Γεραπετρίτης: Υπό πίεση ο Ερντογάν, δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού με Μητσοτάκη

File Photo: Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ, μέσω ΚΥΠΕ




Δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού Μητσοτάκη –  Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας Γιωργος Γεραπετρίτης διαψεύδοντας χθεσινές δηλώσεις  του Τούρκου Προέδρου που εμφάνιζε ως σχεδόν κλεισμένο το ραντεβού των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάνοντας μάλιστα λόγο για ικανοποίηση σχετικού αιτήματος Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τελεί υπό πίεση ύστερα και από τη Σύνοδο του EUMED 9.

Παράλληλα, έστειλε ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας τονίζοντας ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση» τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Απέδωσε δε αυτή την ένταση στην πίεση που αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED. «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει επιστροφή σε μια λογική και ρητορικής κι επί του πεδίου έντασης. «Είναι κάτι το οποίο εμείς θα αποκρούσουμε όπως πρέπει. Καταλαβαίνουμε όλοι τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης, ακόμα κι αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι μια επιθετική εκ μέρους της Ελλάδας κίνηση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Και τόνισε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό. Υπάρχει ένα ηθικό και σθένος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι απαράμιλλο. Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας.

Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελόριζο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου.

Ηδη από χθες, η Αθήνα είχε διαψεύσει τα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέσω κυβερνητικών πηγών που δήλωναν ότι «δεν υπάρχει καθορισμένο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν» προσθέτοντας ότι τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συμπίπτουν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν ολοκληρώνει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από Σκάι, KYΠΕ

Δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν η διακήρυξη των EU MED9: Προανήγγειλε συνάντηση με Μητσοτάκη, ο οποίος άλλα είπε…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: