Φρίκη στην Υεμένη: Οι Χούθι εκτέλεσαν δημόσια 9 «κατασκόπους» – Ανάμεσά τους 17χρονο παράλυτο από βασανιστήρια

Photo 17χρονος εκτελείται παράλυτος από βασανιστήρια στην Υεμένη. Screenshot via Youtube Global Storiez




Απάνθρωπες και αποτρόπαιες είναι οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα διεθνή Μέσα από τη δημόσια εκτέλεση 9 ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία στην Υεμένη και κατηγορήθηκαν ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των ανταρτών Χούθι.

Όπως αναφέρει το BBC, οι εκτελέσεις έγιναν στην πλατεία Ταχρίρ, στην πρωτεύουσα της Σανάα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Σιιτών ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν. Οι εννέα άνδρες σύρθηκαν σε πλατεία, αναγκάστηκαν να ξαπλώσουν με το μέτωπο στραμμένο προς το έδαφος και πυροβολήθηκαν στην πλάτη. Αυτή είναι άλλωστε και η τυπική διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνται οι εκτελέσεις στη χώρα της Αραβικής χερσονήσου.

Η δίκη που προηγήθηκε δεν ικανοποιούσε τα διεθνή standards, όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, και ήταν μάλλον αμφιλεγόμενη, καθώς έγινε μετά από «χρόνια βασανιστηρίων».

Η δολοφονία του σημειώθηκε πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια, με το ηγετικό στέλεχος των Χούθι να βρίσκει τον θάνατο μαζί με άλλα 6 άτομα σε αεροπορική επίθεση συνασπισμού, του οποίου ηγείτο η Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει το AP.

Το ηγετικό στέλεχος των Χούθι Σαλέχ αλ Σαμάντ. Screenshot via Youtube
Global Storiez

Στις εκτελέσεις, που έγιναν την Κυριακή, παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Χούθι και υποστηρικτές τους. Μετά τις εκτελέσεις, το πλήθος χόρεψε στους δρόμους.

Τραγικό πρόσωπο ήταν ένας 17χρονος κρατούμενος, ο οποίος μεταφέρθηκε παράλυτος και υποβασταζόμενος στην πλατεία για να εκτελεστεί. Ο νεαρός είχε συλληφθεί όταν ήταν 14 ετών και πληροφορίες από τα ξένα Μέσα αναφέρουν ότι υπέστη βασανιστήρια, με αποτέλεσμά την παράλυσή του.

Διεθνής κατακραυγή

Οι δολοφονίες, που έγιναν ως αντίποινα, πυροδότησαν διεθνή οργή, με την ΕΕ να τις χαρακτηρίζει «σκληρές και απάνθρωπες». Οι εννέα ήταν μεταξύ των 60 ανθρώπων που οι Χούθι κατηγόρησαν για εμπλοκή στη δολοφονία του αλ Σαμάντ, τον Απρίλιο του 2018. Δικαστήριο των Χούθι έκρινε ενόχους τους εννέα άνδρες για κατασκοπεία και κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών. Ανάμεσά τους και ένας άντρας που όταν συνελήφθη ήταν ανήλικος.

Εικόνες από τις εκτελέσεις κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτά φαίνονται στρατιωτικοί αξιωματούχοι να πυροβολούν τους εννέα άνδρες στην πλάτη, στην κεντρική πλατεία της Σαναά. Η σύλληψη των εννέα ανδρών έγινε μήνες μετά τον θάνατο του αλ Σαμάντ. Όλο αυτό το διάστημα κρατούνταν σε μη προσδιορισμένα μέρη, ενώ έπεσαν θύματα απάνθρωπης αντιμετώπισης, καταγγέλλει δικηγόρος και εκπρόσωπος ενός εκ των κατηγορουμένων.

Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασε τις εκτελέσεις: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τη θανατική ποινή σε όλες τις περιόδους και σε όλες τις περιστάσεις. Είναι μία σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία» αναφέρει η δήλωση.

Παρόμοια δήλωση εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου ζητά μορατόριουμ στο ζήτημα της θανατικής ποινής στην Υεμένη και διαπραγματεύσεις για ειρηνικό συμβιβασμό στη διαμάχη.

Οι 9 άνδρες που εκτελέστηκαν στην πρωτεύουσα Σανάα της Υεμένης ως κατάσκοποι. Screenshot via Youtube
Global Storiez

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, η οποία αφού καταδίκασε τις εκτελέσεις, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της διεθνούς νομολογίας.

Πληροφορίες από BBC / AP

Αστείο ή υπονοούμενο του Πάπα; Είμαι ακόμη ζωντανός, αν και κάποιοι με ήθελαν νεκρό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: