επίπεδο Νατοϊκών σχολείων ως περιφερειακό κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, εκπληρώνοντας τον συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο του Ελληνικού Επιτελείου.
Ο CMC (Chair of the Military Committee) της Συμμαχίας την Πέμπτη είχε τετ α τετ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαδικασία «ΝΑΤΟ 2030», δηλαδή τη νέα στρατηγική της Συμμαχίας για την Άμυνα και την αποτροπή στον Ευρώ-Ατλαντικό χώρο.
🇬🇷 MoD, Mr Panagiotopoulos & I discussed the growing role of Armed Forces in National Disaster Relief + We addressed global security challenges & their role in the #NATO Strategic Concept. pic.twitter.com/xl26uBvAKX
— Admiral Rob Bauer (@CMC_NATO) September 16, 2021
I am honoured by the warm reception from 🇬🇷 CHoD, Gen Floros. Our meeting this morning gave us a chance to discuss #NATO activities, incl. our missions in @NATO_KFOR & @IraqNato as well as ongoing deployments of our Standing Naval Forces. pic.twitter.com/NU4UyR0fSi
— Admiral Rob Bauer (@CMC_NATO) September 16, 2021
Στο συνέδριο όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, το οποίο είναι και κλεισμένων των θυρών και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχείο της Αθήνας, οι συζητήσεις θα επεκταθούν σε όλο το φάσμα της συμμαχίας ενώ θεωρείται βέβαιο πως ένα μεγάλο μέρος του θα καλυφθεί με τις αναλύσεις των εξελίξεων στο Αφγανιστάν αλλά και τα τεκταινόμενα στον Ειρηνικό, ιδίως μετά τις δηλώσεις που έχουν έγιναν από την Κινεζική πλευρά.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE