Φέρνει τρεις Belh@ra και τρεις κορβέτες Go Wind για το ΠΝ, ο υψηλός συμβολισμός στο Λούβρο; Η κλεψύδρα τελειώνει…

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα επιδιώκει σε αυτή τη συμφωνία πέραν των 3+3 καινούργια πλοία, να συμπεριληφθεί η επιτακτική αναβάθμιση μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι έντονη κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα για το Πολεμικό Ναυτικό, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή που αφορούν την απόκτηση των νέων φρεγατών, έχουν πυροδοτήσει νέα σενάρια τα οποία έχουν να κάνουν με τη «ναυμαχία» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στους μνηστήρες, αλλά και μια «ασυναγώνιστη» πρόταση που έρχεται… Από το Παρίσι.

Πάντως στο Πολεμικό Ναυτικό δεν επικρατεί χαρά κι αυτό δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τα Γαλλικά πλοία, τα οποία στις αξιολογήσεις έχουν ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία. Πολλές φορές στο παρελθόν το Ναυτικό έφτανε στην πηγή μετά από δαιδαλώδεις και πολύχρονες διαπραγματεύσεις αλλά νερό δεν ήπιε. Αυτό ακριβώς έχει υποχρεώσει το ναυτικό Επιτελείο να κρατά μικρό καλάθι καθώς μπορεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση που έχει γίνει στα πλοία που προτείνουν οι «μνηστήρες», αλλά από την άλλη πλευρά οι πολιτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην κυβέρνηση φρέναραν κατά πολύ την διαδικασία για την απόφαση επιλογής των τεσσάρων φρεγατών.

Εφόσον τελικά υπάρξει η συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την βούληση που είχε εκφράσει σε ομιλίες του στην ΔΕΘ και τη Βουλή, περί ενός αξιόπιστου και πολύ καλού πολεμικού πλοίου για το μέλλον του στόλου. Και αυτό το επιβεβαιώνει η βαθμολογία «αριστούχου» που είχε δώσει το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο στις φρεγάτες Bell@ra.

Η έκθεση στο Λούβρο και ο υψηλός συμβολισμός

Στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι (κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ) και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, δεν αποκλείεται να φέρει αυτές τις νέες εξελίξεις και μάλιστα θα πρόκειται για μια συμφωνία σε επίπεδο κορυφής.

  • Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι- Αθήνα, γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας» στο μουσείο του Λούβρου. Μια έκθεση που διοργανώνεται στο Παρίσι για ν’ αναδείξει τους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και όραμα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του γένους κατά του τουρκικού ζυγού.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν θα δειπνήσουν μαζί κι εκεί οι συζητήσεις, πέραν των εξελίξεων και προκλήσεων που αναδύονται και πάλι από την τουρκική πλευρά, δεν αποκλείεται να στραφούν και στην εξοπλιστική ατζέντα.

Εφόσον οι δυο ηγέτες δώσουν τα χέρια το αμέσως επόμενο βήμα είναι ένα ταξίδι αστραπή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κι ένα ακόμη- πολύ ουσιώδες αυτή τη φορά- τετ α τετ με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

«Γενικός συναγερμός» στο ΓΕΝ

Πάντως το Σαββατοκύριακο μόνο ήρεμο δεν ήταν στο στρατιωτικό Μέγαρο της Λεωφ. Μεσογείων, με πολλές συσκέψεις να γίνονται ανάμεσα σε υπουργείο και Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και μάλιστα από τις συναντήσεις δεν έλειπε και η ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

  • ΓΕΝ & ΓΔΑΕΕ όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, τα προηγούμενα 24ωρα έλαβαν εντολή για την άμεση ολοκλήρωση πρότασης προς την Γαλλική πλευρά για λύση «πακέτο», τριών φρεγατών Belh@ra και τριών κορβετών Go Wind. Επιτελείς ωστόσο σημείωναν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διαπραγματευτικής ατζέντας για την αρχική συμφωνία χειρίζονται ήδη άνθρωποι κοντά στον πρωθυπουργό.

Εφόσον εν τέλει υπάρξει συμφωνία, το τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης το αναλαμβάνει η ΓΔΑΕΕ η οποία ήδη έχει τεράστιο έργο μπροστά της για τις εξοπλιστικές ανάγκες. Το πρώτο πάντως που πρόκειται να συζητηθεί είναι η μετέπειτα μακροχρόνια τεχνική υποστήριξη και σε αυτό το κομμάτι, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, υπάρχει η τεχνογνωσία από την πρόσφατη Ελληνογαλλική συμφωνία των Rafale.

Στελέχη της Naval Group που ρωτήθηκαν από την σελίδα μας κρατούν όχι μόνο κλειστά στόματα και χαρτιά αλλά δεν θέλουν καν να σχολιάσουν τα όσα «αιωρούνται» περί προ των πυλών συμφωνία για τρεις φρεγάτες τύπου Belh@ra αλλά και τρία μικρότερα πλοία επιπέδου κορβέτας Go wind.

Γαλλικό κόλπο γκρόσο

Σε συνέντευξη τύπου στις αρχές του καλοκαιριού ανώτατο στέλεχος της Γαλλικής εταιρείας που ταξίδεψε στην Αθήνα είχε εμμέσως παραδεχτεί ότι ανάμεσα στις προτάσεις για την Ελλάδα εκτός των φρεγατών ήταν και οι κορβέτες Go Wind ώστε να υπάρξουν εντελώς νέα πολεμικά πλοία στο κονδύλι που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA τα στελέχη της Γαλλικής εταιρείας ομιλούσαν για μια λύση «πακέτο» που είναι έτοιμοι να καταθέσουν στην Ελλάδα και μάλιστα τονίζονταν μπορούν να συζητήσουν και για περισσότερα πολεμικά πλοία. Ακολούθησε περίοδος «θερινής ραστώνης» αλλά και έντονων διαβουλεύσεων με όλους τους «μνηστήρες» οι οποίοι επιχείρησαν να προσφέρουν κάτι καλύτερο προς το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας το οποίο αποτελεί διαφήμιση για κάθε εταιρεία, αν έχει δικά της σκαριά.

Ο «υπερατλαντικός» πύραυλος (σ.σ.AUKUS) που έπεσε στην Naval Group μέσω της απώλειας της συμφωνίας για τα υποβρύχια της Αυστραλίας εκτιμάται ότι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της νέας Ελληνογαλλικής προσέγγισης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Λερναία Ύδρα του προγράμματος των φρεγατών και ο επανακαθορισμός των προτάσεων: Πάλι «κράτει» οι μηχανές…

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: