Η κινεζική Cosco παίρνει τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά: Αν και δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις της

File Photo: Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης (Δ) με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO, Xu Lirong (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Tο ελληνικό κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει σήμερα την παραχώρηση πρόσθετου μεριδίου 16% στο λιμάνι του Πειραιά για τον κινεζικό κρατικό ναυτιλιακό κολοσσό Cosco, γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Αυτό δίνει ουσιαστικά στην κινεζική εταιρεία, η οποία κατέχει ήδη το 51%, πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, το οποίο ονομάζεται επίσης από τους Κινέζους ως το «κεφάλι του δράκου» της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Xi.

Η παραχώρηση πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η Cosco δεν έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με προαπαιτούμενες επενδύσεις αξίας περίπου 293 εκ. ευρώ για την επέκταση του μεριδίου της.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το κράτος απέτυχε να προχωρήσει με την απαραίτητη αδειοδότηση, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εν μέρει δέχτηκε. Οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης, οι επιχειρηματικές ενώσεις και η αντιπολίτευση κατήγγειλαν τη συμφωνία, ή τουλάχιστον τμήματα αυτής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσυρθεί και να επαναδιαπραγματευτεί γρήγορα την παραχώρηση, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ζημία του ελληνικού κράτους.

Η νέα συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί λίγες εβδομάδες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε την πρωτοβουλία Global Gateway για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την αντιμετώπιση της Βelt and Road.

Οι Κινέζοι έχουν τώρα άλλα πέντε χρόνια για να ολοκληρώσουν τις συμφωνημένες επενδύσεις και αυτό μπορεί να παραταθεί περαιτέρω, εάν υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις λόγω προσφυγών στο δικαστήριο για τρέχοντα έργα.

Το 2016, η Cosco εξασφάλισε το πλειοψηφικό μερίδιο στον Πειραιά, την καρδιά της γιγαντιαίας ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας, καθιστώντας το βασικό μέρος της ζώνης και του δρόμου.

Η Κίνα το χρησιμοποιεί ως κόμβο μεταφοράς για ασιατικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ταξιδεύουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ από και προς την Ευρώπη και στοχεύει να το καταστήσει το μεγαλύτερο λιμάνι διέλευσης στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: PoliticoMORE YUAN GOES GREECE’S WAY

Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η κρίση με τα καύσιμα είναι υπό έλεγχο:: Οι ελλείψεις όμως συνεχίζονται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: