Οι επόμενες προεδρικές εκλογές μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος της Κύπρου: Οι επικίνδυνοι υποψήφιοι…

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφθηκε και τη Λεμεσό. Φωτογραφία Σ. Κονιώτης, ΚΥΠΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τις προεδρικές εκλογές του 2023, πυροδότησε πολλές συζητήσεις στη Λευκωσία. Και δικαιολογημένα.

Απαντώντας στην ερώτηση των καλών συναδέλφων του Omega, ο κ. Αναστασιάδης -κατά τη γνώμη μου- άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Υπό την έννοια ότι ο άνθρωπος είπε και το αυτονόητο. Ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) έχει διαδικασίες, που πρέπει να τηρηθούν.

Δήλωσε ότι πάντα έχει το προβάδισμα ο εκάστοτε πρόεδρος του, αλλά αν θεωρηθεί ότι δεν είναι εκλέξιμος, αναζητεί το κόμμα κάποιον άλλο δυνατό υποψήφιο, για να μην απωλέσει ο ΔΗΣΥ την προεδρία. Και θύμισε ότι ο ίδιος παραχώρησε τη θέση του στον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος θα έλεγα πως έχασε τις εκλογές τότε, επειδή αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.

  • «Εναπόκειται στο κόμμα να αποφασίσει», είπε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει λόγο και ρόλο για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος, είτε ο ίδιος, είτε άλλος».

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, που ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία εδώ και καιρό -μέχρι σε εξωτικά μέρη βρέθηκε για να συναντήσει …πολίτες της Κύπρου, την μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου(!!!)- πήρε τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη και την έκανε σημαία. Ότι δήθεν ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου, τον υποστηρίζει και θα είναι ο διάδοχος του.

Κατάφερε και έπεισε μερικούς, οι οποίοι προώθησαν το «αφήγημά» του, αλλά οι περισσότεροι αγνόησαν τα επιχειρήματά του. Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη ομιλεί από μόνη της. Μην κάνετε λάθος. Και παλιά “καραβάνα” είναι, και “Βούδας” αν χρειαστεί…

Ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος -και η Κύπρος είναι …χωριό- δικαιούται να αναρωτηθεί πως θα μπορούσε να υποστηρίξει ο κ. Αναστασιάδης τον κ. Νεοφύτου, όταν είναι γνωστό πως οι δύο άνδρες έχουν τις χειρότερες των σχέσεων. Και δεν πρέπει να κρίνει κανείς τις σχέσεις τους από την όποια συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές, τον περασμένο Μάιο.

Τότε, ο σημερινός Πρόεδρος βρέθηκε κυριολεκτικά στη γωνία λόγω του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων» και μία «καλή» απάντησή στους κατηγόρους του θα ήταν η συγκράτηση των αριθμών του ΔΗΣΥ. Θα ήταν μία αναβάπτιση -τρόπος του λέγειν- του κ. Αναστασιάδη με τις ψήφους των πολιτών. Το ότι ο Συναγερμός πήγε καλά στις βουλευτικές εκλογές, είναι -για το Προεδρικό Μέγαρο- η απόδειξη ότι οι πολίτες απάντησαν στις κάλπες στους κατήγορους του Προέδρου.

Πήρε απάνω του την εκστρατεία και διέσωσε και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αν δεν είχε κινητοποιηθεί ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Νεοφύτου θα ήταν ένας συνταξιούχος πολιτικός σήμερα, διότι οι ηττημένοι, ως γνωστό, πάνε -και πρέπει να πάνε – στα σπίτια τους.

Ο Κύπριος ηγέτης γνωρίζει τα υπόγεια κτυπήματα του προέδρου του ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, και ουδείς πρέπει να ξεχάσει ένα από τα μεγαλύτερα ατοπήματα του κ. Νεοφύτου.

  • Όταν ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, απαίτησε από τον κ. Αναστασιάδη να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και αυτός απάντησε αρνητικά, έσπευσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ανακοίνωσε ότι ζητούσαν οι Βρετανοί, ως δική του θέση.
  • Τέτοιοι πολιτικοί -με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις-, πρέπει να συνταξιοδοτούνται…

Με τον τρόπο αυτό, αλλά και άλλα πολλά περιστατικά, έστειλε το μήνυμα στον κ. Αναστασιάδη ότι δεν τον υπολογίζει και επίσης στις ξένες πρεσβείες και στις Βρυξέλλες, ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για τον «μεγάλο συμβιβασμό» εάν εκλεγεί Πρόεδρος.

Και ποιος είναι αυτός ο «μεγάλος συμβιβασμός»; Μα ποιος άλλος; Η διευθέτηση που ΔΕΝ θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων αλλά και όλων των χωρών της περιοχής με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στρατηγικές σχέσεις. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η διευθέτηση αυτή εξυπηρετεί την Τουρκία και μόνο.

Ο κ. Νεοφύτου, νομίζει πως όλοι είμαστε βλάκες και αυτός είναι ο πιο έξυπνος, ο “Άινσταϊν” της Κυπρου. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Οι προτάσεις του για το Κυπριακό είναι καταστροφικές για την Κύπρο και όλο τον Ελληνισμό.

Και αυτό, πρέπει να το καταλάβουν και στην Αθήνα, η οποία εσχάτως θεωρεί τον κ. Νεοφύτου ως τον καλύτερο υποψήφιο για την Κύπρο, άσχετα αν ακούγεται ότι η υπουργοποίηση του κ. Χρήστου Στυλιανίδη είναι το βήμα για τη δική του προεδρική υποψηφιότητα. Και οι δύο είναι επικίνδυνοι πολιτικοί για το νησί. Είναι έτοιμοι από καιρό να δεχθούν διχοτομική λύση, που θα ευνοεί την Τουρκία. Διότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), που απαιτούν να δεχθούμε, είναι φιλοτουρκική λύση.

Το ερώτημα είναι ποιο κόμμα θα υποστηρίξει τον νέο εκ μεταγραφής υπουργό εκτός του ΔΗΣΥ, όπου όμως εκεί στέκεται κέρβερος ο κ. Νεοφύτου. Βέβαια, αν στην πορεία ο ηγέτης της κυπριακής Δεξιάς, καταλάβει ότι η ήττα του θα είναι μεγάλη στις προεδρικές εκλογές, θα μπορούσε να στραφεί σε κάποιον άλλο, όχι στον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου θα χάσει φρικτά στις εκλογές. Θα ηττηθεί, δηλαδή… Ως γνωστό, ο κ. Νεοφύτου είναι ένας «δαιμόνιος πολιτικός» -πολιτικάντης, είναι βέβαια η ορθή λέξη…

  • Προς το παρόν, επισκέπτεται το ένα χωριό μετά το άλλο, στη βάση των οδηγιών των συμβούλων του. Πρόκειται για μία πραγματική και μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία. Ο άνθρωπος αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Σε μία μέρα μπορεί να επισκεφθεί δέκα χωριά από την Πάφο μέχρι την ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου και να κάνει και σταθμό στην …Αναφωτία!

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί από τους παρατηρητές της εσωτερικής πολιτικής στο νησί, είναι τι τελικά θα πράξει ο κ. Αναστασιάδης; Θα υποστηρίξει -όταν έρθει εκείνη η ώρα- τον κ. Νεοφύτου ή απλά παραμένει εραστής της περίφημης φράσης ότι «η εκδίκηση είναι πιάτο που προσφέρεται κρύο»;

Αν όντως πιστεύει ότι οι θέσεις του κ. Νεοφύτου στο Κυπριακό είναι καταστροφικές για τον τόπο, γιατί να τον βοηθήσει να εκλεγεί, άραγε; Είναι μία καλή ερώτηση και ο κ. Αναστασιάδης πιστεύω ότι περιμένει στη γωνία και τον σημερινό πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αλλά και τον κ. Στυλιανίδη.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ: Ποιοι άλλοι πολιτικοί, εκτός του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πήγαν διακοπές τις ημέρες που ο κυπριακόςλαός τιμούσε τις μαύρες επετείους, της πρώτης και της δεύτερης τουρκικής εισβολής; Διότι έφτασαν αρκετές καταγγελίες, οι οποίες δυστυχώς είναι ανώνυμες. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που καθυβρίζουν τον Μενέντεζ: Και μερικοί ανόητοι “ελληνόφωνοι” τα έβαλαν με τον γερουσιαστή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: