Η αμερικανική καταστροφή στο Αφγανιστάν είναι μέρος των ανατροπών του παγκόσμιου τζιχαντιστικού οικοσυστήματος

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε, στην Καμπούλ. EPA, STRINGER μέσω ΚΥΠΕ




Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και Αραβικού Κόσμου, καθηγητής Gilles Kepel, σημειώνει στην εφημερίδα Le Monde την επιστροφή των ταλιμπάν στην Καμπούλ, σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από την επέτειο της 20ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και τη στιγμή που στο Παρίσι ξεκινά η μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία της Τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αυτή των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015.

Υπογραμμίζει, ότι πέρα από τον πειρασμό πολλών σχολιαστών να δουν αυτήν την αμερικανική κατάρρευση ως ένα είδος επιστροφής στην αρχική κατάσταση, που θα κυρώσει τη ματαιότητα της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σημαντικό να κατανοηθεί, το πώς αυτό το γεγονός ταιριάζει τόσο στις πιο πρόσφατες ανατροπές του διεθνούς πλαισίου, όσο και στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό οικοσύστημα.

Επισημαίνει τις δύο δομικές αλλαγές, σε σύγκριση με το 2001, σε πλανητική κλίμακα, την εδραίωση της Κίνας ως αντίπαλης υπερδύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια, το «σύμφωνο του Αβραάμ», το οποίο στοχεύει στη συγκρότηση μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας, δημιουργώντας ένα νέο «χωροφύλακα» της Μέσης Ανατολής ενάντια στους αντιπάλους της Δύσης, ως αποζημίωση για την αμερικανική απεμπλοκή.

Υποστηρίζει, ότι η επίδραση του ενθουσιασμού της πτώσης της Καμπούλ ενίσχυσε, πέρα ​​από τους τζιχαντιστές του Διαδικτύου, τη «μεγάλη ιστορία» του σουνιτικού πολιτικού ισλαμισμού, από τη Χαμάς στη Γάζα μέχρι τη Hayat Tahrir Al-Cham  (ομάδα ανταρτών και τζιχαντιστών του εμφυλίου πολέμου της Συρίας] στο Ιντλίμπ, μέσω του επικεφαλής της διαλυμένης γαλλικής οργάνωσης BarakaCity, πολιτικού πρόσφυγα στην Τουρκία. 

Σχετικά με την αντίδραση της Τεχεράνης, σημειώνει, ότι  «δεν κραυγάζει για νίκη, διότι οι σφαγές των Σιιτών από τους Ταλιμπάν της παλιάς γενιάς έχουν αφήσει βαθιά ίχνη και τα εκατομμύρια Αφγανών μεταναστών στο Ιράν μπορεί να αποτελέσουν ένα νέο μέλημα για την ασφάλεια, γύρω στα σχεδόν 1.000 χλμ σύνορα, γεγονός που, παραδόξως, θα αποδυνάμωνε τον πρόεδρο Ebrahim Raïssi στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη με τη διεθνή κοινότητα για την πυρηνική ενέργεια.»

Τέλος, αναφέρει, ότι ο Λευκός Οίκος, σχετικοποιεί τη θύελλα των ΜΜΕ  μεταξύ των συντακτών της εξωτερικής πολιτικής, με το βλέμμα στραμμένο στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του φθινοπώρου του 2022, καθώς το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από «ατέλειωτους και πολυέξοδους πολέμους» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη Σαουδική Αραβία, μια φωνή που λαμβάνεται υπόψη, όπως αυτή του πρίγκιπα Turki Al-Faisal, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, πιστεύει, ότι οι προβλέψεις για παρακμή της Αμερικής, μετά τη χαοτική αποχώρηση από την Καμπούλ είναι λανθασμένες.

Η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να την καθιστούν  προτιμώμενο συνεργάτη του βασιλείου.

ΠΗΓΗ: Le Monde – Gilles Kepel: La déroute américaine en Afghanistan s’inscrit dans les bouleversements de l’écosystème djihadiste global

Γιορτή μίσους στη Σμύρνη για τα 99 χρόνια «απελευθέρωσης από τον εχθρό»: Με σημαίες στα χνάρια του στρατού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: