Η Γαλλία ανακαλεί τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία: Προς ανοικτή κρίση στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με τον υπουργό Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian. EPA, CLODAGH KILCOYNE, POOL




Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Γαλλία ανακάλεσε νωρίτερα τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Η Αυστραλία καταγράφει «με λύπη» την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις

Η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το ΗΒ, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα – Καμπέρα, Australia – Παρίσι, France

Όταν ο Μπάιντεν πάρει απόφαση, δεν υπολογίζει τίποτα: Δεν σεβάστηκε τους συμμάχους του… Ένας ηγέτης που σκέφτεται ψυχρά…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: