Οι φρεγάτες «περνούν» από το Μέγαρο των Ηλυσίων: Θα ανακοινωθούν από Μακρόν και Μητσοτάκη;

Οι φρεγάτες τύπου S που είχε αγοράσει η Ελλάδα από την Ολλανδία την δεκαετία του 1980 χρήζουν αντικατάστασης ενώ οι τύπου ΜΕΚΟ που αγοράστηκαν από την Γερμανία χρειάζονται εκσυγχρονισμό μέσης ζωής. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Πολλοί λένε ότι η συμφωνία για τις νέες φρεγάτες ήδη έχει κλειδώσει και δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν ανακοινώσεις στην πόλη του Φωτός.

Μέχρι όμως η είδηση γι’ αυτή τη συμφωνία, μετατραπεί σε επίσημη ανακοίνωση υπάρχει και «το μικρό καλάθι», διότι όπως έχουμε γράψει εδώ και δυο ημέρες, αρκετές ήταν οι φορές που στο παρελθόν το Πολεμικό Ναυτικό έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε.

Πισωγυρίσματα έχουν γίνει ουκ ολίγα εδώ και αρκετά χρόνια με το Πολεμικό Ναυτικό να προσπαθεί να διατηρήσει υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα με τις φρεγάτες τριάντα και σαράντα+ ετών. Ακόμα όμως κι αν δεν πάμε τόσο πίσω, τα τελευταία έξι χρόνια μπορεί να υπήρξαν συζητήσεις και πολλές πιέσεις από την Ελληνική πλευρά προς τους «μνηστήρες», αλλά η απόφαση σε επίπεδο κορυφής θύμιζε έναν βάλτο.

Την Κυριακή και μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μεταφέρει στο Παρίσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιέσεις από την Αμερικανική πλευρά δεν σταμάτησαν.

Άλλωστε σε αυτή τη «ναυμαχία» έχουν πρωτοστατήσει οι δυο μεγάλες δυνάμεις, Ηνωμένων Πολιτειών με τις MMSC HF2 και οι Γάλλοι με τις Belh@ra. Και οι δυο πλευρές επιχείρησαν να βελτιώσουν τις προτάσεις τους εδώ και καιρό αλλά απ’ ότι όλα δείχνουν το Παρίσι επιχειρεί τώρα το κόλπο γκρόσο, με την ανανεωμένη πρόταση των τριών νέων φρεγατών κι’ άλλων τριών νέων κορβετών, δηλαδή έξι ολοκαίνουρια πλοία, συν την πρόβλεψη μελλοντικά ακόμη μιας κύριας μονάδας Belh@ra.

Οι Επιτελείς που εμπλέκονται με τις ομάδες εργασίας των εταιρειών που κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Πολεμικό Ναυτικό, αρκετούς μήνες πριν είχαν επισημάνει στην Γαλλική πλευρά ότι θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά την πρότασή τους καθώς μπορεί η Blh@ra να έχει λάβει υψηλότατη βαθμολογία στην επιχειρησιακή αξιολόγηση, αλλά παραμένει «αλμυρή» στην τιμή της ενώ θα πρέπει να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο οι παρεμβάσεις που απαιτεί το ναυτικό.

Εφόσον υπάρξει αυτή η επιλογή σε κυβερνητικό επίπεδο, σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό μετά από περίπου είκοσι χρόνια επιστρέφει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έχοντας την δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με τους Aster 30, τον πύραυλο που έχει αποδείξει σε ασκήσεις εθνικές του Γαλλικού Ναυτικού αλλά και σε Νατοϊκές αξιολογήσεις ότι κατασκευάστηκε ως «one shot one kill».

Ο Λούβρος της Ελληνογαλλικής φιλίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κράτησε κλειστό τον φάκελό του για την option των έξι επιπλέον αεροσκαφών 4,5 γενιάς Rafale F3R. Το ίδιο έχει γίνει και τώρα καθώς το μόνο που υπάρχει είναι η ανανεωμένη κι όπως δείχνει για το Πολεμικό Ναυτικό «ασυναγώνιστη» πρόταση για έξι ολοκαίνουρια πλοία, αλλά και η φήμη ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τα χέρια με τον Γάλλο πρόεδρο.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αν και δεν παραδέχονται το παραμικρό, τις αποσκευές τους καλού κακού τις έχουν έτοιμες για ένα ταξίδι στη Γαλλία, ώστε οι συζητήσεις να επεκταθούν σε επίπεδο υπουργών και τεχνικών κλιμακίων.

Σίγουρα η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημοφιλές Μουσείο του Λούβρου, όπου για πρώτη φορά υποδέχτηκε το κοινό τον Αύγουστο του 1793 και φιλοξενεί περισσότερα χιλιάδες εκθέματα παγκόσμιας κληρονομίας, αποκτά ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό μιας και η έκθεση που εγκαινιάζεται τις επόμενες ώρες αναδεικνύει τους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με την Ευρώπη.

«Παρίσι- Αθήνα, γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας», μιας Ελλάδας που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Μια έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του γένους κατά της Τουρκοκρατίας που ανοίγει για το κοινό στο Παρίσι, στο Λούβρο, εκεί που εκτίθενται επίσης η Αφροδίτη της Μήλου από το 1821, αλλά και η Νίκη της Σαμοθράκης.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο πρωθυπουργός θα δειπνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο στο Ελιζέ και το θέμα των νέων πλοίων για τον Ελληνικό στόλο ίσως και να πρωτοστατεί στην ατζέντα των συνομιλιών των δυο ηγετών, σε μια άτυπη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Φέρνει τρεις Belh@ra και τρεις κορβέτες Go Wind για το ΠΝ, ο υψηλός συμβολισμός στο Λούβρο; Η κλεψύδρα τελειώνει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: