Ο ιστορικός ηγέτης της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, του Περού, Αμπιμαέλ Γκουσμάν. EPA, Paolo Aguilar
Η περουβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι προετοιμάζει ένα διάταγμα για την αποτέφρωση της σορού του ιστορικού ηγέτη της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, του αιμοδιψή, όπως τον χαρακτηρίζει, Αμπιμαέλ Γκουσμάν, που πέθανε στη φυλακή το Σάββατο, με στόχο να τερματιστεί η διαμάχη για την τύχη της σορού του.
Υφίστανται νομικά κενά σχετικά με αυτή την υπόθεση και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ένας τόπος ταφής του «Πολ Ποτ των Άνδεων» θα μπορούσε να γίνει τόπος προσκυνήματος για τους υποστηρικτές του πρώην ηγέτη των ανταρτών.
«Δεν έχουμε νομοθεσία επί του θέματος», παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Καράσκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Sol TV, ανακοινώνοντας ότι «το προσχέδιο κειμένου θα κατατεθεί αργότερα σήμερα Τετάρτη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέδρο Καστίγιο, για να επιτρέψει την αποτέφρωση του αποθανόντα τρομοκράτη Αμπιμαέλ Γκουσμάν».
Η σορός του πρώην αντάρτη βρίσκεται σε ένα νεκροτομείο στο λιμάνι του Καλάο, δυτικά της Λίμα.
Η εισαγγελία αναμένει τα αποτελέσματα του τεστ DNA, τα οποία πρόκειται να βγουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, για να λάβει μια απόφαση κατόπιν αιτήματος της Έλενα Ιπαραγκίρε, χήρας του Γκουσμάν και πρώην νούμερο δύο της μαοϊκής οργάνωσης. Η Ιπαραγκίρε ζητά την ταφή του.
Σύμφωνα με την περουβιανή νομοθεσία, η εισαγγελία αποφασίζει για την τύχη της σορού ενός κρατουμένου που δεν έχει αξιωθεί από συγγενικά του πρόσωπα μέσω συμβολαιογράφου εντός 36 ωρών από τον θάνατό του.
Η Έλενα Ιπαραγκίρε, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, δεν τήρησε αυτήν την τυπική προϋπόθεση και έστειλε απλά μια επιστολή σε ένα τρίτο πρόσωπο.
Παράλληλα, η Γενική Εισαγγελέας, Ζοράιντα Αβάλος υπέβαλε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε οι δικαστές και οι εισαγγελείς να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για την τελική τύχη σορών σε περιπτώσεις κινδύνου για τη δημόσια τάξη.
«Ο νόμος επιτρέπει στους λειτουργούς της δικαιοσύνης να διατάζουν την αποτέφρωση των σορών των οποίων η μεταφορά, η κηδεία ή η ταφή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Η Αβάλος ανέφερε σε ένα tweet της ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην υπόθεση Αμπιμαέλ Γκουσμάν.
Με το παρατσούκλι «Πολ Ποτ των Άνδεων» λόγω της σκληρότητας του κινήματός του, ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 86 ετών στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά από δύο καταδίκες το 2006 και το 2018.
Ο πρώην καθηγητής φιλοσοφίας και η Έλενα Ιπαραγκίρε συνελήφθησαν το 1992 και παντρεύτηκαν το 2010 στη φυλακή.
Ο Γκουσμάν θεωρείται υπεύθυνος για μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Λατινική Αμερική, που συγκλόνισε το Περού μεταξύ 1980 και 2000 και άφησε περισσότερους από 70.000 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης.
Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Λίμα, Peru
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE